DA: Jobcentre skal kunne tage dagpenge fra ledige

INTERVIEW: Beskæftigelsesindsatsen bør forankres endnu tydeligere i kommunerne, mener Dansk Arbejdsgiverforening. Kommunerne skal have hele det økonomiske ansvar og rådighedsvurderingen af de ledige, siger direktør i DA Henrik Bach Mortensen.
Jørgen Skadhede

Der er ikke noget, der hedder, at nu er jeg uddannet som økonom, så kan jeg ikke søge et job i Netto eller som rengøringsassistent. Du får dagpenge, og modydelsen er pligten til at stå til rådighed for arbejdsmarkedet.

Henrik Bach Mortensen
Direktør i Dansk Arbejdsgiverforening
Fakta

Beskæftigelsesindsats til eftersyn

Altinget.dk sætter i de disse måneder fokus på beskæftigelsesindsatsen. Den er i øjeblikket til et større politisk og fagligt eftersyn. Det såkaldte Carsten Koch-udvalg kommer med sine første anbefalinger i efteråret, og derefter vil regeringen komme med sit udspil til en reform.

I den forbindelse spørger Altinget.dk en række af de væsentligste aktører og eksperter på området om deres syn på en reform. I dag er det direktør i Dansk Arbejdsgiverforening Henrik Bach Mortensen.

Fri os fra at overlade indsatsen til a-kasserne, men giv kommunerne og deres jobcentre hele ansvaret. Også det økonomiske ansvar og muligheden for at tage dagpengene fra ledige, hvis de ikke står til rådighed for arbejdsmarkedet.

Sådan lyder opfordringen fra Dansk Arbejdsgiverforening (DA) til politikerne på Christiansborg, inden det såkaldte Carsten Koch-udvalg senere på efteråret kommer med sine anbefalinger til en reform af beskæftigelsesindsatsen.

Mens fagbevægelsen og flere partier både i rød og blå blok ønsker at lade a-kasserne spille en større rolle, så bakker arbejdsgiverne kommunerne op i deres kamp for at beholde og udvide ansvaret for beskæftigelsesindsatsen, som de formelt set overtog fra staten i 2009. 

Altinget logoArbejdsmarked
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget arbejdsmarked kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00