Rød-gul-grøn: Ekspertgruppe vil have trafiklysmodel for at undgå grønvaskning af investeringer

I stedet for at stemple investeringer som grønne eller ikke-grønne bør EU-Kommissionen indføre en model i stil med den energimærkning, man kender fra sit køleskab. Det mener Kommissionens egen gruppe af eksperter i bæredygtig finansiering.

Vi kender energiklasser fra biler og energimærkerne, når vi køber nyt køleskab. Den slags system bør EU's målestok for bæredygtige investeringer lade sig inspirere af, mener Kommissionens egen ekspertgruppe. 
Vi kender energiklasser fra biler og energimærkerne, når vi køber nyt køleskab. Den slags system bør EU's målestok for bæredygtige investeringer lade sig inspirere af, mener Kommissionens egen ekspertgruppe. Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Rasmus Raun Westh

Du har nok hørt om grønne investeringer, men har du hørt om gule investeringer?

I et forsøg på at få flere nuancer ind i EU-Kommissionens såkaldte grønne taksonomi anbefaler en ekspertgruppe nu at indføre trafiklysmodel.

Ved blandt bruge en gul kategori vil eksperterne undgå, at økonomiske aktiviteter kun bliver inddelt, efter om de er grønne eller ej.

Alt for meget bliver kaldt overgangsteknologier, og det skaber en masse greenwashing.

Sebastien Godinot
Økonom ved WWF Verdensnaturfonden
”Det er ikke detaljeret nok, især ikke for investorer og banker. De vil have noget, der er mere nuanceret og sofistikeret,” siger Sebastien Godinot, økonom ved WWF Verdensnaturfonden.

Derfor bør EU-Kommissionens målestok for investeringer i bæredygtig energi, den grønne taksonomi, udvides. Det mener Kommissionens eget ekspertpanel for bæredygtig finansiering, som Sebastien Godinot er medlem af, i en netop offentliggjort rapport.

I starten af februar præsenterede Kommissionen en længe ventet retsakt, der under visse betingelser stempler naturgas og atomkraft som bæredygtige investeringer.

Foruden de tre farver anbefaler ekspertgruppen en kategori for ”lav miljøpåvirkning”.

”Det kan for eksempel være undervisning, hvor det ikke giver mening at tale om en miljøpåvirkning. Af samme årsag regner IPCC (FN’s klimapanel, red.) eller Det Internationale Energiagentur det heller ikke med, når de analyserer klimascenarier,” siger Sebastien Godinot.

”Det vigtige er de CO2-intensive sektorer, som skal gøres fri af fossile brændsler, og sektorer med lav udledning, der kan erstatte dem med høj udledning,” siger Sebastien Godinot.

0:000:00