12. december: Bent Bøgsted

JULEKALENDER: Bent Bøgsted (DF) kobler bedst af til banko, ser Star Trek i fjernsynet og genlæser gerne Hulebjørnens klan i vinterperioden. 

Beskæftigelsesreformen er nok den bedste politiske aftale, jeg har været med til at lave i år, det siger Bent Bøgsted, beskæftigelsesordfører  for Dansk Folkeparti.
Beskæftigelsesreformen er nok den bedste politiske aftale, jeg har været med til at lave i år, det siger Bent Bøgsted, beskæftigelsesordfører  for Dansk Folkeparti.Foto: Toke Kristiansen/Altinget
Camilla Qvirinius Wraae

Hvorfor gik du ind i poltik?

Jeg var nede at hente to af mine børn i dagplejen engang i begyndelsen af 90'erne, hvor jeg overhørte en irakisk mand, der også havde fire børn, fortælle dagplejemoren, at han overvejede at flytte til Sverige, fordi folk fik meget mere hjælp derovre, end de gør i Danmark. Når alt var betalt, havde han kun 6.000 kroner tilbage, og han havde hørt, at hjælpen var bedre i Sverige. Der tænkte jeg: Hvad er det her for noget, jeg har kun 2.500 kroner, efter alt er betalt.

 
  Foto: Altinget

I start-90'erne var der ikke noget parti, jeg syntes flugtede med mine holdninger. I 1995 stiftede Pia Kjærsgaard Dansk Folkeparti, og efter at have kigget på det et års tid, meldte jeg mig ind.

Hvilken politiker har været en inspiration for dig?

Fakta
Bent Gunnar Bøgsted, født 4. januar 1956 i Brønderslev, Serritslev Sogn, søn af fhv. landmand Mandrup Verner Bøgsted og Kirsten Margrete Bøgsted. Gift med Hanne Bøgsted. Parret har syv børn.

Medlemsperiode
Folketingsmedlem for Dansk Folkeparti i Nordjyllands Storkreds fra 13. november 2007.
Folketingsmedlem for Dansk Folkeparti i Nordjyllands Amtskreds fra 20. november 2001 til 13. november 2007.

Parlamentarisk karriere

Arbejdsmarkeds ordfører. Tingsekretær fra 2007.


Uddannelse og erhverv
Aalborg Tekniske Skole, fra 1972 til 1976.
Skolegade Skole, Brønderslev, fra 1970 til 1972.
Serritslev Skole, Brønderslev, fra 1963 til 1970.

Specialarbejder på Repsol, Brønderslev, fra 1993 til 2001.
Skibsværftsarbejder, Ørskov Stålskibsværft, fra 1990 til 1993.
Landmand, fra 1986 til 1989.
Våbenmekaniker, Nørrejyske Artilleriregiment, Skive, fra 1977 til 1986.
Avedøre Rekrut- og Sergentskole, fra 1976 til 1977.
Maskinarbejder på Uggerby Maskinfabrik, Brønderslev, fra 1972 til 1976.

Kilde: Folketinget

Pia Kjærsgaard (DF) og Kristian Thulesen Dahl (DF) har da fyldt meget. Jeg er ikke altid 100 procent enig med Dansk Folkeparti, men sådan vil det altid være i et politisk parti, hvis man som jeg går op i at have sine egne holdninger.

Jeg har aldrig haft en idoldyrkelse af nogen, heller ikke inden for medieverden eller sportsverdenen, men jeg har altid skelet meget til, hvad Pia og Kristian har stået for.

Jeg var faktisk til banko, den dag jeg blev valgt ind første gang. Min kone vandt en kvart gris, hvilket i medierne blev til, at Bent Bøgsted er blevet valgt ind, og har vundet en kvart gris.

Bent Bøgsted
Folketingspolitiker for DF

Hvilken politisk modstander har du mest respekt for?

Leif Lahn Jensen (S) respekterer jeg meget, han er fair. Jeg ved, der er flere, som har spurgt ham, hvordan han dog kan tale med mig, men vi kan lide hinanden, og vi respekterer hinanden. Jeg er også altid kommet godt ud af det med Mette Frederiksen (S). Hun respekterer, hvad jeg står for, og jeg respekterer, hvad hun står for.

Er du stadig i politik om fem år?

Ja det er jeg, hvis vælgerne vil det.

Hvis du havde sagt ti år, så var det nok blevet et nej. Uret, det tikker den forkerte vej, og jeg bliver 59 år til januar. Du kommer ikke til at se mig falde i søvn i folketingssalen. Der er andet her i livet end politik, selvom det ikke er alle, der er enige med mig i det.

Hvad gør du for at koble af?

Jeg bor på landet og nyder at gå ture i naturen.

Ellers kan jeg rigtig godt lide at spille petanque og deltager gerne i DGI-stævnerne. Konen og jeg tager til bankospil, når vi har lyst. Jeg kobler fuldstændig af ved at spille banko, så skal jeg kun forholde mig til brikkerne.

Jeg var faktisk til banko den dag, jeg blev valgt ind første gang. Min kone vandt en kvart gris, hvilket i medierne blev til, at 'Bent Bøgsted er blevet valgt ind, og har vundet en kvart gris'.

Hvad er den bedste bog, du har læst i år?

Jeg er ikke nået til at læse bøger i år. Det plejer at være min vinterbeskæftigelse. Min yndlingsserie er Hulebjørnens klan skrevet af Jean M. Auel. Jeg har hele serien stående derhjemme og har læst den flere gange.

Hvad er den bedste politiske aftale, du har lavet i år?

Det må nok være beskæftigelsesreformen. Den synes jeg faktisk er blevet ok. Den har givet dagpengemodtagerne mere ret til uddannelse. Man vil altid synes, aftalen kunne blive bedre, men jeg laver jo ikke aftalerne alene.

Har du et motto?

Nej, det har jeg ikke. Jeg mener, de har det med at give bagslag. 

Har du en favorit tv-serie?

Jeg kan godt lide Star Trek og følger med i den, når den bliver sendt i fjernsynet.

Hvad er det bedste der er sket i 2014?

Det er altid godt, når der kommer endnu et barn. Vi havde syv piger, og nu har vi så også fået en dreng. Så nu har jeg otte børnebørn. 

Hvad ser du mest frem til i 2015?

Det må nok blive valget. Det er vi ved at gøre klar til, og det er rart, når folk gerne vil være med. Jeg tror, det er første gang, jeg har så mange, som gerne vil hjælpe mig.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Bent Bøgsted

Fhv. MF (DD)
maskinarbejder, Aalborg Tekniske Skole 1976, oversergent (Avedøre Rekrut- og Sergentskole 1977), våbenmekaniker (Nørrejyske Artilleriregiment 1977)

0:000:00