Steen Gade om de kommende bæredygtighedskrav fra EU: “Største ændringer for erhvervslivet i årtier”

Hvordan kan regeringen hjælpe små og mellemstore virksomheder med at leve op til nye krav om bæredygtighedsrapportering? Det er noget af det første, Rådet for Samfundsansvar og Verdensmål vil lave anbefalinger til. Altinget har talt med rådets formand, Steen Gade.

Rådet forventer at komme med de første anbefalinger til regeringen i februar 2022. 
Rådet forventer at komme med de første anbefalinger til regeringen i februar 2022. Foto: Arthur Cammelbeeck/Altinget
Christina Houlind

Når man spørger Steen Gade, hvorfor det første temamøde i regeringens råd for Samfundsansvar og Verdensmål skal handle om EU’s bæredygtighedsagenda, falder svaret prompte:  

“Det er der, det sner.” 

Som rådets formand er han optaget af, hvordan han og resten af rådet frem til 2025 skal rådgive regeringen i forhold til, hvordan de kan fremme virksomhedernes arbejde med bæredygtig erhvervsudvikling og samfundsansvar.  

Og på den korte bane er den vigtigste opgave i øjeblikket at finde ud af, hvordan alle danske virksomheder – små som store – bliver klar til at leve op til de krav, der i øjeblikket kommer rullende i en lind strøm fra EU-systemet.  

"Det bliver en af de største ændringer for erhvervslivet i årtier. Man får en forpligtelse til at gennemgå sine værdikæder, og på sigt kommer virksomheder til at skulle rapportere på deres miljøpåvirkning, klimapåvirkning, sociale påvirkning og deres påvirkning af menneskerettigheder i alle led fra råstof til produkt,” siger Steen Gade.  

Alle verdensmålene hænger jo sammen. Du kan ikke dele dem op i kasser. Det er svært, men det er der, vi skal hen.

Steen Gade
Formand for Rådet for Samfundsansvar og Verdensmål

Steen Gade taler blandt andet om EU’s disclosureforordning, der stiller krav til banker og pensionsselskabers oplysningspligt i forhold til, hvor bæredygtige deres investeringsprodukter er.  

Forordningen trådte i kraft marts 2021 og hænger tæt sammen med den såkaldt grønne taksonomi, som skal opstille krav til, hvornår en virksomhed kan kategoriseres som en bæredygtig investering. Den blev vedtaget i juli, og nogle af de første rapporteringskrav træder i kraft i januar 2022.  

 

Hvad er Disclosureforordningen?

EU’s disclosureforordning går ud på, at eksempelvis banker og pensionsselskaber skal oplyse hvor bæredygtige deres investeringsprodukter er. Der er oplysningskrav på både virksomhedsniveau og produktniveau samt i forhold til investerings- og rådgivningsprocesser. Der er en tæt sammenhæng mellem disclosureforordningen og EU’s såkaldte taksonomiforordning, som konkretiserer og udvider en række oplysningsforpligtelser i disclosureforordningen. Taksonomiforordningen skal lave et klassificeringssystem for hvilke økonomiske aktiviteter, og dermed virksomheder, der kan anses for at være bæredygtige. 


Kilde: Finanstilsynet

0:000:00