Naturpakke-udspil bliver holdt bag lukkede døre

NATURPAKKE: Offentligheden får ikke indsigt i regeringens udspil til den kommende naturpakke. Absurd og småligt, mener Radikale og Enhedslisten. Venstre kalder kritikken urimelig.

Foto: Colourbox
Frederik TillitzHjalte T. H. Kragesteen

Esben Lunde Larsen (V) præsenterer ikke sit udspil til naturpakken for offentligheden.

Til TV2 har han ellers sagt, at han omkring den 25. april vil præsentere et ”egentligt udspil”. Det bliver bare ikke for offentligheden, men for de blå partier, der bliver indkaldt til forhandlinger i næste uge.

Miljø- og Fødevareministeriet henviser til et opslag på Esben Lunde Larsens Facebook-side, hvor han netop har skrevet, at udspillet vil blive præsenteret for ”partierne.”

Beslutningen om ikke at lancere et udspil for offentligheden møder hård kritik fra rød blok.

Miljøordfører for Enhedslisten Maria Reumert Gjerding, og Radikales miljøordfører, Ida Auken, finder det meget besynderligt, at den danske befolkning ikke bliver inddraget i forhandlingerne.

”At vi ikke får en offentlig debat eller mulighed for at diskutere naturpakken med befolkningen, virker fuldkommen absurd,” siger Maria Reumert Gjerding.

Går glip af viden og erfaringer
Ifølge Ida Auken burde miljøministeren have en stor interesse i, at hele befolkningen diskuterer natur, og at der kommer en så bred opbakning som muligt bag en fremtidig naturpakke.

”Esben Lunde Larsens tilgang er direkte smålig. Naturpakken er en sag, der fortjener, at den danske befolkning bakker op om den,” siger hun.

Begge ordførere mener, at den lukkede proces kan have den konsekvens, at naturpakken bliver mindre kvalificeret, fordi blå blok går glip af vigtig viden og erfaringer.

Maria Reumert Gjerding sammenligner endda lukketheden med forhandlingerne af regeringens landbrugspakke:

”Det er den samme lukkede proces, som vi så med landbrugspakken. Her kom man frygteligt galt afsted, fordi man jo ikke ville have debatten,” siger hun.

Venstre: Urimelig kritik
Ifølge Anni Matthiesen, naturordfører for Venstre, havde hun også regnet med, at udspillet til naturpakken ville blive lagt offentligt ud.

”Jeg havde hele tiden tænkt, at han ville lægge det frem til offentligheden. Jeg forventede et pressemøde af en eller anden slags,” siger hun.

Selvom hun havde forventet en offentlig fremlæggelse, mener Anni Matthiesen dog ikke, at oppositionens kritik er rimelig.

”Det er svært for dem at udtale sig om noget, de endnu ikke ved, hvordan kommer til at forløbe præcist,” siger Anni Matthiesen.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Anni Matthiesen

MF (V), børne- og undervisningsordfører, handicap- og turismeordfører
HH (Esbjerg Handelsskole 1985), diplomuddannelse (Danmarks Forvaltningshøjskole 2003), Studentereksamen STX (Grindsted Gymnasium 1983)

Esben Lunde Larsen

Senior landbrugsspecialist, Verdensbanken, fhv. miljø- og fødevareminister, uddannelses- og forskningsminister og MF (V)
cand.theol. (Københavns Uni. 2008), ph.d. (Københavns Uni. 2013)

Ida Auken

MF (S), fhv. miljøminister (SF)
cand.theol. (Københavns Uni. 2006)

0:000:00