I Aalborg kan ledige snart låne 50.000 til at starte egen virksomhed

EKSPERIMENT: Vi kan mobilisere skjulte ressourcer ved at møde ledige på deres drøm, lyder det fra Aalborg Kommune, som har fået grønt lys til at yde mikrolån til ledige, som vil springe ud som selvstændige. 

Jobcenter Aalborg blænder om kort tid op for deres egen variant af DR-programmet 'Løvens Hule', hvor arbejdsløse med iværksætterdrømme kan få hjælp til at realisere deres forretningsidéer.

Hvis en arbejdsløs kan overbevise kommunen om, at deres forretningsplan har en realistisk chance for at lykkes, kan de få et mikrolån på op til 50.000 kroner, som skal bruges til at løbe en selvstændig virksomhed igang.

Projektet er blandt de 17, som regeringen netop har godkendt i forbindelse med en ny omgang frikommuneforsøg.

"Frikommuneforsøgene handler om at give kommunerne mulighed for at afprøve nye løsninger. Derfor har regeringen også sagt ja til Aalborg Kommunes ønske om at kunne tilbyde mikrolån til ledige kontanthjælpsmodtagere," siger økonomi- og indenrigsminister Simon Emil Ammitzbøll (LA).

Ledige har ikke råd til at blive selvstændige
Loven giver i dag kun mulighed for at yde økonomisk hjælp til start af selvstændig virksomhed til personer på revalidering. Men i Aalborg har jobcenteret i en periode også tilladt andre ledige at deltage på de kurser, som revalidenterne har gennemført som forberedelse til livet som selvstændige.

Nu får kommunen også mulighed for at yde mikrolån til ledige på kontanthjælp, dagpenge, uddannelseshjælp eller integrationsydelse.

"Jeg skal ikke sige noget ondt om systemet, men når man møder folk på deres drøm, kan man mobilisere helt andre ressourcer, end man ellers ville kunne," siger Claus Wimmer-Aune, der er projektleder på mikrolåns-forsøget.

Generelt er det en barriere for mange iværksættere at fremskaffe kapital til at afprøve deres forretningsidéer. Den barriere bliver ikke mindre for ledige, som for at få kontanthjælp højst må have 10.000 kroner i opsparing – og som for manges vedkommende allerede står i gæld til det offentlige.

"Så det eneste sted, de kan få et lån til opstart af virksomhed, er jo egentlig hos os," siger Claus Wimmer-Aune.

Ammitzbøll: Mikrolån skal kun gives til realistiske idéer
Økonomi- og indenrigsministeren understreger, at frikommuneforsøget ikke skal være en åben invitation til samtlige ledige, som har lyst til at prøve kræfter med livet som selvstændig.

”Det er vigtigt, at mikrolån kun gives til ledige, som har realistiske forretningsideer og gode forudsætninger for at etablere og drive egen virksomhed. Det har jeg tillid til, at Aalborg Kommune også vil sikre,” siger Simon Emil Ammitzbøll.

Claus Wimmer-Aune forsikrer, at der vil blive tale om en grundig rekrutterings-proces.

For at komme i betragtning til et mikrolån skal den lediges forretningsidé først erklæres egnet, og derefter skal de gennemgå et tre måneders intensivt vejlednings- og opkvalificeringsforløb for iværksættere.

Først derefter vurderes det, om kommunen vil investere i deres virksomhed.

"Det er ikke for alle og enhver. Vi prøver at udvikle en forretning, og hvis ikke vi kan se, at det er en god forretning, som på sigt kan gøre dem selvforsørgende, er det min anbefaling, at de ikke skal starte virksomhed," siger Claus Wimmer-Aune.

Tre ud af fire skal ende som selvforsørgende
Hvis det lykkes at forvandle blot nogle ledige til selvforsørgende selvstændige, vil det også være en god forretning for kommunen. Det er i hvert fald erfaringen fra de hidtidige forsøg med mikrolån til revalidenter.

På bagrund af et projekt i Aarhus har Center for Alternativ Samfundsanalyse (CASA) for eksempel analyseret sig frem til, at det er en overskudsforretning for kommunen, hvis blot seks procent ender som selvforsørgende i løbet af en fem-årig periode.

I det nordjyske rækker ambitionerne dog noget højere. Jobcenter Aalborg forventer at sende 80 ledige på iværksætterkursus – og heraf give mikrolån til tre ud af fire. Ud af dem lyder kommunens egen prognose, at isen kan bære for 45, som inden for 3-5 år ender som selvforsørgende.

Ministeren vil dog ikke på nuværende tidspunkt forholde sig til, om mikrolåns-ordningen skal udvides til andre kommuner, hvis eksperimentet i Aalborg ender med at bære frugt.

"Formålet med frikommuneforsøgene er, at frikommunerne opnår erfaringer med nye løsninger, der kan komme alle landets kommuner til gavn. Jeg vil nu fokusere på, at frikommuneforsøgene kommer godt fra land. Når forsøget er gennemført, vil vi vurdere, om andre kommuner skal have samme muligheder," siger Simon Emil Ammitzbøll.

