Debat

Fuppensionen er en realitet

DEBAT: Nedslidte danskere bliver ladt i stikken med indførelsen af seniorførtidspension. Kravene er uopnåelige, og derfor er ordningen fup, skriver Lene Witte, der er direktør i Gigtforeningen.

Ifølge Gigtforeningens direktør, Lene Witte, er seniorførtidspension ikke en fast-track-ordning til pension for nedslidte danskere, som lovet. Det er en fupordning.
Ifølge Gigtforeningens direktør, Lene Witte, er seniorførtidspension ikke en fast-track-ordning til pension for nedslidte danskere, som lovet. Det er en fupordning.Foto: Gigtforeningen
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Lene Witte
Direktør i Gigtforeningen

Som omtalt på Altinget i sidste uge, trådte seniorførtidspensionsordningen i kraft for snart elleve måneder siden. 

Ordningen blev præsenteret som et plaster på såret for de nedslidte seniorer, der for et par år siden mistede retten til efterløn. 

”Så er der naturligvis mennesker, der går på efterløn, fordi de simpelthen er nedslidte. De må ikke blive ladt i stikken. Dem vil vi ikke lade i stikken,” sagde Venstre, da partiet i regering fremsatte forslaget.

Vi kan nu konstatere dét, som vi sagde ved fremsættelse af lovforslaget: Hele ordningen er fup. 

Ifølge Altinget har blot 102 seniorer i 2014 fået gavn af ordningen. Nogen reel erstatning til efterløn er det derfor på ingen måde. 

Fakta
Vil du blande dig i debatten?
Send dit debatindlæg til [email protected]

Kravene til at få seniorførtidspension er så skrappe, at mange, som er nedslidte efter et langt arbejdsliv, ikke opfylder dem.

For de nedbrudte, ikke de nedslidte
For at få seniorførtidspension skal man have mistet sin arbejdsevne fuldstændigt, så man hverken kan arbejde videre inden for sit eget fag eller i fleksjob. 

I dag kan man blive visiteret til fleksjob, hvis man har en arbejdsevne på beskedne én time om ugen. 

Seniorførtidspensionen er ikke en ordning for de nedslidte. Den er en ordning for de helt nedbrudte. De nedslidte må fortsætte, indtil sidste led knækker.

Lene Witte
Direktør i Giftforeningen

Altså skal en nedslidt kantinedame eller en murer med svær slidgigt dokumentere, at de ikke kan arbejde blot én time om ugen, hvis de vil have seniorførtidspension. Hvordan skal de kunne det? De har jo klaret sig på arbejdsmarkedet indtil nu. Godt nok på masser af smertestillende piller og ved at ligge brak på sofaen hver aften, men de har passet deres job.

Seniorførtidspensionen er med andre ord ikke en ordning for de nedslidte. Den er en ordning for de helt nedbrudte.

De nedslidte må fortsætte, indtil sidste led knækker. 

Det var ikke det, der blev lovet, da den tidligere statsminister garanterede, at ”dem vil vi ikke lade i stikken". Vi har fået en førtidspension for ældre nedslidte, men den er præcis lige så uopnåelig, som den almindelige førtidspension.

Reaktionen fra Venstre, og den nuværende regering er enslydende: De erkender, at ordningen ikke virker, men vil ikke tage initiativ til at ændre den. 

Det er tankevækkende. Og forkert.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00