Debat

Nikolaj Villumsen: Går DF nu ind for forbud mod homoseksualitet?

Dansk Folkepartis europaparlamentariker Anders Vistisen har ikke støttet et nyt lovforslag om, at homoseksualitet bør afkriminaliseres i hele verden. Er det virkelig DF’s linje, spørger Nikolaj Villumsen (EL).

Nye, hårde anti-LGBTQ-love i Uganda, der blandt andet gør det ulovligt overhovedet at tilkendegive, at man er homoseksuel, fik Parlamentet til at stemme om, at homoseksualitet bør afkriminaliseres globalt. Hvorfor var DF ikke med på den, skriver Nikolaj Villumsen. 
Nye, hårde anti-LGBTQ-love i Uganda, der blandt andet gør det ulovligt overhovedet at tilkendegive, at man er homoseksuel, fik Parlamentet til at stemme om, at homoseksualitet bør afkriminaliseres globalt. Hvorfor var DF ikke med på den, skriver Nikolaj Villumsen. Foto: Alet Pretorius/Reuters/Ritzau Scanpix
Nikolaj Villumsen
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

I vore dages Danmark kan de fleste af os nok blive enige om, at det ikke skal være ulovligt at være homoseksuel. Ydermere kan vi nok være enige om, at det bør gælde, hvad enten man er i Europa eller et andet sted på kloden. De fleste, men ikke alle.

For da EU-Parlamentet under samlingen i Strasbourg, som reaktion på at man nu i Uganda i ramme alvor taler om dødsstraf for homoseksualitet, stemte om netop det spørgsmål, skete der noget vildt.

Mere end hvert ottende medlem af EU-Parlamentet 98 for at være helt præcis ville nemlig ikke støtte princippet om, at homoseksualitet universelt set bør afkriminaliseres. De 98 stemte enten blankt eller direkte imod.

Læs også

DF stemte blankt 

Jeg kan ærligt stadig ikke helt begribe, at så mange ikke vil støtte princippet om, at det at være en LGBTQI+ person ikke skal være strafbart med fængsel eller værre.

Endnu mere vildt er det, at man blandt de 98 parlamentarikere til min overraskelse også finder én fra Danmark. Nærmere bestemt Dansk Folkepartis Anders Vistisen.

Der er mange kampe, der skal tages i EU – tænk, at én af dem stadig er LGBTQI+-rettigheder på så fundamentalt et plan.

Nikolaj Villumsen (EL), MEP

Det, synes jeg, rejser en række spørgsmål, herunder hvorvidt Dansk Folkeparti som parti ikke støtter princippet om afkriminalisering af homoseksualitet? I så fald må man håbe, at de i det mindste vil føre kampagne for, at Danmark skal give asyl til alle dem, der flygter på grund af deres seksualitet og middelalderlige love i hjemlandene.

Man kan vælge at sige, at det på ingen måde er kønt at se, at Dansk Folkeparti på denne måde er i seng med Europas yderste højre i så høj grad, at de åbenbart ude af stand til at give udtryk for, at man ikke skal i fængsel for sin seksualitet. Men jeg synes, at det er værre end "ikke kønt". Jeg synes, at det er skræmmende.

Der er mange kampe, der skal tages i EU – tænk, at én af dem stadig er LGBTQI+-rettigheder på så fundamentalt et plan. For det bør være helt klart, at man ikke skal frygte fængsel og dødsstraf for sin seksualitet; Det gælder, hvis man er i Danmark, hvis man er i Uganda, eller hvis man er et hvilket som helst andet sted.

Kære Dansk Folkeparti. Jeg håber, at I kan bekræfte, at der her var en kæmpe fejl fra jeres side?

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Nikolaj Villumsen

MEP (EL), næstformand, Venstrefløjsgruppen, Europa-Parlamentet
BA.mag. i historie (Københavns Uni. 2009)

Anders Vistisen

Medlem af Europa-Parlamnetet (DF)
cand.jur. (Aarhus Uni. 2013)

0:000:00