7. december: Benny Engelbrecht

JULEKALENDER: Selvom skatteminister Benny Engelbrecht (S) selv har stor erfaring med markedsføring, var det godt salgsarbejde fra en anden hånd, der startede hans politiske karriere. I dag forsøger han at være en “no bullshit-politiker”.

Hver dag frem mod juleaften bringer Altinget et interview med en foletingspolitiker. I dag står skatteminister Benny Engelbrecht for tur.
Hver dag frem mod juleaften bringer Altinget et interview med en foletingspolitiker. I dag står skatteminister Benny Engelbrecht for tur.Foto: Pressefoto
Line Jenvall

Hvorfor gik du ind i politik?

Det var reelt set, fordi jeg blev spurgt. Jeg har været partipolitisk aktiv siden 1992 og lavet kampagner ved siden af min erhvervskarriere, men jeg havde aldrig planlagt selv at træde ud på scenen. Ikke før vores lokale folketingsmedlem meddelte, at han 60 år gammel og efter tre valgperioder ikke genopstillede. Det førte nemlig til en kop kaffe og en bid æblekage til min hustru og mig hjemme hos daværende byrådsmedlem Bent Olesen (S), hvor han stillede spørgsmålet: “Skal du ikke være folketingsmand?” At det var muligt og ikke mindst det rigtige at gøre, fik han hurtigt overbevist mig om. Mere imponerende er, at det lykkedes for ham at overbevise min kone om, at det sagtens kunne lade sig gøre med privatlivet. Det var godt salgsarbejde. 

Hvilken politiker har været en inspiration for dig?

Jeg kommer ikke uden om Anker Jørgensen (S). Han har altid været et stort forbillede på alle mulige måder, fordi han er dannet - virkelig dannet - uden at være uddannet. Det er simpelthen kendetegnende for Anker Jørgensen i alt, hvad han gør, og derfor er han den første, jeg kommer til at tænke på.

Fakta
44-årige Benny Engelbrecht er født på Amager, men flyttede som 20-årig til Sønderborg i Sønderjylland, hvor han bor i dag og er valgt til Folketinget. 

Han har siddet i Folketinget siden 2007, og blev skatteminister 2. september i år.

Inden han gjorde politisk karriere, arbejdede han med kommunikation og markedsføring som afdelingsleder på AOF Syd, og før da som marketing manager i firmaet Danimex Communication A/S. Han er uddannet i marketing fra Handelsskolen i Aabenraa.

Privat er Benny Engelbrecht gift med Charlotte Engelbrecht, der også er politiker. Hun sidder i byrådet i Sønderborg for Socialdemokraterne.

Kilde: ft.dk og benny-engelbrecht.dk

Hvilken politisk modstander har du størst respekt for?

Jeg har stor respekt for Bertel Haarder (V). Han er en af dem, der helt naturligt siger tingene, som han ser dem. Han har været flink til at give mig gode råd, både som folketingspolitiker, og da jeg blev minister, og han er lidt hævet over det der dagligdags “Christiansborg-fnidder”. Han er af den gamle politiske skole, som jeg sætter utrolig stor pris på, og som jeg nok egentlig foretrækker. Det er rart, at der også er nogle, der forholder sig til kernen i det politiske håndværk.

Det at være folketingspolitiker og minister, det er noget af det højeste, man kan opnå. Og så længe jeg har det godt med det og har overskuddet til at levere de kræfter, det kræver, så gør jeg det.

Benny Engelbrecht (S)
Skatteminister

Er du stadig i politik om fem år?

Det ved jeg ikke. Jeg har ikke lagt en exit-strategi, og jeg går ikke og tænker på, hvordan mit politiske hverv kan være en trædesten til noget andet. Det at være folketingspolitiker og minister er noget af det højeste, man kan opnå. Og så længe jeg har det godt med det og har overskuddet til at levere de kræfter, det kræver, så gør jeg det. 

Hvilken bog er den bedste, du har læst i år?

Jeg læser jo ufattelige bunker af sagsmateriale hver dag, så hvis jeg skal læse noget for fornøjelsens skyld, så bliver det noget, jeg kan forsvinde ind i. Den bedste bog, jeg har læst i år, er af den canadiske forfatter, Alan Bradley. Han har skrevet en sjov serie af bøger om en overbegavet pige, som opklarer mordforbrydelser, og jeg var især glad for “A red herring without mustard”.

Hvad gør du for at koble af?

Jeg løber en tur. Efter en lang arbejdsdag hopper jeg i løbetøjet, snører skoene og løber en tur rundt om havnen inden aftensmaden. Så er jeg klar til at arbejde videre resten af aftenen. Hvis jeg skal lede tankerne hen på noget andet, så kan jeg også finde på at tage et par jonglerbolde eller en guitar frem. 

 

Har du en favorit TV-serie?

Jeg er ret vild med den første sæson af “Orange Is The New Black”. Jeg har ikke fået set den anden sæson, men hvis jeg her op til jul får lidt tid til at se tv, kunne jeg godt finde på at se den. 

Hvad er det bedste, der er sket for dig i 2014?

I sommers måtte jeg udgå af København Marathon, fordi jeg blev for kold af regnen, og efterfølgende døjede jeg med en skade. Så da jeg gennemførte Storebælt Halvmarathon uden at være i ordentlig form, så var det en af de der “ka-ching”-oplevelser. Det var sgu ret fedt! 

Hvad glæder du dig mest til i 2015?

Valgkamp. Jeg elsker valgkamp, for der sker så mange ting. Uanset, hvordan resultatet falder ud, så er valgkampen bare sjov i sig selv. Og det spil er noget af det, som enhver politiker glæder sig til.


Har du et motto?

Ikke som sådan, men jeg synes, at man skal kunne se sig selv i øjnene og spørge: Har jeg levet op til at være “no bullshit” i dag, eller har jeg ikke? Og jeg bestræber mig på at være en no bullshit-politiker.

 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Benny Engelbrecht

MF (S)
folkeskole (Kildevældsskolen 1986)

0:000:00