Virksomheder tager mindre ansvar for praktikpladser

MANGEL: Antallet af unge, der forgæves leder efter en praktikplads, stiger stadig - og en ny analyse fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd viser nu sort på hvidt, at virksomhederne tager færre lærlinge ind.

Antallet af unge, der mangler en praktikplads, er vokset år efter år siden finanskrisen.
Antallet af unge, der mangler en praktikplads, er vokset år efter år siden finanskrisen.Foto: Colourbox.com
Erik Bjørn Møller

Siden 2008 er manglen på praktikpladser vokset. Især siden 2013 har manglen været stor, og tusindvis af unge har hver måned stået uden praktikplads.

Nu har Arbejderbevægelsens Erhvervsråd (AE) foretaget en kortlægning af virksomhedernes tilbøjelighed til at ansatte lærlinge - og den viser sort på hvidt, at virksomhederne tager færre lærlinge ind end for to år siden. Det gælder både i forhold til, om de har lærlinge, og i forhold til hvor meget lærlingene fylder i virksomhederne.

Praktikpladsmanglen vokser
Manglen på praktikpladser er steget støt siden finanskrisen, og siden 2013 er antallet af elever på hovedforløbet, der hverken har skolepraktikplads eller plads i en virksomhed, steget med over 30 procent. Siden begyndelsen af 2013 har mellem 10.000 og 12.000 unge hver måned manglet en praktikplads, når man ser på bruttomanglen - det vil sige alle, der står i den aktive søgekø.

Altinget logoArbejdsmarked
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget arbejdsmarked kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00