DF i opposition til blå arbejdsmarkedspolitik

VALG: Folketingskandaterne fra Dansk Folkeparti er uenige med kandidaterne fra resten af blå blok, når det gælder emner som dagpenge, kædeansvar og kontanthjælp. Løkke kommer til at give sig, hvis han vinder valget, siger partiet.

Besvarelser fra de blå partiers kandidater om deres syn på arbejdsmarkedspolitikken vidner om grundlæggende forskelle mellem holdningen i Dansk Folkeparti sammenlignet med resten af blokken.
Besvarelser fra de blå partiers kandidater om deres syn på arbejdsmarkedspolitikken vidner om grundlæggende forskelle mellem holdningen i Dansk Folkeparti sammenlignet med resten af blokken.Foto: Rasmus Flindt Pedersen/Altinget
Michael HjøllundLise-Lotte Skjoldan

Hurtigere genoptjening af dagpenge, kædeansvar som værn mod social dumping og en anseelig skepsis mod at sænke kontanthjælpen for at hæve gevinsten ved at tage et arbejde.

Sådan lyder tre af Dansk Folkepartis svar, når spørgsmålet er, hvilken arbejdsmarkedspolitik partiets kandidater går til valg på. Det næsten diamentralt modsatte svar får man, hvis det er kandidaterne fra resten af blå bloks partier, der får ordet.

Det viser en gennemgang af fire udvalgte svar fra Altinget og DR's kandidat-test, som relaterer sig til arbejdsmarkedsområdet. 

Optællingen vidner om, at et eventuelt blåt flertal efter et folketingsvalg langt fra vil stå med samme udgangspunkt, når det handler om arbejdsmarkedspolitikken.

Mens 89 procent af DF's kandidater er helt eller delvist enige i, at det bør være lettere at genoptjene dagpenge, bliver det udsagn afvist af en lige så stor andel af kandidaterne fra Venstre, Konservative og Liberal Alliance.

Samme mønster viser sig, når det gælder to andre arbejdsmarkedsspørgsmål: Dansk Folkeparti er positive over for kædeansvar, mens de andre borgerlige kandidater er imod. Og Dansk Folkeparti er skeptiske over for sænkning af kontanthjælpen, mens resten af blå blok er for.

Artiklen fortsætter under diagrammerne.

Grafen viser besvarelser fra Dansk Folkepartis folketingskandidater i Altinget og DR's kandidat-test. Ved gennemgangen havde 79 ud af 91 kandidater (87 procent) udfyldt testen. Se spørgsmålsformuleringerne i fuld længde i boksen til højre.

Grafen viser besvarelserne fra Venstres, Konservatives og Liberal Alliances folketingskandidater i Altinget og DR's kandidat-test. Ved Altingets gennemgang havde hhv. 67, 75 og 83 procent af partiernes kandidater udfyldt testen. Grafen dækker over i alt 174 kandidat-svar fra de tre partier.

DF og V: Vi finder hinanden
Dansk Folkeparti har foreslået, at genoptjeningsperioden for dagpenge halveres. Selvom kandidaterne fra resten af blå blok er lodret uenige i ideen om hurtigere genoptjening, er arbejdsmarkedsordfører Bent Bøgsted optimistisk, når det gælder udsigten til at få kravet igennem under en eventuel kommende borgerlig regering.

”Venstre har altid vist sig villige til at forhandle og give noget for at få en aftale. Så jeg er ret overbevist om, at vi finder en fornuftig løsning, hvor alle partier kan se sig selv,” siger han og tilføjer, at han forventer, at en ny dagpengeaftale også vil involvere den modsatte side af folketingssalen.

Hos Venstre er man ikke afvisende overfor at indgå i diskussioner om en ændring af dagpengesystemet.

”Historisk set har vi kunnet finde hinanden på arbejdsmarkedsområdet, og det mener jeg også, vi kan fremadrettet. Jeg tror, at Venstre og Dansk Folkeparti deler den helt grundlæggende opfattelse, at det skal kunne betale sig at arbejde, og det gør, at jeg tror, vi kan finde løsninger sammen," siger Venstres arbejdsmarkedsordfører, Hans Andersen.

Selvom Dansk Folkeparti og resten af blå blok, ifølge Altinget og DR's kandidattest, står langt fra hinanden på dagpengeområdet, er partiets muligheder for at få indrømmelser gode, vurderer Altingets politiske analytiker Erik Holstein.

"Jeg er sikker på, at Dansk Folkeparti vil tiltvinge sig indrømmelser på dagpengeområdet - om nødvendigt i et flertal uden om en Venstre-regering. Dagpengereformen er et meget reelt politisk problem, der berører mange mennesker, heriblandt mange DF-vælgere."

Læs hele artiklen på Altinget: arbejdsmarked (kræver abonnement). Tegn gratis prøveabonnement her.

Dokumentation

Sådan lyder de fire spørgsmål i Altingets og DR's kandidat-test, der vedrører arbejdsmarkedspolitik.
- En længere periode af barselsorloven skal være øremærket til faderen (Spsm. 2)
- Man skal hurtigere kunne genoptjene retten til dagpenge (Spsm. 7)
- Virksomheder skal kunne drages til ansvar for, om deres udenlandske underleverandører i Danmark overholder danske regler om løn, moms og skat (Spsm. 8)
- Kontanthjælpen skal sænkes, så den økonomiske gevinst ved at arbejde bliver større (Spsm. 12)

Svarprocent

På tidspunktet for gennemgangen af Altinget og DR's kandidat-test havde 79 ud af 91 kandidater fra Dansk Folkeparti (87 procent) udfyldt testen.

Andelen af svar fra de andre partier i artiklen fordeler sig således:
- Venstre: 67 procent (62 kandidater)
- Konservative: 75 procent (43 kandidater)
- Liberal Alliance: 83 procent (69 kandidater)
- SF: 80 procent (75 kandidater)


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Bent Bøgsted

Fhv. MF (DD)
maskinarbejder, Aalborg Tekniske Skole 1976, oversergent (Avedøre Rekrut- og Sergentskole 1977), våbenmekaniker (Nørrejyske Artilleriregiment 1977)

Erik Holstein

Politisk kommentator, journalist, Altinget
journalist (DJH 1990)

Hans Andersen

MF (V), byrådsmedlem (V), Frederikssund Kommune, kommitteret for Hjemmeværnet
cand.merc.aud. (Handelshøjskolen i København 2000)

0:000:00