Debat

Konstruktiv debat kræver opdaterede fakta

DEBAT: Jobrådgivernes Brancheforening retter kritik af Christian Grønnemarks faktadokumentation i sidste uges indlæg. Forældede data, skriver direktør Jørgen Borre Larsen.
Private aktører er billigere end jobcentrene, skriver Jørgen Borre Larsen som modsvar på sidste uges debatindlæg.
Private aktører er billigere end jobcentrene, skriver Jørgen Borre Larsen som modsvar på sidste uges debatindlæg.
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Jørgen Borre Larsen
Direktør i Jobrådgivernes Brancheforening

Formand for beskæftigelsesudvalget HK/Kommunal, Christian Grønnemark (CG) argumenterede i et indlæg i Altinget.dk den 11. november for, hvorfor privat jobformidling efter hans mening dumper. Man skal måske indledningsvist stilfærdigt gøre opmærksom på, at langt den overvejende del af jobformidlingen i Danmark er og har altid været privat. Dernæst må man konstatere, at nogle af Christian Grønnemarks argumenter bygger på forældede data.

Hvis man vil vide noget om situationen i dag, må man forholde sig til aktuelle analyser. En evaluering, der er foretaget af Deloitte i efteråret 2008, konkluderer følgende:

  • Private aktører er billigere end jobcentrene. Den årlige gennemsnitlige omkostning for at varetage indsatsen for en ledig var i den statslige del af jobcentret i 2008 på 27.265 kr., mens omkostningen ved private aktører var på 20.382 kr. Tallene er i det væsentlige bekræftet af Arbejdsmarkedsstyrelsen.
  • Private aktører bruger fortrinsvis virksomhedsnær aktivering i form af løntilskud. Erfaringen viser, at netop virksomhedsnær aktivering hurtigere bringer de ledige i job.
  • Samspillet mellem andre aktører og jobcentrene fungerer tilfredsstillende.

Gammel rapport
Den SFI-rapport, som ifølge CG dokumenterer, at private aktører er både dyrere og dårligere end den kommunale indsats, er baseret på tal fra 2005-2006, hvor brugen af andre aktører i beskæftigelsesindsatsen grundlæggende var skruet anderledes sammen, end den er i dag. Dens konklusioner har derfor ingen relevans for situationen i dag. Hertil kommer, at der er rejst tvivl om rapportens påstand om, at private aktører skulle have været dyrere. Det er der redegjort for i DA's "Agenda", nr. 12, 25. juni 2009.

I Jobrådgivernes Brancheforening er vi altid åbne for en debat om, hvordan vi løbende optimerer beskæftigelsesindsatsen i Danmark. En konstruktiv debat kræver blot, at parterne bygger deres argumentation på korrekte, relevante og opdaterede fakta.

Jørgen Borre Larsen
Direktør i Jobrådgivernes Brancheforening

Svært at sammenligne resultater
I Køge Kommune har man valgt at dele jobcentret i to halvdele. Den ene halvdel er fortsat kommunal, mens den anden halvdel varetages af en privat aktør. Der offentliggøres løbende resultater fra de to halvdele af jobcentret. Nogle måneder ser det ud til, at den private aktør gør det bedst, andre måneder er det omvendt. Resultaterne er imidlertid svære at sammenligne, fordi den kommunale del af jobcentret, ifølge mine oplysninger, også i sig selv anvender private aktører som
underleverandører. Bortset fra disse forhold vil man aldrig kunne lægge en enkelt sammenligning til grund for en generel konklusion, uanset om den nu måtte gå i den ene eller anden retning. Der skal mange benchmarks til. Lad os få nogle flere af dem!

Nye refusionsregler
Christian Grønnemark redegør ikke i sit indlæg på en retvisende måde for de regler, der bestemmer, hvornår kommunerne kan få refusion. Refusionen fra staten til kommunen er i dag afhængig af rettidigheden i sagsbehandlingen over for den enkelte ledige eller sygemeldte - ikke af hvem der varetager sagsbehandlingen. Den 1. januar 2010 træder nye refusionsregler i kraft. I henhold til disse kan kommunerne få refusion for 50 procent af aktiveringsudgifterne op til det såkaldte
rådighedsloft på 18.500 kr., uanset om kommunen vælger at løse opgave selv eller lægger den ud til en privat aktør. Den eneste forskel er, at kommunen ikke kan få refusion for den del af omkostningen, der vedrører administrationen, når kommunen selv løser opgaven. Men da administrationsomkostningen udgør en forsvindende lille del af omkostningen, kan dette forhold aldrig blive udslagsgivende.

Arbejder for samme sag
Jeg formoder, at HK og private aktører arbejder for samme sag, nemlig den bedst mulige beskæftigelsesindsats, der først og fremmest gavner vores ledige borgere og dernæst samfundsøkonomien. I Jobrådgivernes Brancheforening er vi derfor altid åbne for en debat om, hvordan vi løbende optimerer beskæftigelsesindsatsen i Danmark. En konstruktiv debat kræver blot, at parterne bygger deres argumentation på korrekte, relevante og opdaterede fakta.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Christian Grønnemark

Formand, HK Hovedstaden
lærer, voksenpædagog, kok

0:000:00