Snit af målinger: Nye Borgerlige under spærregrænsen

RISBJERGSNITTET: For tredje måned i træk går det den forkerte vej for Nye Borgerlige, som nu er under spærregrænsen i meningsmålingerne. Rød blok øger forspringet, viser snittet af målingerne fra maj.

Det går op og ned for Nye Borgerlige i meningsmålingerne. De seneste måneder mest ned.
Det går op og ned for Nye Borgerlige i meningsmålingerne. De seneste måneder mest ned.Foto: Søren Bidstrup / Scanpix
Morten Øyen

Inde eller ude. Det er spørgsmålet for Nye Borgerlige.

Fakta
Om Risbjerg-snittet

Professor i statskundskab og valgforsker Kasper Møller Hansen fra Københavns Universitet laver hver måned et kvalitetsvægtet gennemsnit af meningsmålingerne for Altinget. 

Gennemsnittet er lavet på baggrund af en formel udregnet af professor Søren Risbjerg Thomsen fra Aarhus Universitet og er et kvalitetsvejet gennemsnit af meningsmålinger fra Gallup/Berlingske, Voxmeter/Ritzau, YouGov/MetroExpress, Altinget/Nordstat, Greens/Børsen og Epinion/DR.

Erfaringsmæssigt er gennemsnittet mere stabilt end de enkelte målinger, samtidig med at det op til et valg ligger lige så tæt på det endelige resultat som de bedste meningsmålinger. 

For efter masser af vind i ryggen i efteråret, er det over foråret stilnet noget af for det purunge borgerlige parti.

Nye Borgerlige er med små skridt gået tilbage hver måned siden februar og ligger nu på den forkerte side af spærregrænsen på to procent.

Det viser det kvalitetsvægtede gennemsnit af meningsmålinger, som er lavet af valgforsker Kasper Møller Hansen for Altinget.

Det er svært for Nye Borgerlige at blive ved med at bevare nyhedens interesse, så derfor er det naturligt, de dykker nu.

Erik Holstein
Politisk kommentator

Her står Nye Borgerlige til 1,7 procent, og det er ikke nok til at komme i Folketinget.

For tidligt at dømme ude
Ifølge Altingets politiske kommentator Erik Holstein er det dog for tidligt at dømme partiet med den stramme udlændingepolitik og liberale økonomiske politik ude.

”Det er svært for Nye Borgerlige at blive ved med at bevare nyhedens interesse, så derfor er det naturligt, de dykker nu. Men når valgkampen kommer, vil der igen være fokus på partiet og Pernille Vermund,” siger Erik Holstein og fortsætter:

”Hun har vist sig som en karismatisk leder, og partiet har et vælgerpotentiale, der ikke er voldsomt stort, men som er stort nok til at bære dem i Folketinget, hvis det kan mobiliseres,” siger Erik Holstein.

(Artiklen fortsætter under grafen)

Kasper Møller Hansen fortæller, at der fortsat er en vis usikkerhed om Nye Borgerlige i meningsmålingerne: partiet er stadig lille i meningsmålingerne og har ikke tidligere været med på stemmesedlen.

Det kommer Nye Borgerlige flere steder i landet til efteråret, hvor der er kommunal- og regionsvalg. Og det kan give en pejling af, hvor stærk partiets platform er.

”Hvis de får nogle dygtige kandidater opstillet, kan det måske give nogle sejre. Men det er svært for et nyt ungt parti at slå igennem i kommunalpolitik. De kan næsten have lettere ved at få opmærksomhed, når valgkampen til Folketinget kommer. Der er de danske spilleregler jo sådan, at de får mulighed for at stille op i partilederrunderne, debatter og partipræsentation på TV,” siger Kasper Møller Hansen.

Fare for blåt stemmespild
Hvis Nye Borgerlige og Vermund stadig er på vippen, skal de øvrige partier i blå blok træffe et strategisk valg, vurderer Erik Holstein:

Enten skal de tale Nye Borgerlige op og forsøge at hjælpe dem til at komme over grænsen for at undgå blåt stemmespild. Eller de skal ignorere dem og bag kulissen forsøge at jorde dem.

”Det kommer man til at afgøre helt kynisk og usentimentalt, når valget nærmer sig,” siger Erik Holstein.

I forhold til sidste måneds gennemsnit af meningsmålinger er rød blok samlet gået to mandater frem. Så nu er styrkeforholdet 92 mandater til rød blok, 83 til de blå partier.

Læs hele artiklen på Altinget: christiansborg (kræver abonnement). Tegn et gratis prøveabonnement her.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Erik Holstein

Politisk kommentator, journalist, Altinget
journalist (DJH 1990)

Kasper Møller Hansen

Professor og valgforsker ved Institut for Statskundskab, Københavns Universitet, ansvarlig for Altingets Risbjerg-snit
cand.oecon. (SDU 2000), ph.d, i statskundskab (SDU 2004)

Pernille Vermund

MF (LA), fhv. formand og stifter, Nye Borgerlige
cand.arch. (Kunstakademiets Arkitektskole 2001)

0:000:00