Vælgernes dom: Disse partier er de mest EU-skeptiske

EU-PROFIL: Danskerne udnævner Radikale som det mest EU-begejstrede parti, mens Dansk Folkeparti stemples som det mest skeptiske. Mange vælgere melder pas på at bedømme Alternativet og Liberal Alliances EU-politik. 

Partiernes holdning til EU har i mange år været alt for sort/hvid, mener Liberal Alliance, som gerne står ved, at nuancer i debatten kan give et mudret billede af partiets EU-politik.
Partiernes holdning til EU har i mange år været alt for sort/hvid, mener Liberal Alliance, som gerne står ved, at nuancer i debatten kan give et mudret billede af partiets EU-politik.Foto: Colourbox
Søren Elkrog Friis

Gule stjerner på en blå baggrund fremkalder jubel hos Radikale Venstre, mens et blafrende EU-flag skaber nervøse trækninger i Dansk Folkeparti.

I hvert fald kårer danskerne Radikale som det mest EU-positive parti i Folketinget, mens flest betragter Dansk Folkeparti som det mest EU-skeptiske parti.

Det viser en ny meningsmåling, som Norstat har foretaget for Altinget. Her er 1.000 repræsentativt udvalgte danskere blevet bedt om at rangordne partiernes EU-politik på en skala fra 1 til 10, hvor 1 er mest skeptisk og 10 er mest positiv.

Vi har et standpunkt, hvor vi er for EU, men ser nogen ret store men’er. Og det er jo mere nuanceret, end at sige halleluja til alt fra EU eller per definition være lodret imod alt med et EU-stempel

Christina Egelund
EU-ordfører, Liberal Alliance

Ifølge EU-ekspert Marlene Wind afspejler meningsmålingen overordnet partiernes EU-politik. Bedømmelsen af Alternativet og Liberal Alliance som kun moderat EU-positive partier er dog opsigtsvækkende, vurderer professoren fra Københavns Universitet.

“Det afspejler, at det ofte fremstår meget vagt, hvad Alternativet og Liberal Alliance mener i EU-spørgsmål. Det er lidt frem og tilbage, og der er nogen selvmodsigelser i politikken, og det forvirrer vælgerne,” siger hun.

Messerschmidt-effekten
Med en bundskeptisk rating på 2,4 går budskabet fra Dansk Folkeparti rent ind. Med en rating på 3,5 ser Enhedslistens anti-europæiske dagsorden dog ud til at prelle en smule af på vælgerne, vurderer Marlene Wind.

“Problemet for Enhedslisten er nok, at de samtidig har nogle mærkesager som miljø, arbejdstagerrettigheder og flygtninge, som er ret internationale. Derfor forvirrer det ad pommern til, at man vil have nationale løsninger, selv om det i høj grad er internationale spørgsmål,” siger hun.

Hos Dansk Folkeparti er EU-ordfører Kenneth Kristensen Berth svært tilfreds med skudsmålet, som han i høj grad tilskriver klar kommunikation fra den ellers turbulensramte parlamentariker Morten Messerschmidt.

“Det handler nok om, at vi har prioriteret EU-politikken meget højt og formår at kommunikere det effektivt,” siger han.

Kenneth Kristensen Berth understreger, at Dansk Folkeparti går ind for et europæisk samarbejde, men blot ønsker klare grænser for EU’s indflydelse. Modsat Enhedslisten, som har som erklæret mål, at Danmark skal melde sig ud af EU.

“Så om vi rent faktisk er det største skeptiker-parti, er jeg ikke helt sikker på. Men jeg er glad og taknemmelig for, at danskerne har fanget vores budskab,” siger han.

Alternativet på vej ud ad busken
At dømme ud fra meningsmålingen fremstår Alternativets EU-politik indtil videre temmelig tåget i vælgernes bevidsthed. 51 procent føler sig ikke i stand til at bedømme partiets EU-profil.

Det får dog ikke EU-ordfører Rasmus Nordqvist til at hænge med hovedet.

“Det kommer ikke bag på mig. Det er jo ikke EU, som har fyldt mest i valgkampen, hvor vi for alvor har kunnet kommunikere vores politik. Men selvfølgelig skal vi folde det meget mere ud, så mange flere mennesker er sikre på, hvor vi ligger,” siger han.

Alternativet er lige nu ved at lægge sidste hånd på partiets EU-visioner. Sammen med folkeafstemningen om retsforbeholdet den 3. december satser Rasmus Nordqvist på, at partiets EU-profil om kort tid vil fremstå meget skarpere i danskernes bevidsthed.

Den medium-begejstrede bedømmelse er dog ikke helt skæv.

“Det matcher jo meget godt med, at vi opfatter os selv som et EU-positivt, men kritisk parti. Vi har enormt mange ambitioner i forhold til det europæiske samarbejde - for eksempel på det grønne område, men vi er selvfølgelig også kritiske og ønsket et meget mere progressivt og demokratisk EU, end det er i dag,” siger Rasmus Nordqvist.

 

Dokumentation

Undersøgelsen: 

"Hvordan opfatter du partiernes holdning til EU på en skala fra 1 til 10, hvor 1 er meget EU-skeptisk og 10 er meget EU-positiv?"

  • Meningsmålingen er foretaget på Norstats internetpanel for Altinget blandt 1001 svarpersoner fra et repræsentativt udsnit af befolkningen over 18 år.
  • Data er vægtede efter Altingets seneste gennemsnit af meningsmålinger, så de også er politisk repræsentative.
  • Svarene er indsamlet i perioden 16. september til 21. september 2015.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Christina Egelund

Uddannelses- og forskningsminister (M), fhv. MF og gruppeformand (LA) 2015-19
studier i moderne litteratur (Sorbonne, Paris 2000-03)

Kenneth Kristensen Berth

Souschef og daglig leder af politisk afdeling, DF, byrådsmedlem (DF), Vallensbæk Kommune
cand.mag. i historie og samfundsfag (Københavns Uni. 2002)

Marlene Wind

Professor og centerleder, Center for Europæisk Politik og iCourts Center, Københavns Universitet, særlig rådgiver for EU’s Udenrigschef Josep Borrell
cand.scient.pol. (Aarhus Uni. 1993), ph.d. (Europa Universitetet i Firenze 1998)

0:000:00