Forrige artikel Fire nye frikommuneforsøg på beskæftigelsesområdet - se dem her Fire nye frikommuneforsøg på beskæftigelsesområdet - se dem her Næste artikel Fond retter fokus på disruption i arbejdsliv og industri Fond retter fokus på disruption i arbejdsliv og industri
 • Anmeld

  Andy James

  LÅNETILBUD

  Er du i nogen form for økonomiske vanskeligheder? Har du brug for et lån til
  Gældskonsolidering, byggeri, fast ejendom lån, refinansiering, personlig
  Erhvervsmæssige formål eller nødpenge? Er du forretningsmand eller
  Kvinder, der planlægger at udvide sin virksomhed, tilbyder vi alle slags lån. Hvis interesseret kontakte os i dag via: andyjameslending@outlook.com for mere information.

 • Anmeld

  robert · lånetilbud

  ceo

  APEX FINANCE, LLC

  Er du forretningsmand eller kvinde? Er du i nogen økonomisk
  Rod eller har du brug for midler til at starte din egen virksomhed? gøre
  Du har brug for lån til at afregne din gæld eller betale dine regninger eller starte en
  God forretning? Har du lav kredit score, og du finder det svært at
  Få kapitallån fra lokale banker / andre finansielle institutter?

  Den gode nyhed er nu, at der ikke vil være noget højere gebyr
  (F.eks. Registreringsafgift, lånebehandlingsgebyr, advokatgebyr osv.)
  Betalt inden dit lån ydes, da vi holder fast i internationale monetære love (Den Europæiske Union, Den Internationale Valutafond).

  Har du brug for et lån eller finansiering af en eller anden grund som:

  A) Personligt lån, forretningsudvidelse,
  B) Business Start-up, Uddannelse,
  C) Gældskonsolidering,
  D) hårde penge lån


  Bedes du kontakte os her på (alexrobert8287@gmail.com), da vi er klar til at tjene dig bedre nu.

  Varme hilsner.
  Hr. Alex Robert

 • Anmeld

  Peter Johnson · loan

  loan

  Hej, Er du træt af at søge lån og Realkreditlån, er du blevet afvist konstant Af dine pengeinstitutter og andre pengeinstitutter tilbyder vi enhver form for lån til enkeltpersoner og virksomheder med lav rente på 2%. Hvis du er interesseret i at tage Et lån, er du velkommen til at kontakte os i dag, vi lover at tilbyde dig de bedste service nogensinde. Bare giv os en prøve, fordi et forsøg vil overbevise dig. Hvad er dine finansielle behov? Har du brug for et forretningslån? Har du brug for et personligt lån? Vil du købe en bil? Vil du refinansiere? Har du brug for et realkreditlån? Har du brug for en enorm kapital til at starte din forretningsforslag eller udvidelse? Har du mistet håbet, og du tror, at der ikke er nogen vej ud, og dine finansielle byrder stadig vedvarer? Tøv ikke med at kontakte os for muligt forretningssamarbejde. Kontakt os via email: peterjohnson6977@gmail.com

 • Anmeld

  fred · kontakt mig nu på min email-adresse cloudloancenter@gmail.com

  kontakt mig nu på min email-adresse cloudloancenter@gmail.com

  Jeg er en potentiel långiver, og jeg giver lån til de fattige og trængende, hvis du har brug for presserende lån, kontakt mig nu på min email-adresse cloudloancenter@gmail.com
  Mit job er at hjælpe de fattige og trængende, så kontakt mig nu

  jeg elsker dig

 • Anmeld

  Howard Mark · 8980774942

  loan offer

  * FOXX Finansiel Lån Tilbud *

     Vi giver udlån med 3% rente, hvis du er interesseret i et lån, er du her ved
  Rådgive at fylde og returnere ansøgningsskemaet til denne Email (foxx.loanfinancialaid@gmail.com) alene for at vide, om du virkelig er interesseret i lån. Jeg er her for at lægge smil i alle triste ansigter.

  FULDNE NAMMER:
  ADRESSE:
  LAND:
  Beløb der behøves:
  Lånets løbetid:
  LÅNETS FORMÅL:
  KØN:
  CIVILSTAND:
  MÅNEDLIGE BETALING:
  TELEFONNUMMER:
  EMAIL:

  Ved at besvare disse detaljer til (foxx.loanfinancialaid@gmail.com)
  Vi skal gå videre til næste trin, hvilket er vilkårene og
  Plan for genbetalingsplan.

  Mr. Howard M Colleman.

  Telefon: +18475128241

 • Anmeld

  Dubril Loan Firm · loan

  dubril Loan

  Vi tilbyder sikrede og usikrede lån til privatpersoner, private og offentlige virksomheder uden sikkerhedsstillelse.
  Vores rente er til en overkommelig pris på 2%, og vores lånsproces / indkøb er det bedste du nogensinde kan få.
  Vi tilbyder ethvert beløb af lån og af en rimelig grund.
  Kontakt os i dag for dit lån via
  Email: dubrilloanfirm@gmail.com

 • Anmeld

  Elena · LÅN

  LÅN

  Kære lånesøgere

  Har du økonomiske vanskeligheder? Vil du starte din egen virksomhed? Dette lånefirma blev etableret menneskerettighedsorganisationer rundt omkring i verden med det ene formål at hjælpe de fattige og mennesker med økonomiske vanskeligheder i livet. Hvis du ønsker at ansøge om lån, skal du kontakte os igen med nedenstående email: elenanino0007@gmail.com

  Navn:
  Det krævede lånebeløb:
  Lånetid:
  Mobilnummer:

  Tak og Gud velsigne
  TILLID
  Elena