Sådan vil de danske EU-parlamentarikere stemme om grønstempling af gas og atomkraft

Et flertal af de danske EU-parlamentarikere er modstandere af at kategorisere gas og atomkraft som bæredygtige. Kun Konservative og Dansk Folkeparti har tænkt sig at stemme for, mens Venstre tøver.

Konservatives Pernille Weiss har tænkt sig at stemme for kategoriseringen af gas og atomkraft som grønne energikilder. Arkivfoto.
Konservatives Pernille Weiss har tænkt sig at stemme for kategoriseringen af gas og atomkraft som grønne energikilder. Arkivfoto.Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix
Peter Ingemann Nielsen

Et flertal i Europa-Parlamentet kan afvise EU-Kommissionens forslag om at kategorisere naturgas og atomkraft som bæredygtige energiløsninger.

Derfor lægger diverse miljøaktivister og grønne interesseorganisationer nu pres på Parlamentet.

Blandt de danske parlamentarikere er der fra partierne i rød blok stor utilfredshed med Kommissionens forslag. Konservative og Dansk Folkeparti vil omvendt stemme for, mens Venstre er kritisk, men endnu ikke har besluttet sig.

Fra Kommissionen lyder det, at naturgas og atomkraft er nødvendige overgangsteknologier i jagten på et grønnere Europa.

Men den forklaring køber Niels Fuglsang fra Socialdemokratiet slet ikke, og han har sammen med sine to socialdemokratiske kollegaer i Europa-Parlamentet, Christel Schaldemose og Marianne Vind, tænkt sig at stemme nej til forslaget.

"Selvom der er visse strenge krav til, hvad de enkelte atomkraftværker og gasledninger skal leve op til for at få det grønne stempel, mener jeg stadig, at overhovedet det at inkludere de energiformer i den grønne kategori på lige fod med sol og vind er en udvanding af hele idéen med taksonomien i sig selv," siger han.

Fakta

EU's såkaldte taksonomi-forordning skal være en rettesnor for bæredygtige økonomiske aktiviteter. Det skal hjælpe investorer med at vælge de grønne løsninger, når de skal sende deres penge i omløb.

Selve forordningen trådte i kraft i 2020, men den bliver løbende udbygget med såkaldte delegerede retsakter til at føre projektet ud i livet.

Det er i sådan en retsakt, at Kommissionen nu har inkluderet gas og atomkraft som grønne investeringer. Det skete 2. februar.

Med Kommissionens udspil begynder et politisk slagsmål. Udspillet træder i kraft, medmindre mindst 20 lande, der repræsenterer mindst 65 procent af EU’s befolkning, eller mindst halvdelen af Europa-Parlamentet modsætter sig det. Det har de i alt sammenlagt seks måneder til.

Weiss langer ud efter kollegaer

Pernille Weiss, medlem af Parlamentet for Konservative, melder, at hun har tænkt sig at stemme for den grønne taksonomi.

De kollegaer, der ikke vil have gassen med i taksonomien, skylder ærligt at acceptere, at vi så ikke når klimamålene som aftalt.

Pernille Weiss
EU-parlamentariker, Konservative

Der er brug for realistiske mål, lyder det.

"Vi kommer ikke i mål med hverken 2030- eller 2050-løfterne om henholdsvis mindst 55 procent og fuld CO2-reduktion, hvis ikke vi inkluderer naturgassen – og vi kommer ikke til at holde os klimaneutrale i fremtiden, hvis ikke vi får gang i meget mere kerneenergi," siger hun.

Samtidig kritiserer Pernille Weiss sine kollegaer for ikke at forholde sig til virkelighedens verden.

"De kollegaer, der ikke vil have gassen med i taksonomien, skylder ærligt at acceptere, at vi så ikke når klimamålene som aftalt – eller at energiprisernes himmelfart bliver endnu højere med de konsekvenser, at energifattigdommen breder sig, og virksomhedernes konkurrencekraft bremses."

Også Peter Kofod fra Dansk Folkeparti oplyser til Altinget, at han vil stemme for klassificeringen af gas og atomkraft som grønne energikilder – udelukkende på grund af hensynet til atomkraft.

Venstre afventer

Hos Konservatives og Dansk Folkepartis blå kollegaer i Venstre forholder man sig afventende og har altså endnu ikke taget stilling til, hvad partiet skal stemme.

Linea Søgaard-Lidell (V) oplyser, at spørgsmålet skal drøftes i den liberale gruppe Renew, men at hun er åben for at komme med en indsigelse mod forslaget.

"Min holdning er, at naturgas som fossil energikilde selvfølgelig ikke kan kategoriseres som 'grøn', også selvom naturgas fortsat kommer til at spille en rolle i samfundet - og samtidig mener jeg ikke, at atomkraft blot skal ses som en midlertidig løsning, selvom vi er glade for at have atomkraft inkluderet," siger hun.

Søren Gade (V) fortæller ligeledes, at han er positiv over for inkluderingen af atomkraft, og at han anerkender, at der er brug for gas i en overgangsperiode. Han vil afvente den endelige stemmeliste og ordlyden af indstillingen, før han tager stilling.

Også Morten Løkkegaard (V) og Asger Christensen (V) bakker op om det, de to andre Venstre-parlamentarikere siger.

Asger Christensen sender samtidig en bredside af sted mod venstrefløjen.

"Venstrefløjen skal pakke deres forældede fordomme om atomenergi væk. De nyeste generationer af reaktorer har udviklet sig voldsomt, siden modstanden mod atomenergi var på sit højeste i 70’erne. Det skal vi som lovgivere tage bestik af."

Røde partier vil kæmpe imod

På trods af kritik om "forældede fordomme" erklærer Enhedslisten, SF og Radikale sig som store modstandere af forslaget.

Det er helt grotesk at kalde gas og atomkraft for grøn og bæredygtig energi. Det er de ikke.

Nikolaj Villumsen
EU-parlamentariker, Enhedslisten

Kira Marie Peter-Hansen og Margrete Auken fra SF melder, at Kommissionen bør lytte til den kritik, der er blevet rejst af medlemslande, fageksperter, NGO'er og store dele af Parlamentet om, at naturgas og atomkraft ikke er grønt. Og samme toner lyder fra Radikale.

"Kommissionen udviser for lidt ambition med taksonomien. Det havde været rette tidspunkt at stramme skruen og få stramme kriterier hæftet på klassificeringen af gas og atomkraft, så overgangen til vedvarende energi bliver så kort som mulig," siger Morten Helveg Petersen (RV).

Helvegs partikollega Karen Melchior udtrykker ligeledes bekymring over, at en grøn stempling af gas og atomkraft vil forsinke den grønne omstilling.

Fra Enhedslisten er tonen hård over for Kommissionens tilgang til gas og atomkraft.

"Kommissionens forslag dumper helt klart, og derfor har jeg kastet mig ind i kampen for, at Parlamentet skal afvise forslaget," siger Nikolaj Villumsen (EL) og fortsætter:

"Det er helt grotesk at kalde gas og atomkraft for grøn og bæredygtig energi. Det er de ikke. I stedet skal der investeres i sol, vind og andre grønne og vedvarende teknologier, som, vi ved, virker."

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Pernille Weiss

MEP (K)
sygeplejerske, cand.scient. i sundhedsvidenskab (SDU 2004), master i ledelse og innovation (CBS), certificeret sexolog

Peter Kofod

MF (DF)
lærer (UC Syddanmark 2015)

Niels Fuglsang

MEP (S)
ph.d. (CBS 2021), cand.scient.pol. (Københavns Uni. 2011)

0:000:00