Mere bæredygtig og ansvarlig handel: Dansk Initiativ for Etisk Handel får millionbevilling

Bevilliget med 7,2 millioner kroner skal Dansk Initiativ for Etisk Handel samarbejde med Udenrigsministeriet om bæredygtige, globale værdikæder gennem blandt andet vidensdeling og alliancer.

Danske virksomheders produktion sker ofte på tværs af grænser og med import af varer fra hele verden. Skal produktionen være bæredygtig, må der sikres bæredygtighed ud i alle leverandør- og værdikæder. 
Danske virksomheders produktion sker ofte på tværs af grænser og med import af varer fra hele verden. Skal produktionen være bæredygtig, må der sikres bæredygtighed ud i alle leverandør- og værdikæder. Foto: Colourbox

Miljømæssigt bæredygtigt.

Socialt bæredygtigt.

Klimamæssigt bæredygtigt.  

De danske virksomheder, der handler og producerer på tværs af grænser, skal forholde sig til mange faktorer, hvis de ønsker bæredygtige værdikæder hele vejen gennem deres produktion.

Med et nyligt indgået partnerskab mellem Dansk Initiativ for Etisk Handel (DIEH) og Udenrigsministeriet vil både offentlige og private indkøbere, virksomheder og organisation få støtte til denne opgave.

Udenrigsministeriet har nemlig bevilliget 7,2 millioner kroner, som over de kommende tre år skal gå til initiativer, som skal fremme bæredygtige værdikæder. 

”Vi er utroligt glade for partnerskabet med Udenrigsministeriet og ligeledes for bevillingen,” siger Nanna Callisen Bang, direktør i DIEH, og fortsætter:

”Men vi er også ydmyge overfor, hvad vi kan opnå med godt to millioner kroner om året. Der er store krav og forventninger til de danske virksomheder i forhold til at skabe bæredygtige værdikæder.”

Dansk Initiativ for Etisk Handel

Dansk Initiativ for Etisk Handel (DIEH) er stiftet i 2008

DIEH er en organisation med mere end 100 medlemmer fra virksomheder, erhvervsorganisationer, fagbevægelsen, folkelige organisationer (NGO'er) og offentlige virksomheder og instanser. 

Organisationens formål er arbejde for 'ansvarlig handel der fremmer social, økonomisk og miljømæssig bæredygtig udvikling for alle'. 

Det gør DIEH blandt andet gennem partnerskaber, alliancer og konkrete projekter i eksempelvis Myanmar og Etiopien. 

DIEH efterlever og udbreder i sit arbejde internationale principper og retningslinjer for virksomheders samfundsansvar som FN's verdensmål, FN's retningslinjer for menneskerettigheder og erhverv, ISO 26000, OECD's retningslinjer for multinationale virksomheder og FN Global Compacts 10 principper.


Kilde: https://www.dieh.dk/om-dieh/

Efterspørgsel på viden og vejledning

Hvordan samarbejdet mellem ministeriet og DIEH skal fungere i praksis, er endnu ikke fastlagt. Blandt andet fordi det er første gang siden organisationens stiftelse i 2008, at DIEH indgår et ministerielt partnerskab. Hvordan midlerne skal bruges i praksis, står dog mere klart.

Nanna Callisen Bang forklarer, at pengene skal fordeles på fire initiativer i forlængelse af DIEH’s eksisterende formål og nye strategi. Med cirka en million kroner vil DIEH etablere og videreudvikle alliancer indenfor afskovningstunge værdikæder. Alliancer, hvor en lang række aktører og virksomheder, som benytter eksempelvis soja og palmeolie, der globalt set fører til rydning af skove, er gået sammen om at løse problemerne.

En tilsvarende million skal bruges på at fortsætte og styrke strategiske samarbejder med nationale og internationale aktører, som EU og skandinaviske søsterorganisationer indenfor etisk handel. Så skal en kvart million gå til et online videnscenter for bæredygtige værdikæder, hvilket også er omdrejningspunktet for et akademi, som der er afsat cirka to millioner kroner til. Hertil skal lægges tværgående udgifter. 

”Vi oplever, at rigtigt mange virksomheder, organisationer og offentlige institution gerne vil sikre sig ansvarlig handel, men de har brug for at få vejledning og rådgivning om, hvordan de konkret skal arbejde med eksempelvis leverandører,” siger Nanna Callisen Bang.

