13. december: Ane Halsboe-Jørgensen

JULEKALENDER: Det var en broget folkeskoleklasse, der tændte den politiske gnist hos Socialdemokraternes Ane Halsboe-Jørgensen. Hun har siden reflekteret mere over sit politiske engagement og kalder sit job som politiker et ”ret stort privilegium”.

Bag dagens kalenderlåge gemmer socialdemokrat Ane Halsboe-Jørgensen sig. Hun husker Bill Clinton som noget helt særligt. 
Bag dagens kalenderlåge gemmer socialdemokrat Ane Halsboe-Jørgensen sig. Hun husker Bill Clinton som noget helt særligt. Foto: Toke Kristiansen/Altinget
Julie Hornstrup Østergaard

Hvorfor gik du ind i politik?

Jeg blev politisk aktiv meget ung, faktisk allerede da jeg gik i folkeskolen. Det var meget tydeligt, at ikke alle var født med lige muligheder i min folkeskoleklasse, og det blev den allerførste gnist i forhold til at engagere mig politisk.

På daværende tidspunkt var det selvfølgelig ikke så reflekteret, som det er i dag, hvor jeg kan sige, at det var en socialpolitisk indsats, der manglede i samfundet. Det var mere et spørgsmål om at sige: ”Min klassekammerat får ingen hjælp hjemmefra, og hun halter bagefter. Hvad gør vi ved det?”

Hvilken politiker har været en inspiration for dig?

Fakta
Ane Halsboe-Jørgensen er født i 1983 i Brovst. Hun har været medlem af Folketinget siden 2011, hvor hun blev valgt i Nordjyllands Storkreds.

Hun er uddannet cand.scient.pol. fra Københavns Universitet i 2009 og har forinden sin politiske karriere arbejdet som konsulent i LO.

Ane Halsboe-Jørgensen er Socialdemokraternes social dumpingordfører, ungdomsuddannelsesordfører og voksen- og efteruddannelsesordfører. 

Kilde: ft.dk

Jeg tror, det er en god ting at have let til smil, da det gør afstanden mellem mennesker kortere helt generelt.

Ane Halsboe-Jørgensen (S)
Medlem af Folketinget
Ane Halsboe-Jørgensen (S) fremhæver erhvervsuddannelsesreformen som årets bedste politiske aftale. 
Ane Halsboe-Jørgensen (S) fremhæver erhvervsuddannelsesreformen som årets bedste politiske aftale.  Foto: Toke Kristiansen/Altinget

Jeg har altid kunnet huske, at Bill Clinton var noget helt særligt. Men dengang i 1990'erne var jeg ikke så gammel og forstod ikke hvorfor. Jeg kan bare huske, at der var noget over ham.

Efter jeg er blevet ældre og har læst mere, finder jeg Madeleine Albright utrolig inspirerende. Hendes historie er helt vildt fascinerende. Hun har også et kompas omkring, hvad der er rigtigt, og hvad der er forkert, og så husker hun på, at vi alle sammen er mennesker. Det er rigtig fint.

Jeg har stor respekt for Jakob Ellemann-Jensen (V). Uanset hvor fristende det kan være at tage et politisk stik hjem på at tale grimt om andre, så gør han det aldrig.

Ane Halsboe-Jørgensen (S)
Medlem af Folketinget
"Jeg er her så længe, det er sjovt og giver mening." Sådan siger Ane Halsboe-Jørgensen (S) om sin fremtid i politik. Foto: Toke Kristiansen/Altinget

Er der en dansk politiker, som har været særlig inspirerende?

Poul Nyrup Rasmussen (S) er rigtig inspirerende. Han var statsminister, da jeg selv blev politisk aktiv, og det har været rigtig interessant at følge hans arbejde. Også i dag, hvor han bruger al sin politiske kapital på noget, der ikke er en særlig stærk stemme for, nemlig de psykisk sårbare.

Hvilken politisk modstander har du mest respekt for?

Jeg har stor respekt for Jakob Ellemann-Jensen (V). Uanset hvor fristende det kan være at tage et politisk stik hjem på at tale grimt om andre, så gør han det aldrig. Og så er der nogle grundværdier i ham, der lyder: ”Jeg tror på det europæiske fællesskab, jeg tror på mennesker generelt, og jeg tror på, at Danmark skal have et internationalt udsyn”. Og han tør sige det, som en af de få borgerlige lige nu. Det er fedt og modigt.

Er du stadig i politik om fem år?

Jeg er her så længe, det er sjovt og giver mening. Det håber jeg også, jeg synes om fem år. Lige nu er det i hvert fald det mest meningsfulde, jeg kan forestille mig at lave, og det er også et ret stort privilegium.

Hvad gør du for at koble af?

Jeg løber en tur eller slapper af foran en tv-serie fra HBO eller Netflix med min mand. Vi har ikke noget fjernsyn for tiden, så vi nyder at se en serie fra ende til anden på den måde.

Så må du have en favorit tv-serie?

Jeg har flere, så det afhænger af, hvilket humør jeg er i. På det lidt letbenede er det  ”Girls” eller ”Game of Thrones”.  Men jeg er jo også en politisk nørd, så for tiden sidder jeg hver mandag og venter på, at der kommer nye afsnit af ”The Newsroom”.

Hvad er den bedste bog, du har læst i år?

Det må være ”Americanah.” Forfatteren er afrikaner, og hun skildrer det at være sort i Amerika. Hun kommer med nogle stikpiller i forhold til, hvordan det er at skifte kultur, og hvordan vi har fordomme over for hinanden på tværs. Man bliver lidt provokeret undervejs, men det, tror jeg, er sundt.

Har du et motto?

At møde folk med et smil. Jeg tror, det er en god ting at have let til smil, da det gør afstanden mellem mennesker kortere helt generelt.

Hvad er den bedste politiske aftale, du har været med til at lave?

Det er erhvervsuddannelsesreformen, som jeg efterhånden har brugt et års tid på. Det har været en lang proces. Først hele forarbejdet der har handlet om at blive ekspert på, hvad udfordringerne var på erhvervsuddannelserne og så til, at vi i regeringen kom med vores udspil, som efterfølgende skulle forhandles med oppositionen.

Hvad er det bedste, der er sket for dig i 2014?

Der er sket mange gode ting, så det er svært at udpege én konkret.

Hvad ser du mest frem til i 2015?

Valget. Selvom jeg synes, at der allerede går lidt for meget valgkamp i den. Jeg synes ikke, at vi er færdige med at arbejde.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Ane Halsboe-Jørgensen

Beskæftigelsesminister, MF (S)
cand.scient.pol. (Københavns Uni. 2009)

0:000:00