Vismænd tvivler på affaldsplanens økonomi

INTERVIEW: Det er langtfra sikkert, at Ida Aukens affaldsplan er økonomisk fornuftig, mener den miljøøkonomiske vismand Eirik Schrøder Amundsen, der efterlyser økonomiske analyser af omkostningerne.
Anders Jerking

Man bør også indregne tidsforbruget i husholdningerne, når affaldet skal sorteres. Det kan godt løbe op i et stort beløb, hvis vi alle skal bruge tid på det.

Eirik Schrøder Amundsen
Miljøøkonomisk vismand

Det er slet ikke sikkert, at regeringens storstilede ressourcestrategi er samfundsøkonomisk fornuftig. Det mener den miljøøkonomiske vismand, professor Eirik Schrøder Amundsen.

”Det er godt med ambitiøse planer for affaldshåndtering, men planerne må relateres til omkostningerne ved at gennemføre dem. Man kan godt stille spørgsmål ved, om det er dyrere at gennemføre denne plan, end det er samfundsøkonomisk lønsomt,” siger han og understreger, at vismændene ser det som en vigtig offentlig opgave at regulere affaldshåndteringen med udgangspunkt i forureneren-betaler-princippet. 

Stort tidsforbrug 
Miljøminister Ida Auken (SF) præsenterede i mandags strategien ”Danmark uden affald.” Her er et af målene, at halvdelen af husholdningsaffaldet i 2022 skal genanvendes. Det betyder, at langt flere husstande fremover skal sortere deres affald. Men Eirik Schrøder Amundsen efterlyser konkrete beregninger af, hvad planen vil koste at føre ud i livet.

”Der er direkte omkostninger ved at indsamle affaldet, men man bør også indregne tidsforbruget i husholdningerne, når affaldet skal sorteres. Det kan godt løbe op i et stort beløb, hvis vi alle skal bruge tid på det,” siger han og fortsætter:

”Den tid kunne jo være brugt på noget andet, så det er et relevant omkostningselement.”

Eirik Schrøder Amundsen pointerer, at sådanne beregninger måske vil vise, at det vil være billigere at sortere affaldet centralt. 

”Man satser stort med denne plan, men man mangler at se på omkostningerne. Man kan altid få bedre miljø, men det koster, og de midler kunne man bruge andre steder. Det er vigtigt også at se på, hvad man ellers kunne have gjort for pengene,” siger han.

Stigende priser 
Affaldsplanen lægger også op til, at andre typer affald som for eksempel elektronikskrot skal sorteres og genanvendes. Det begrundes i planen med, at ”stigende priser på materialer og ressourcer vil gøre det mere attraktivt” at udvikle løsninger til genanvendelse.

Men det argument er Eirik Schrøder Amundsen skeptisk over for.

”Vi mener, at det vil være bedre at vente, til priserne faktisk begynder at stige. Hvis priserne stiger, så vil der med privat initiativ blive skabt et genanvendelsesmarked,” siger han og fortsætter:

”Vi er tvivlende over for, om det offentlige på forhånd skal sætte gang i en storstilet indsamling af materialer. Medmindre der er tale om skadelige eller forurenende stoffer, er det ikke nødvendigvis en offentlig opgave.”

Mulig eksport 
Et del af ressourceplanen fokuserer på at støtte udviklingen af ny teknologi, som senere kan eksportere, og derfor forventer regeringen ”øget eksport af danske løsninger på affalds- og ressourceområdet”. Den form for erhvervsstøtte er imidlertid ikke vismændenes kop the.

”Man vil gerne være på forkant, fordi man håber på en first mover-effekt. Men vi er skeptiske over for, at politikerne vælger, hvilke eksportområder der fortjener ekstra penge. I stedet for at lade det styre af markedet,” siger han og fortsætter:

”For det andet er det ikke sikkert, at man får den store gevinst, for nye teknologier kan nemt kopieres. Endelig kunne de penge, man bruger på udviklingen, jo også bruges til noget andet.”

 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Eirik Schrøder Amundsen

Professor em., Universitetet i Bergen og Københavns Universitet (naturressource-økonomi), fhv. miljøøkonomisk vismand
Cand.polit. (Bergen Uni. 1976), dr.phil. (Sorbonne Uni. 1988)

Ida Auken

MF (S), fhv. miljøminister (SF)
cand.theol. (Københavns Uni. 2006)

0:000:00