Hun forklarer, hvordan den slags viden med bevillingen for eftertiden kan erhverves i praksis på akademiets kurser, webinarer eller ekskursioner eller via det online videnscenter, der vil rumme elementer i stil ’De 6 Skridt’ til implementering af menneskerettigheder, som DIEH også står bag.

Partnerskaber skal komme afskovning til livs

Med prioriteringen af partnerskaber og alliancer, der skal arbejde for at begrænse det danske bidrag til global afskovning, fortsætter DIEH indsatsen med den igangværende Dansk Alliance for Ansvarlig Soja og Dansk Alliance for Ansvarlig Palmeolie.

Med i disse alliancer er også WWF Verdensnaturfonden, som værdsætter, at Udenrigsministeriet nu styrker DIEH som platform for dialog mellem stakeholders. Jacob Fjalland, miljøfaglig chef i WWF, understreger betydningen af afskovnings-alliancerne:

”Samarbejde på tværs af aktører er enormt vigtigt for at løse udfordringerne med global afskovning og mindske det danske aftryk. Indsatserne skal ikke udvikles hos de enkelte aktører og virksomheder. Det gør de allerede, og det rykker ikke ret meget,” siger Jacob Fjalland, som peger på værdien i en koordineret indsats.

Produktionen af kaffe bidrager til afskovning, men der er også udfordringer med arbejdstagerrettigheder. Eksempelvis kvinders rettigheder og børnearbejde. Og så selvfølgelig miljømæssig påvirkning.

Nanna Callisen Bang
Direktør i Dansk Initiativ for Etisk Handel

Han forklarer, at alliancerne lige nu fungerer som et læringsrum for de involverede parter, hvor viden i en dansk kontekst kan blive delt og sidenhen danne grundlag for handling og forpligtelser. At der trækkes på netop danske erfaringer og viden, er væsentligt, mener Jacob Fjalland, hvilket han håber, at DIEH vil huske i arbejdet med deres videnscenter og akademi.

”Det er også vigtigt med det internationalt arbejde på området, men der har været en tendens til at smide penge efter international viden, som ikke er brugbar for danske virksomheder,” siger Jacob Fjalland.

Der er behov for mere

Hvad angår akademiet, er DIEH’s prioritering af uddannelse i due diligence i forhold til implementering af menneskerettigheder, i tråd med, hvordan Amnesty International mener, man bør etablere bæredygtige og ansvarlige værdikæder.

”Det er vigtigt, at man som virksomhed handler i fuld overensstemmelse med de internationale FN- og OECD-standarder for ansvarlig virksomhedsadfærd – nærmere bestemt FN’s retningslinjer for menneskerettigheder og erhverv (UNGP) og OECD’s retningslinjer for multinationale virksomheder,” siger Sanne Borges, seniorrådgiver i menneskerettigheder og erhverv hos Amnesty International, blandt andet i en skriftlig kommentar til Altinget.

Hun skriver, at Amnesty International ser bevillingen som et positivt skridt fra regeringens side. Hun mener dog samtidig ikke, at regeringens ansvar stopper ved bevillingen:

”Der er blandt andet også behov for, at det bliver gjort lovpligtigt for virksomheder at udøve due diligence på menneskerettigheds- og miljøområdet i overensstemmelse med internationale standarder, og at der sikres strafansvar ved især civile domstole i alvorlige sager,” lyder det fra Sanne Borges, som mener, at regeringen ikke bør vente på, forventet EU-lovforslag på området er faldet på plads.

DIEH er i deres initiativer opmærksomme på at komme rundt om alle bæredygtighedsaspekterne - sociale som miljømæssige. Nanna Callisen Bang fortæller, at de konkret arbejder på at etablere en alliance for ansvarlig produktion og indkøb af kaffe, da kaffe rummer alle bæredygtighedsdimensioner:

”Produktionen af kaffe bidrager til afskovning, men der er også udfordringer med arbejdstagerrettigheder. Eksempelvis kvinders rettigheder og børnearbejde. Og så selvfølgelig miljømæssig påvirkning,” siger Nanna Callisen Bang, som mener, at de nye midler blandt andet vil kunne hjælpe en sådan kaffe-alliance på vej.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Nanna Callisen Bang

Direktør, Etisk Handel Danmark
cand.scient.soc. (Roskilde Uni. 2001)

0:000:00