DF i opposition til blå arbejdsmarkedspolitik

VALG: Folketingskandidaterne fra Dansk Folkeparti er uenige med kandidaterne fra resten af blå blok, når det gælder emner som dagpenge, kædeansvar og kontanthjælp. Løkke kommer til at give sig, hvis han vinder valget, siger partiet. SF advarer mod gyldne løfter.

Besvarelser fra de blå partiers kandidater om deres syn på arbejdsmarkedspolitikken vidner om grundlæggende forskelle mellem holdningen i Dansk Folkeparti sammenlignet med resten af blokken.
Besvarelser fra de blå partiers kandidater om deres syn på arbejdsmarkedspolitikken vidner om grundlæggende forskelle mellem holdningen i Dansk Folkeparti sammenlignet med resten af blokken.Foto: Rasmus Flindt Pedersen/Altinget
Michael Hjøllund

Man kan beklageligvis meget let forestille sig, at Dansk Folkeparti vil kaste deres udmærkede krav om kædeansvar og dagpenge på gulvet, hvis de til gengæld får en grænsebom eller en strammere flygtningepolitik.

Eigil Andersen (SF)
Arbejdsmarkedsordfører

Hurtigere genoptjening af dagpenge, kædeansvar som værn mod social dumping, og en anseelig skepsis mod at sænke kontanthjælpen for at hæve gevinsten ved at tage et arbejde.

Sådan lyder tre af Dansk Folkepartis svar, når spørgsmålet er, hvilken arbejdsmarkedspolitik partiets kandidater går til valg på. Det næsten diametralt modsatte svar får man, hvis det er kandidaterne fra resten af blå bloks partier, der får ordet.

Det viser en gennemgang af fire udvalgte svar fra Altingets og DR's kandidat-test, som relaterer sig til arbejdsmarkedsområdet. 

Dokumentation

Sådan lyder de fire spørgsmål i Altingets og DR's kandidat-test, der vedrører arbejdsmarkedspolitik.
- En længere periode af barselsorloven skal være øremærket til faderen (Spsm. 2)
- Man skal hurtigere kunne genoptjene retten til dagpenge (Spsm. 7)
- Virksomheder skal kunne drages til ansvar for, om deres udenlandske underleverandører i Danmark overholder danske regler om løn, moms og skat (Spsm. 8)
- Kontanthjælpen skal sænkes, så den økonomiske gevinst ved at arbejde bliver større (Spsm. 12)

Svarprocent

På tidspunktet for gennemgangen af Altinget og DR's kandidat-test, havde 79 ud af 91 kandidater fra Dansk Folkeparti (87 procent) udfyldt testen.

Andelen af svar fra de andre partier i artiklen fordeler sig således:
- Venstre: 67 procent (62 kandidater)
- Konservative: 75 procent (43 kandidater)
- Liberal Alliance: 83 procent (69 kandidater)
- SF: 80 procent (75 kandidater)


Altinget logoArbejdsmarked
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget arbejdsmarked kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00