EU-spidser udpeger vejen frem for det sociale Europa: Her er de fem vigtigste punkter

Tirsdag vedtog europæiske ministre, parlamentarikere, kommissærer og (nogle af) arbejdsmarkedets parter et nyt kompas for social- og beskæftigelsesområdet på EU-plan. Her er fem ting, du skal vide om de nye planer, og om hvorfor dansk erhvervsliv ikke vil skrive under.

EU-kommissionsformand Ursula von der Leyen, formand for Europa-Parlamentet, Roberta Metsola og den belgiske premierminister, Alexander De Croo, var i centrum, da den såkaldte La Hulpe-erklæring skulle underskrives. Bagerst til venstre kan Enhedslistens EU-parlamentariker Nikolaj Villumsen også skimtes.
EU-kommissionsformand Ursula von der Leyen, formand for Europa-Parlamentet, Roberta Metsola og den belgiske premierminister, Alexander De Croo, var i centrum, da den såkaldte La Hulpe-erklæring skulle underskrives. Bagerst til venstre kan Enhedslistens EU-parlamentariker Nikolaj Villumsen også skimtes.Foto: Det belgiske EU-formandskab
Rikke Albrechtsen

 

Hvad er det, de har vedtaget?

En fælles erklæring fra EU’s institutioner, fagbevægelsen, civilsamfundet og dele af erhvervslivet om, hvad de mener, der skal på fremtidens sociale og beskæftigelsesmæssige dagsorden i Europa de næste fem år. Det sker efter to dages stormøde mellem ministre, parlamentarikere, EU-kommissærer og arbejdsmarkedets parter i La Hulpe uden for Bruxelles.

Det er mundet ud i et dokument om alt fra digitalisering til vilde vejrfænomeners indvirken på sociale forhold. Udgangspunktet er EU’s såkaldte sociale søjle, som tilbage i 2017 udpegede 20 grundprincipper for, hvad europæerne burde kunne forvente sig på det sociale område – primært af deres egne regeringer, men på nogle områder også af EU. Det er herfra, at EU-Kommissionen blandt andet hentede inspiration til det mindstelønsdirektiv, som har mødt vild modstand i Danmark.

 

0:000:00