Virksomheder spekulerer i gratis elever

SKRED: Virksomheder spekulerer i stærkt stigende grad i, at de kan få unge elever gratis i tre måneder. ”Så usmageligt, at det er til at kaste op over,” lyder det fra LO – og DA erkender, at der er behov for at stramme op.

Virksomhederne ansætter dobbelt så mange gratis elever i virksomhedsforlagt undervisning som for fem år siden.
Virksomhederne ansætter dobbelt så mange gratis elever i virksomhedsforlagt undervisning som for fem år siden.Foto: Colourbox.com
Erik Bjørn MøllerCecilie Gormsen

I stedet for at oprette praktikpladser, spekulerer virksomheder i stærkt stigende grad i at ansætte elever fra landets skolepraktikcentre gratis i op til tre måneder.

Dermed udnytter virksomhederne den såkaldte virksomhedsforlagte undervisning (VFU), hvis formål egentlig er at give unge fra skolepraktikcentrene mulighed for at snuse til en arbejdsplads – vel at mærke uden en krone i udgift for virksomhederne, fordi eleverne under opholdet modtager skolepraktikydelse.

Det betyder til gengæld også, at eleverne ikke må indgå i produktionen, men det behøver virksomhederne ikke tage så højt, for det kontrolleres ikke, lyder det samstemmende fra flere forskellige kilder over for Altinget.

Tæt på fordobling
Mens antallet af unge, der har held til at skaffe sig en ordinær praktikplads i en virksomhed, daler år efter år, viser nye tal til gengæld, at antallet af skolepraktikelever, der kommer i VFU, stiger voldsomt.

Det er så usmageligt, at det er til at kaste op over. Der er kun én måde at stoppe det på, og det er at sige, det er forbudt.

Ejner K. Holst
Politisk sekretær i LO

Af et svar fra undervisningsminister Ellen Trane Nørby (V) til Socialdemokraternes erhvervsudannelsesordfører, Mattias Tesfaye, fremgår det, at antallet af elever i VFU nærmest er fordoblet fra 7.256 elever i 2010 til 13.981 elever i 2014.

Hos landets erhvervsskoler skaber udviklingen mere end almindelig bekymring, og formanden for Danske Erhvervsskoler – Lederne, Peter Amstrup, kalder udviklingen ”uhyggelig.”

"Til at kaste op over"
Også i LO er forargelsen over udviklingen til at tage at føle på:

”Vi er ikke bekymrede. Vi er direkte forargede,” siger politisk sekretær, Ejner K. Holst.

Han peger på, at elever i VFU finansieres af skolepraktikydelsen – som betales af Arbejdsgivernes Uddannelsesbidrag (AUB.)

”Det vil sige, at man faktisk tømmer den kasse, som var tænkt til at hjælpe eleverne på skolen. Det er så forargelig en trafik, og vi vil gøre, hvad vi overhovedet kan for at stoppe det her. Det er så usmageligt, at det er til at kaste op over. Der er kun én måde at stoppe det på, og det er at sige, det er forbudt” siger Ejner K. Holst, som højst vil gå med til en VFU-periode på makismalt 14 dage.

Virksomhedernes brug af VFU-elever har også givet rynkede pander i Dansk Arbejdsgiverforening (DA), der nu erkender, at VFU'en – fra at være tænkt som en døråbner for de unge – har fået lov til at vokse sig ”lidt for stor.”

DA foreslår opstramning
"Vi synes, at VFU'en nu har fået sådan et omfang, at vi er nødt til at lave nogle reguleringer. Derfor foreslår vi en begrænsning, så eleverne kun kan være i virksomhederne gratis i to eller fire uger, altså meget mindre end de tre måneder, der er muligt i dag,” siger chefkonsulent Simon Neergaard-Holm.

Han peger på, at den virksomhedsforlagte undervisning er blevet ”en lidt for god forretning for stort set alle, der er involveret i det.”

Læs hele artiklen på Altinget: uddannelse (kræver abonnement). Tegn gratis prøveabonnement her.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Ejner K. Holst

Senior konsulent, Fagbevægelsens Hovedorganisation
elektriker (El-installatør, Bent Mogensen Nykøbing Mors 1980)

Simon Neergaard-Holm

Direktør, SkillsDenmark
cand.jur. (Københavns Uni. 1987)

0:000:00