Victoria Velásquez
 svarer 
Ane Halsboe-Jørgensen

Vil ministeren bekræfte, at borgere på overførselsindkomst skal stå til rådighed for arbejdsmarkedet én dag mere end før afskaffelsen af store bededag?

Ministersvar er robotgenereret indhold, der oprettes automatisk på basis af Folketingets database over de spørgsmål, der stilles af Folketingets medlemmer og besvares af regeringens ministre. Overskrifterne er skrevet af Altinget. Altinget tager forbehold for fejl i indholdet.

Beskæftigelsesudvalget, Spørgsmål 204

Vil ministeren, som opfølgning på svar på BEU alm. del – spørgsmål 143, bekræfte, at borgere på overførselsindkomst (dagpenge, kontanthjælp, SHO-ydelse m.v.) som følge af afskaffelsen af store bededag skal stå til rådighed for arbejdsmarkedet (med de sanktionsmekanismer der heraf følger) én dag mere end før afskaffelsen af store bededag?

Eller mener ministeren, at rådighedsforpligtigelsen også gælder på helligdage?

Svar fra fredag den 15. marts 2024

Borgere på overførselsindkomst skal ikke stå til rådighed én dag mere end før afskaffelsen af store bededag som helligdag. Personer, der modtager overførselsindkomst i form af arbejdsløshedsdagpenge, uddannelseshjælp, kontanthjælp, selvforsørgelses- og hjemrejseydelse, overgangsydelse, ressourceforløbsydelse eller ledighedsydelse modtager også ydelserne for søgnehelligdagene, hvis betingelserne er opfyldt. Dette gælder både før og efter afskaffelsen af store bededag som helligdag.

Jeg kan oplyse, at en betingelse for at modtage ydelserne er, at personen står til rådighed i det omfang, det er fastsat i lovgivningen. Det gælder også på søgnehelligdage. Det betyder bl.a., at en modtager af arbejdsløshedsdagpenge, uddannelseshjælp, kontanthjælp, selvforsørgelses- og hjemrejseydelse, overgangsydelse, ressourceforløbsydelse eller ledighedsydelse kun kan modtage ydelsen, hvis personen har kunnet overtage arbejde på søgnehelligdagene.

Uddannelseshjælp, kontanthjælp, selvforsørgelses- og hjemrejseydelse, overgangsydelse og ressourceforløbsydelse udbetales som et månedligt beløb og dækker dermed alle syv kalenderdage i en uge, herunder også lørdage, søndage og helligdage.

Tilsvarende gælder for arbejdsløshedsdagpenge, der udbetales for 160,33 timer pr. måned.

Reglerne om tilbud og samtaler i den aktive beskæftigelsesindsats er uændrede.

Afslutningsvis skal bemærkes, at sygedagpenge derimod ikke udbetales på søgnehelligdage. Afskaffelsen af store bededag medførte derfor, at der udbetales sygedagpenge for én dag mere om året.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00