18. december: Fatma Øktem

JULEKALENDER: Hver dag frem mod juleaftensdag vil Altinget.dk bringe et interview med en folketingspolitiker. I dag er det Fatma Øktem fra Venstre.
Fatma Øktems vigtigste politiske mål er at sikre, at danskerne får ansvaret og friheden tilbage. (Foto: Camilla Khaldi Assas/Altinget.dk)
Fatma Øktems vigtigste politiske mål er at sikre, at danskerne får ansvaret og friheden tilbage. (Foto: Camilla Khaldi Assas/Altinget.dk)

Hvorfor gik du ind i politik?

Jeg gik ind i politik på grund af min kærlighed til friheden. Jeg mener, at hvis man gerne vil opnå noget, så er man nødt til at smøge ærmerne op og gøre noget selv. Jeg vil gerne have et mere frit og liberalt Danmark, og det har jeg altid gerne villet have. Men det var først, da jeg meldte mig ind i Venstre for 8 år siden, at jeg egentlig kunne mærke, at det var det, det hele handlede om for mig.

Hvad er dit vigtigste politiske mål?


Det er først og fremmest at skabe større råderum og mere frihed til den enkelte. For mig kan frihed og muligheder godt forenes. Jeg ønsker at give friheden og ansvaret tilbage til danskerne.

Jeg stammer fra et land, hvor man ser anderledes på frihed. Jeg har arbejdet med kvinder gennem rigtigt mange år, og jeg ved, hvordan mange andre lande ser på ligestilling, frihed og demokrati. Jeg synes, at vi har noget så fantastisk et fællesskab i Danmark. Dog synes jeg ikke, at vi skal pakke folk ind og styre dem. Børn er forældrenes ansvar. Det er mit ansvar, at mit barn har madpakke med i skole og er godt forberedt. Ligeledes er sundhed også mit eget ansvar.

Jeg bliver frygtelig ked af det, når jeg hører statsministeren sige, at man bare kan ringe til kommunen, hvis man har brug for hjælp. Hvor er forældrene henne i denne sag? Det ender altid med, at ansvaret bliver parkeret hos politikerne på en eller anden måde. Det kunne jeg godt tænke mig, at vi lavede om på.

Hvilken dansk politiker har været en inspiration for dig?

Det har Louise Gade, som er tidligere Venstre-borgmester i Aarhus. Hun er en meget dygtig Venstre-kvinde. Hun har været til stor inspiration for mig, fordi hun for det første er fuldstændig inde i sine sager. For det andet formåede hun at bevare sin personlighed, selvom hun blev borgmester i så ung en alder. Hun kunne sit håndværk helt ud til fingerspidserne og holdt ved, selvom der var stormvejr.
Hun var heller ikke urealistisk. Hun havde en rigtig fin fornemmelse af at være liberal og realist på samme tid. En balance, som jeg også prøver at finde i mit arbejde. For mig er det nemlig vigtigt, at mine ideologier og idealer også passer med virkeligheden.

Hvilken politisk modstander har du størst respekt for?


Jeg har størst respekt for afdøde Svend Auken. I sin tid opstillede han i Aarhus, hvor jeg selv er født og opvokset. Han var en meget, meget stor politiker. Hans nærvær og folkelighed var hel speciel. Han var den store politiker og den lille mand på samme tid. Han var i øjenhøjde med borgerne, og han brændte for sin sag. Desuden havde han også en realistisk opfattelse af tingene. Jeg har stor respekt for ham - selv efter hans død.

Politikere har en travl hverdag. Hvad gør du for at rekreere?

Jeg går rigtigt meget. Når jeg går ture, kan jeg godt lide at gå ned til vandet. Jeg har altid haft en forkærlighed for vand og havet. Faktisk har jeg meget svært ved at befinde mig steder, hvor der ikke er vand i nærheden. Jeg plejer at få bearbejdet mine tanker, når jeg går, og så giver vand mig ro. Det er min måde at slappe helt af på. Jeg kan også godt lide at gå i biografen. Så stikker jeg af i to timer og lever mig ind i en anden verden. Det skal dog være en god film, for jeg hader dårlige film. Dem plejer jeg at gå fra.

Hvad er den bedste bog, du har læst i år?

Fakta
Fatma Øktem er 39 år og bosat i Aarhus. Hun har været medlem af Folketinget siden 2011. I dag sidder hun blandt andet i Ligestillingsudvalget og Beskæftigelsesudvalget for Venstre. Desuden er hun ligestillingsordfører for partiet.

Kilde: ft.dk

Jeg er lige blevet færdig med bogen "Sne" af Orhan Pamuk (tyrkisk forfatter og modtager af Nobelprisen i litteratur, red.), som jeg synes, er den bedste indtil videre. Nu er jeg i gang med at læse bogen "Istanbul", som også er skrevet af Orhan Pamuk. Jeg tror faktisk, at den bliver bedre end "Sne". Hvis jeg begynder at læse en bog, der fænger mig, så slipper jeg den ikke, før jeg er færdig. Derfor bryder jeg mig ikke om at læse, når jeg har en travl periode.

Er du stadig politiker om fem år?  

Mit første år er gået med at læse meget op og sætte mig ind i tingene. Alt er blevet prøvet for første gang. Det har været fantastisk stort, men jeg vil også gerne være en erfaren politiker. Jeg satser på, at jeg næste år er blevet mere erfaren, og det glæder jeg mig til.

Fatma Øktem
MF, Venstre

Hvis østjyderne giver mig det mandat, så er jeg i politik i rigtigt mange år endnu. Jeg føler, at det her er noget, som jeg vil. Jo mere jeg kommer ind i politik, desto mere brænder jeg for det. Hvis jeg selv må vælge, så er jeg stadig i politik om fem år, men også om 10 år.

Hvad fortryder du fra 2012?  

Jeg fortryder, at jeg ikke fik nået at tilmelde mig Christiansborg Revyen. Jeg er elendig til at optræde og endnu værre til at synge, men jeg ville godt have mødt de andre politikere i en anden funktion. Selvom jeg til daglig går i stiletter, kan jeg godt være lidt klodset. Men jeg har ikke noget imod at grine af mig selv, eller når andre griner af mig.
Der har også været nogle politiske sager, hvor jeg føler, at jeg skulle have været lidt skarpere. I starten af året var jeg stadig meget ny. Jo mere jeg kommer ind i tingene, desto mere tænker jeg: "Hvorfor gjorde jeg ikke de ting dengang, hvor jeg havde mulighed for det?".

Hvad ser du frem til i 2013?  

Først og fremmest krydser jeg fingre for, at der bliver udskrevet valg snarest. For det andet ser jeg frem til at vide meget mere næste år, end jeg gør nu. Jeg ser frem til at udvikle mig personligt og politisk. Jeg tror på, at jeg kommer til at stå meget stærkere om et år, end jeg gør nu. Mit første år er gået med at læse meget op og sætte mig ind i tingene. Alt er blevet prøvet for første gang. Det har været fantastisk stort, men jeg vil også gerne være en erfaren politiker. Jeg satser på, at jeg næste år er blevet mere erfaren, og det glæder jeg mig til.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Fatma Øktem

Fhv. MF (V)
MBA fra Middlesex University London

Svend Auken

MF (S), fhv. miljøminister, Folketingets 1. næstformand, Formand for Europaudvalget
Cand.scient.pol.

Louise Gade

HR-direktør, Salling Group, næstformand, Nordea Fonden
cand.jur. (Aarhus Uni. 1998)

0:000:00