Organisationer sætter aftryk på valgkampen

INDFLYDELSE: 3F og DA har præget dagsordenen i folketingsvalgets første fase. Valg er interessevaretagelse sat på spidsen, siger forsker. Chefredaktør efterlyser, at også virksomheder og det brede erhvervsliv tør blande sig i debatten.

Valgkampen er politisk interessevaretagelse sat på spidsen, siger forsker, der finder det naturligt, at arbejdsmarkedsaktører har formået at præge en job-politisk tung valg-dagsorden.
Valgkampen er politisk interessevaretagelse sat på spidsen, siger forsker, der finder det naturligt, at arbejdsmarkedsaktører har formået at præge en job-politisk tung valg-dagsorden.Foto: Rasmus Flindt Pedersen/Altinget
Michael Hjøllund

Det ville være utrolig stærkt, hvis nogle store virksomhedskanoner gik ud og blandede sig med deres synspunkter. Men ofte tænker erhvervslivet og poltikerne meget forskelligt. Det er to verdner, der har svært ved at blive forbundet.

Susanne Hegelund
Partner i HEGELUND & MOSE

Selvom det er politikerne og deres budskaber, der er centrum for folketingsvalget, har flere organisationer på arbejdsmarkedsområdet sat markante aftryk på valgkampens første uge.

En mediestorm om Venstres eksempel på en servicemedarbejder, der foretrak kontanthjælp frem for arbejde, blev løbet i gang af en kritisk 3F-lokalafdeling, mens et blåt angreb på Thornings evner til at skabe arbejdspladser til danskerne bygger på analyser fra Dansk Arbejdsgiverforening.

To markante debatter i valgkampens uge 1, der begge fører tilbage til aktører på arbejdsmarkedsområdet.

Dokumentation

Panorama-sagen
Da valget blev udskrevet, satte Venstres Lars Løkke Rasmussen fokus på, hvorvidt gevinsten ved at arbejde i Danmark er stor nok. Som eksempel fortalte han om et virksomhedsbesøg, han havde været på i Høje-Taastrup. Her havde direktøren af servicevirksomheden Panorama fortalt ham om en tidligere medarbejder, der havde sagt op. Grunden var, ifølge virksomhedsejeren, at medarbejderen mente, at forskellen mellem hans løn og det at være på kontanthjælp ikke var stor nok. 

Det var et eksempel på, at det for mange danskere ikke i høj nok grad kan betale sig at arbejde, mener Venstre. Derfor foreslår partiet et loft over de sociale ydelser, man kan modtage, når man er på kontanthjælp.

Men historien blev undsagt af den lokale afdeling af 3F, der ikke mente regnestykket kunne gå op. Torsdag gik mediernes jagt på virksomhedsejeren - Morten Broager. Journalisten ville vide, om han kunne bekræfte Lars Løkke Rasmussens historie. Det kunne han godt, viste det sig, men det afholdt ikke Socialdemokraterne for efterfølgende at håne V-formanden for ikke at have styr på fakta. 

Det er stadig ikke lykkedes at finde frem til den omtalte tidligere medarbejder hos Panorama.


Altinget logoArbejdsmarked
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget arbejdsmarked kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00