EU-kommissionen åbner sag mod Meta om udenlandsk indblanding i valg

En undersøgelse af Facebook og Instagram kan ende med at udløse historiske bøder.

Ledende næstformand for EU-Kommissionen Margrethe Vestager har ansvaret for undersøgelsen.
Ledende næstformand for EU-Kommissionen Margrethe Vestager har ansvaret for undersøgelsen.Foto: Geert Vanden Wijngaert/AP/Ritzau Scanpix
Chris Lehmann

EU-Kommissionen retter sigtekornet efter virksomheden bag Facebook og Instagram. 

Meta skal undersøges for, om den gør nok for at sprede misinformation, falske oplysninger og propaganda på deres digitale platforme.

EU-Kommissionen åbnede tirsdag en sag mod de to platformes moderselskab for brud på den nye forordning om digitale tjenester (Digital Services Act eller bare DSA).

Reglerne i forordningen siger nemlig, at virksomheder som Meta bør have tilstrækkelig moderation og indholdskontrol for at beskytte sine brugere mod eksempelvis udenlandske forsøg på at på påvirke valghandlinger, og systematisk, koordineret spredning af misinformation.

Meta kan idømmes bøder på op til seks procent af af sin samlede årlige omsætning.

Ender det sådan, bliver det historisk, siger det socialdemokratiske medlem af EU Parlamentet, Christel Schaldemose i en pressmeddelelse.

Hun var parlamentets ordfører på Digital Services Act:

”Det kan ende med at være historisk, fordi det viser, at vores lovgivning virker. Vi vil have et fair marked online, og man skal ikke finde sig i at blive misbrugt digitalt. For mig er det egentlig ret simpelt: Alt hvad der er ulovligt offline, skal også være ulovligt online.”

Ledende næstformand for EU-Kommissionen Margrethe Vestager siger i en pressemeddelelse: 

0:000:00