Rapport dumpede Danmarks grønne indsats. Nu efterlyser aktører en national plan for cirkulær økonomi

Efter en rapport har kritiseret den danske indsats for cirkulær økonomi, ønsker organisationer nu en plan, der skal anvise vejen mod et mere cirkulært samfund. Politikere vil dog ikke love noget, men understreger, at det er en vigtig opgave.

Danskerne producerer for meget affald, og alt for meget affald bliver ikke genanvendt. En ny strategi skal gøre affald til en ressource, mener blandt andre Dansk Erhverv og Forbrugerrådet Tænk.
Danskerne producerer for meget affald, og alt for meget affald bliver ikke genanvendt. En ny strategi skal gøre affald til en ressource, mener blandt andre Dansk Erhverv og Forbrugerrådet Tænk.Foto: Ida Guldbæk Arentsen/Ritzau Scanpix
Peter Ingemann Nielsen

Der skal hurtigst muligt laves en national handlingsplan for cirkulær økonomi.

Sådan lyder det fra både forbrugerne og virksomhederne – i form af henholdsvis Forbrugerrådet Tænk og Dansk Erhverv.

Politikere fra Socialdemokratiet og Alternativet vil ikke lægge sig fast på, om en national plan er den rette løsning, men understreger, at cirkulær økonomi er en vigtig politisk opgave fremover.

Meldingerne kommer på bagkant af en ny rapport fra Danmarks Statistik og 2030-panelet, som for første gang nogensinde med udgangspunkt i data har givet en status på den danske verdensmålsindsats.

I rapporten får Danmark særligt hug for en mangelfuld tilgang til cirkulær økonomi. Forstået som en model, hvor ressourcer forbliver i det samme økonomiske kredsløb længst muligt ved eksempelvis løbende at reparere og genanvende produkter.

Ikke et grønt foregangsland

2030-panelet anbefaler i den forbindelse, at der skal udarbejdes en national handlingsplan, der skal fastsætte rammebetingelser for at gøre det "nemt, attraktivt og praktisk at udøve et ansvarligt forbrug og produktion for alle sektorer i samfundet".

Dét møder opbakning fra Forbrugerrådet Tænk.

"Der er bestemt brug for en national handlingsplan. Vi har et billede af os selv som grønt foregangsland. Men realiteten er en lidt anden, så vores selvforståelse strider imod realiteterne" siger Vagn Jelsøe, chefkonsulent i Forbrugerrådet Tænk.

Han foreslår blandt andet at forlænge reklamationsretten, fordi forbrugernes forventninger til holdbarhed i mange tilfælde overstiger de to års reklamationsret, man i dag har.

Læs også

Hos Dansk Erhverv er man også interesseret i at samle fremtidige indsatser i en plan.

"Det gælder på nogle områder, at vi er et grønt foregangsland, men lige hér gælder det i hvert fald ikke. Vi er bagud, når det kommer til at bruge vores ressourcer på en fornuftig måde. Der er brug for en samlet plan, for der er nogle systemiske udfordringer," siger Andreas Hastrup, chefkonsulent i Dansk Erhverv.

Jeg er enig i, at opgaven med at styrke den cirkulære økonomi og et ansvarligt ressourceforbrug er en vigtig politisk opgave, som vi skal endnu videre med.

Anne Paulin
Cirkulær miljøordfører, Socialdemokratiet

Fra politisk side er man dog ikke lige så skråsikker i forhold til, om en decideret handlingsplan er en god idé.

Ordfører for cirkulær økonomi i Socialdemokratiet, Anne Paulin, og Alternativets miljøordfører, Torsten Gejl, fremhæver begge, at der er ny affaldspolitik på vej.

Anne Paulin understreger desuden, at "alle input er vigtige i spørgsmålet om, hvordan vi skaber en mere cirkulær økonomi", mens Torsten Gejl er glad for, at "verdensmålene kan blive brugt til at pege på ømme tæer i vores grønne politik".

"Jeg er enig i, at opgaven med at styrke den cirkulære økonomi og et ansvarligt ressourceforbrug er en vigtig politisk opgave, som vi skal endnu videre med. Vi er godt i gang med implementeringen af en affaldsaftale, der skal sikre bedre sortering, genanvendelse og forebyggelse af affald. Og tallene i rapporten med danskernes affaldsforbrug understreger, hvorfor det er vigtigt," siger Anne Paulin.

Rapporten viser, at der i 2019 blev produceret 12,7 milliarder ton affald i Danmark.

Flere virksomheder arbejder med cirkulær økonomi

For Forbrugerrådet Tænk er det særligt vigtigt, at en plan gør det lettere for forbrugerne at agere i en cirkulær økonomi – frem for mere besværligt.

"En plan skal undgå, at man bare kaster ansvaret over på forbrugerne, for det har de ikke en jordisk chance for at løfte. Vi skal stille krav til erhvervslivet, så der sker noget i selve produktionen af produkterne, og til politikerne om at ændre på rammevilkårene for vores forbrugsvalg," siger Vagn Jelsøe.

Læs også

Andreas Hastrup fra Dansk Erhverv er enig i, at virksomhederne har et stort ansvar at løfte i den grønne omstilling af samfundet – eksempelvis i forhold til emballager.

"Der er nødt til at blive sat emballager på markedet, som er nemme at sortere, og som også kan genanvendes. Som virksomhed skal man også efterspørge genanvendte materialer i de nye emballager på markedet. Der er en rolle for alle at spille i det her - også for virksomhederne," siger han.

Andreas Hastrup fortæller desuden, at Dansk Erhverv på det seneste har fået flere nye medlemsvirksomheder, der har cirkulær økonomi som en kernedel af deres forretning. Et eksempel er virksomheder, der lever af at reparere telefoner for at kunne sælge dem videre.

En plan skal undgå, at man bare kaster ansvaret over på forbrugerne, for det har de ikke en jordisk chance for at løfte.

Vagn Jelsøe
Chefkonsulent, Forbrugerrådet Tænk

Alternativet ønsker 2050-mål

I Holland har man vedtaget et mål om 100 procent cirkularitet i 2050 – og satser altså på en fremtid uden affald.

Alternativets Torsten Gejl mener, at man bør gøre det samme i Danmark.

"Mål får os til at sætte hænderne på kogepladen, og så skal vi nå det. Det betyder, at der kommer fokus på emnet," siger han.

Om der er planer om sådan et mål, er uvist.

Altinget har kontaktet både Miljøministeriet og Finansministeriet, da Miljøministeriet har ansvar for mange af de områder, der hører ind under cirkulær økonomi, mens Finansministeriet har det overordnede ansvar for regeringens arbejde med verdensmålene.

Finansministeriet henviser i sit svar til Miljøministeriet, som i skrivende stund ikke er vendt tilbage.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Torsten Gejl

MF, politisk ordfører (ALT)
journalistkursus (Frontløberne 1989), kaospilot (KaosPiloterne 1993)

Anne Paulin

MF (S)
msc.IBP. (Copenhagen Business School 2015)

0:000:00