Ny beskæftigelsesminister afviser S-udspil om dagpenge før valget

DAGPENGE: Vi må vente på Dagpengekommissionen, siger den nye beskæftigelsesminister, Henrik Dam Kristensen (S). Han afviser både forslaget om at halvere kravet til genoptjening nu og tanken om, at S skal gå til valg på et selvstændigt udspil om dagpenge.

Jørgen Skadhede

”Regeringen ønsker at afvente Dagpengekommissionens analyser og anbefalinger.”

Sådan lød svaret gentagne gange mandag fra den nye socialdemokratiske beskæftigelsesminister,Henrik Dam Kristensen. Det skete, da Enhedslistens beslutningsforslag om at halvere genoptjeningskravet til dagpenge blev førstebehandlet af Folketingets Beskæftigelsesudvalg.

Noget klart bud på, hvad regeringen eller Socialdemokratiet selv mener, der bør ske med genoptjeningsperioden, kom der ikke. Og Henrik Dam Kristensen slog efterfølgende fast, at der ikke kommer et selvstændigt S-udspil om dagpenge forud for næste valg.

Kommer ikke til at være specifik
”Jeg tror, at dagpenge vil fylde meget ved valget. Vi skal have et system, der skal have mere tryghed i sig. Men vi kommer ikke til at være specifikke i forhold til delelementer, for så var der ingen grund til at nedsætte en kommission,” siger Henrik Dam Kristensen.

Vi skal have et system, der skal have mere tryghed i sig. Men vi kommer ikke til at være specifikke i forhold til delelementer, for så var der ingen grund til at nedsætte en kommission.

Henrik Dam Kristensen (S)
Beskæftigelsesminister

Men hvordan skal vælgerne så vide, hvad de får, hvis de stemmer på jer?

”Det tror jeg nu, at vælgerne har en rimelig god fornemmelse af. Vi vil gerne have skabt et nyt dagpengesystem, som ikke skaber den usikkerhed, som der er med det nuværende. Vi vil have et nyt system, som giver mere tryghed,” siger Henrik Dam Kristensen.

SF: S skal huske at bruge magten, mens de har den
SF og Enhedslisten savner i den grad bud på, hvad Socialdemokratiet vil med dagpengene. De to partier anklager S for at have deponeret al politisk tænkning og handlekraft i en kommission, som først kommer med sine anbefalinger efter næste valg.

”Socialdemokraterne skal huske det vigtige princip om, at man skal bruge magten, mens man har den,” siger SF's arbejdsmarkedsordfører Eigil Andersen.

Både SF og Enhedslisten peger på, at dette efterårs forhandlinger om finansloven kan være sidste chance for at lave nogle røde ændringer på den dagpengereform, som VK-regeringen fik vedtaget med støtte fra Dansk Folkeparti og de Radikale i 2010.

En reform, som med sin halvering af dagpengeperioden og fordobling af genoptjeningskravet har betydet, at over 40.000 danskere har mistet retten til dagpenge, siden reformen trådte i kraft i begyndelsen af 2013. Eller cirka ti gange så mange som forventet af embedsmændene i Beskæftigelsesministeriet.

”Tror Socialdemokratiet virkelig på, at man kan vinde et valg, hvis man ikke kommer med nogle løsninger på dagpengeproblemet, inden vi står på valgdagen,” spørger arbejdsmarkedsordfører Christian Juhl (EL) retorisk.

Flertal for lempelser på papiret
Han peger på, at DF siden har ændret holdning, og at der derfor på papiret er flertal i Folketinget for lempelser af reformen uden om de Radikale.

S henholder sig nu til, at man ikke kan bryde aftalen med de Radikale fra regeringsgrundlaget, hvor der står, at dagpengereformen skal fastholdes. Men det argument giver Enhedslisten ikke meget for.

”Det var ikke et problem at løbe fra løfterne i regeringsgrundlaget, når det drejede sig om miljøringen om København og øremærket barsel til mænd. Men så snart det handler om dagpenge, så kan der ikke ændres et komma,” siger Christian Juhl.

