EU-formand står til genvalg mod sit eget lands vilje

TOPJOB: Højst usædvanligt vil EU’s chefer i næste uge udnævne polske Donald Tusk til en anden runde på posten som formand for Det Europæiske Råd på trods af modstand fra den polske regering.

Donald Tusk nyder stor støtte fra EU's medlemslande. Men ikke fra sit hjemland, Polen.
Donald Tusk nyder stor støtte fra EU's medlemslande. Men ikke fra sit hjemland, Polen.Foto: Scanpix / Yves Herman
Rikke Albrechtsen

BRUXELLES: I 2014 slog han Helle Thorning-Schmidt (S) på målstregen i kapløbet om posten som formand for EU-chefernes klub, Det Europæiske Råd.

I næste uge skal polske Donald Tusk genvælges for endnu to et halvt år med bred opbakning fra kredsen af EU-lande. Bare ikke fra hans eget land, hvis regering nærer en indædt modstand mod den 59-årige tidligere statsminister.

Det er helt usædvanligt, at en toppost i EU-regi besættes med en person, der ikke støttes af sit eget lands regering. Men det er ikke nogen hemmelighed, at den polske regering har et betydeligt horn i siden på Tusk, der har været den politiske ærkefjende i årevis.

Gammelt nag
Hadet ligger så dybt, at den de facto leder af regeringen, Jaroslaw Kaczynski, formand for regeringspartiet Lov og Retfærdighed (PiS), ikke er bleg for at anklage Tusk for at være moralsk ansvarlig for sin tvillingebror, Lechs, død.

Fakta
Det laver formanden for Det Europæiske Råd
Det Europæiske Råd er samlingen af EU’s stats- og regeringschefer. De har siden Lissabon-traktaten haft en fast formand til at lede deres møder og repræsentere dem udadtil. Posten består i at hjælpe EU-cheferne med at sætte Unionens dagsorden og sørge for, at jorden er gødet for, at de kan blive enige om de store beslutninger. Posten besættes for to et halvt år ad gangen med mulighed for forlængelse op til fem år. Den første til at bestride jobbet var belgiske Herman Van Rompuy.

Den daværende polske præsident omkom ved et flystyrt i Smolensk i 2010, der kostede alle 96 mennesker ombord livet, herunder mange højtstående medlemmer af Polens politiske og militære elite. Ifølge udredningerne af ulykken var det tæt tåge, dårlige landingsforhold og fejl i cockpittet, der var skyld i styrtet. Men PiS-partilederen holder den tidligere statsminister ansvarlig.

Kaczynski har også forsøgt at stille Tusk for en domstol for beslutninger, som blev truffet under hans syv år som polsk premierminister.

”Donald Tusk er en politiker, der forbryder sig mod EU’s grundlæggende regler,” sagde Kaczynski ifølge Reuters ved et pressemøde tirsdag.

”Nogen, der bryder sådanne regler, kan simpelthen ikke være formand for Det Europæiske Råd og kan under ingen omstændigheder regne med vores støtte – eller undgå vores protest,” sagde Kaczynski.

Løkke bakker op
Den øvrige EU-kreds stiller sig til gengæld bag Tusk. Det bekræftede statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) torsdag over for Folketingets Europaudvalg, hvor han også gjorde klart, at Tusk i hans øjne har gjort ”et rigtig godt stykke arbejde”.

”Vi støtter ham på den position, og det er også mit billede, at det er der stor opbakning til,” sagde statsminister Lars Løkke Rasmussen torsdag, da han fremlagde sit syn på genudnævnelsen for Folketingets Europaudvalg.

Selv om den slags beslutninger næsten altid træffes i enighed, kan det formelt ske med kvalificeret flertal, uanset hvad polakkerne mener om det.

Måske modkandidat
Ifølge diplomater i Bruxelles har Jaroslaw Kaczynski sat den polske premierminister, Beata Szydlo, til at ringe rundt til hovedstæderne for at se, om hun kunne skabe opbakning til en anden polsk kandidat, medlem af Europa-Parlamentet Jacek Saryusz-Wolski.

Saryusz-Wolski er dog selv gået i medialt flyverskjul og har nægtet at kommentere på sit eventuelle kandidatur til stor frustration for de polske medier.

Sonderingen ses dog heller ikke i Bruxelles som en rigtig helhjertet indsats, fordi Kaczynski dybest set ikke har lyst til at skulle trækkes med Tusk på hjemmeplan.

”Det er som at vælge mellem pest eller kolera. For enten får han Tusk tilbage i polsk politik, og det vil han ikke under nogen omstændigheder. Eller også skal han gå med til, at han får en periode mere i EU, og han vil ingen af delene,” siger en diplomat i EU-kredsen.

Thorning trukket op af hatten
I polske medier har andre navne også floreret – heriblandt tidligere statsminister Helle Thorning-Schmidts, hvilket dog skydes ned fra dansk side som ”lodret løgn”.

Ifølge det maltesiske EU-formandskab er der da også reelt kun Tusks navn i hatten forud for mødet 9. marts, hvor udnævnelsen skal finde sted.

Socialdemokraterne i Europa-Parlamentet har klaget over, at der sidder konservative politikere på alle EU’s formandsposter lige nu. Men det er ikke noget presserende ønske blandt EU-cheferne at rette op på den ubalance.

Læs, hvordan Tusk er kommet tilbage efter en svag start på Altinget: eu (kræver abonnement). Tegn gratis prøveabonnement her.

Dokumentation

Blå bog

Donald Franciszek Tusk har siden 1. december 2014 været formand for EU-chefernes klub, Det Europæiske Råd. Før det var han i syv år premierminister i Polen, valgt for det liberale parti Borgerplatformen, som han selv var medstifter af og formand for.

Han er født i 1957 i havnebyen Gdansk, hjemsted for Solidaritets-bevægelsen, der var med til at tvinge Polen fri af Jerntæppet. Han er historiker af uddannelse, men blev kendt som studenteraktivist og senere som politikere, hvor han i 1991 blev valgt ind i det nationale parlament.  


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Donald Tusk

Premiereminister, Polen
historiker (Gdansk Uni. 1980)

0:000:00