Fremtidens pensionssystem til debat: Her er panelet

PRÆSENTATION: Et nyt debatpanel på Altinget: arbejdsmarked vil se nærmere på fremtidsudsigterne for det danske pensionssystem. Mød debattørerne her.

Pensionssystemets fremtidige udforming er omdrejningspunktet for efterårets debat på Altinget: arbejdsmarked.
Pensionssystemets fremtidige udforming er omdrejningspunktet for efterårets debat på Altinget: arbejdsmarked.Foto: Michael Folmer/ Colourbox
Line Jenvall

Danskerne er verdensmestre i pension. Pensionsopsparingerne udgør det dobbelte af bruttonationalproduktet, og pensionssystemet er kendt som et af verdens bedste og mest robuste. 

Men pensionssystemet er udfordret på flere fronter. Pensionsbranchen, politikere og eksperter har længe været enige om, at det er nødvendigt med forandringer for at sikre et robust system, som danskerne også i fremtiden kan have tillid til.

Først og fremmest stiller højere levealder større krav til pensionsopsparingens størrelse. Men udfordringerne tæller også den såkaldte samspilsproblematik, som betyder, at modregning i de offentlige pensionsydelser udhuler værdien af de sidste års pensionsopsparing for mange lønmodtagere. Og så er der restgruppen, for eksempel selvstændige og arbejdsløse, som ikke sparer op til pension, og dermed er helt afhængige af det offentlige.

Kort efter valgsejren i 2015 nedlagde Venstre-regeringen den pensionskommission, som var nedsat af den tidligere regering. Det hastede så meget med en pensionsreform, at der ikke var tid til at vente på kommissionens anbefalinger, lød begrundelsen.

Pensionsreformen endte dog på listen over hængepartier i regeringens første folketingsår. Mens vi venter på regeringens udspil, har Altinget bedt en række centrale aktører om at give deres bud på udfordringer og løsninger i forbindelse med den kommende pensionsreform.


Det nye debatpanel består af:

Allan Polack sidder i stolen som administrerende direktør i PFA. Han kom hertil i 2015 fra Nordea, hvor han havde plads i toppen af organisationen som øverste chef for bankens kapitalforvaltning, Nordea Asset Management, og inden da var chef for Nordea Liv og Pension. Han er steget i graderne hos den store, nordiske bankkoncern, og tidligere har han blandt andet været underdirektør med ansvar for it samme sted. Med sig i bagagen har han en uddannelsesmæssig baggrund som cand.merc.

Michael Valentin er administrerende direktør i Akademikernes A-kasse, en post han efterhånden har siddet på i en årrække. Inden han rykkede ind hos Akademikerne, var han forretningsudviklingschef i LETT Advokatfirma fra 2008 til 2011 og sad forinden i en chefstilling hos rådgivningsvirksomheden JKL Group. Michael Valentin er uddannet tømrer og cand.scient.adm. fra Aalborg Universitet. Han startede sin karriere i LO-huset og var en kort overgang kontorchef i Arbejdsmarkedsdirektoratet under det daværende Arbejdsministerium i 1998. Han har også haft sin gang hos HK som informationschef og været med til at stifte selvstændige rådgivningsvirksomheder i løbet af sin karriere.

Torben M. Andersen stod i spidsen for den pensionskommission, der blev nedsat af SR-regeringen i 2013, men som den nuværende regering lukkede efter regeringsskiftet. Han har sin gang på Aarhus Universitets økonomiske institut, hvor han er professor og underviser i velfærdsstatens økonomiske fundament, blandt andet med fokus på arbejdsmarkedet og pension. Han er uddannet m.sc. fra London School of Economics i 1981, lic.oecon fra Aarhus Universitet i 1994 og har en ph.d. fra CORE, Université Catholique de Louvain i Belgien 1986. I løbet af sin karriere har Torben M. Andersen spillet en stor rolle i økonomisk politisk rådgivning i Danmark og EU, blandt andet som formand og oversvismand i Økonomisk Råd og som formand for Velfærdskommissionen. Aktuelt har han også plads i European Economic Advisory Group.

Mariane Dissing er administrerende direktør i Finanssektorens Arbejdsgiverforening. Den stilling overtog hun i 2013 efter Steen A. Rasmussen, der med 21 år på posten havde status af en koryfæ i foreningen. Her er Marianne Dissing selv rykket frem i rækkerne, siden hun kom til i 1993. Blandt andet har hun været underdirektør med ansvar for overenskomstforhandling og haft en central position i arbejdsgiverforeningens maskinrum. Hun er uddannet cand.jur. fra Aarhus Universitet i 1986.

Louise Schack-Elholm er skatteordfører for Venstre og har repræsenteret partiet i Folketinget siden 2007. Tidligere har hun talt på Venstres vegne i sager om blandt andet bolig-, børne- og ligestillingspolitik og aktuelt er hun medlem af både Skatteudvalget og Beskæftigelsesudvalget samt indehaver af en række andre udvalgsposter. Hun er uddannet cand.polit. fra Københavns Universitet og arbejdede, da hun var færdig med studierne, kortvarigt som analytiker i PensionDanmark fra 2006, indtil hun rykkede ind på Christiansborg. 

Peter Hummelgaard blev medlem af Folketinget for Socialdemokraterne ved det seneste valg og varetager i dag ordførerskabet for partiet, når det gælder EU. Derudover er han også en del af såvel Skatteudvalget som Beskæftigelsesudvalget. Han er uddannet cand.jur. fra Københavns Universitet og har tidligere arbejdet i Udenrigsministeriet, som konsulent i rådgivningsvirksomheden Advice samt som politisk konsulent i 3F’s formandssekretariat. Igennem fire år fra 2008 til 2012 var Peter Hummelgaard desuden forbundsformand i Danmarks Socialdemokratiske Ungdom.

Dokumentation

Regeringsgrundlaget om pensionsreform

Det danske pensionssystem er grundlæggende velfungerende og robust. Det bygger især på folkepensionen, de meget udbredte arbejdsmarkedspensioner og de frivillige pensioner.

Regeringen ønsker at styrke fundamentet for et trygt pensionssystem i Danmark. Vores mål er, dels at det bedre skal kunne betale sig at spare op, dels at flere sparer op til deres pension, så man har større økonomisk tryghed i alderdommen.

Der er store samfundsmæssige fordele ved, at en stor del af fremtidens pensioner er opsparingsbaseret, men der er fortsat grupper, som ikke er dækket af arbejdsmarkedspensioner. Derfor vil regeringen i foråret 2016 gennemføre en pensionsreform, hvis hovedsigte er, at restgruppen af personer uden egen opsparing til alderdommen reduceres markant.

Til brug herfor vil regeringen derfor anmode Pensionskommissionen om inden nytår at færdiggøre en rapport, der beskriver pensionsforholdene blandt pensionister både nu og i fremtiden.

Rapporten skal have særligt fokus på de personer, som ikke foretager pensionsopsparing og indkomstforholdene for denne gruppe. Det kunne f.eks. være selvstændige, overførselsmodtagere og privat beskæftigede uden for LO/DA-området.

Kilde: Sammen for fremtiden, juni 2015


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Allan Polack

Fhv. koncerndirektør, PFA Pension
cand.merc. (Copenhagen Business School 1984)

Mariane Sandal Dissing

Fhv. adm. direktør, Finanssektorens Arbejdsgiverforening
cand.jur. (Aarhus Uni. 1986)

Michael Valentin

Direktør, Danske Biografer
cand.scient.adm. (Aalborg Uni. 1996)

0:000:00