DF støtter nu, at man eksempelvis ruller genoptjeningskravet tilbage fra det nuværende krav om et års fuldtidsbeskæftigelse til det gamle krav om kun et halvt års beskæftigelse for at genoptjene en ny dagpengeperiode.

En støtte, som DF gentog mandag under behandlingen af Enhedslistens forslag.

”Vi erkender blankt, at vi var med til at vedtage dagpengereformen. Men krisen trak ud, og det gav reformen nogle problemer. Derfor sagde vi også allerede inden sidste valg, at reformen burde justeres. Derfor støtter vi Enhedslistens forslag om en midlertidig halvering af genoptjeningsperioden, indtil kommissionen er færdig med sit arbejde,” siger arbejdsmarkedsordfører Bent Bøgsted (DF).

V afviser lempelser
Hos Venstre afviser man derimod klart at pille ved genoptjeningskravet eller på andre måde lempe på reformen samlet set.

”Vi står bag reformen. Man skal huske, at det er reformerne af efterløn og dagpenge, som giver både os og denne regering et økonomisk råderum,” siger arbejdsmarkedsordfører Hans Andersen (V).

Finansministeriet vurderer, at det vil koste et sted mellem 600-800 millioner kr. årligt at halvere genoptjeningsperioden. Det vil ifølge regeringen gøre en forskel for cirka 20 procent af dem, der har mistet dagpengene.

”Det er rigtigt, at det ikke løser hele problemet at halvere genoptjeningsperioden. Men det er hovent og kynisk, at Socialdemokratiet afviser vores forslag med henvisning til, at det kun vil redde 20 procent af dem, der har mistet dagpengene,” siger Christian Juhl.

S: DF's ansvar at gøre skaden god igen
Hos Socialdemokraterne mener den nye arbejdsmarkedsordfører Lennart Damsbo-Andersen, at det er Dansk Folkeparti, som må stå til ansvar for reformens konsekvenser og sørge for at rette op på dem, når Dagpengekommissionen kommer med sine anbefalinger i september 2015.

”Det var Dansk Folkepartis forslag om en dagpengereform, der har smadret trygheden for de danske lønmodtagere. Nu er spørgsmålet, om Dansk Folkeparti vil rette op på skaden igen og sikre et holdbart dagpengesystem, som ikke er en politisk kastebold,” siger Lennart Damsbo-Andersen.

Beskæftigelsesministeren peger på, at det vil være uklogt at lave pludselige ændringer af dagpengesystemet, inden kommissionen kommer med sine anbefalinger.

”Hvis man skal ændre på dagpengesystemet, så er det klogt ikke gøre som sidste gang, som var et slags tilfældighedernes spil. Men at man gør det på baggrund af et ordenligt og gennemarbejdet forslag, hvor eksperterne har siddet med rundt om bordet,” siger Henrik Dam Kristensen.

Han afviser SF og Enhedslistens kritik af, at regeringen sidder på hænderne i spørgsmålet om dagpenge.

”Det er ikke rimeligt at tegne et billede af, at vi ikke gør noget ved dagpenge-problematikken. Verden ville have set ganske anderledes ud, hvis vi ikke havde taget en lang række tiltag for at gøre indfasningen af dagpengereformen mere lempelig. Vi har sikret midlertidig forsørgelse til over 40.000 mennesker,” siger Henrik Dam Kristensen.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Bent Bøgsted

Fhv. MF (DD)
maskinarbejder, Aalborg Tekniske Skole 1976, oversergent (Avedøre Rekrut- og Sergentskole 1977), våbenmekaniker (Nørrejyske Artilleriregiment 1977)

Christian Juhl

Fhv. MF (EL) 2011-22
lærer (Læreruddannelsen i Silkeborg 1979)

Eigil Andersen

journalist (DJH 1976)

0:000:00