8. december: Søren Pape Poulsen

JULEKALENDER: I dagens kalenderinterview taler vi med den nye konservative formand Søren Pape Poulsen (K), der prøver at vænne sig til presset på Christiansborg - og mener, at Matador er tv-serien over dem alle. 

"Det har været mærkeligt, spændende og hårdt. Det har været helt vildt," siger Søren Pape Poulsen (K) om de sidste par måneder som formand for De Konservative. 
"Det har været mærkeligt, spændende og hårdt. Det har været helt vildt," siger Søren Pape Poulsen (K) om de sidste par måneder som formand for De Konservative. Foto: Toke Kristiansen/Altinget
Morten Hauge Larsen

Hvorfor gik du ind i politik?
Jeg meldte mig allerede ind i KU som 15-årig, fordi jeg blev fanget af det, der skete udenrigspolitisk. Hele Øst-Vest konflikten med Sovjetunionen på den ene side og USA på den anden. Det var kampen om det frie samfund imod det kommunistiske, der virkelig tændte mig.

Hvilken politiker har været en inspiration for dig?
Internationalt var det den amerikanske præsident Ronald Reagan. Fra 1980 til 1988 trak han virkelig politiske spor med sin utrættelige kamp for menneskers frihed.

Foto: Toke Kristiansen/Altinget

Herhjemme er det Poul Schlüter (K) med hans mange år som statsminister. Alle sagde i begyndelsen: "Arh, han holder ikke længe. Et år, så er han ude.” Der gik alligevel næsten 11 år.

Foto: Toke Kristiansen/Altinget

Hvilken politisk modstander har du mest respekt for
Pia Olsen Dyhr (SF) har overtaget et parti, hvor alt sejlede, og har lynhurtigt fået det vendt og taget et opgør med nogle af de ting, partiet mente. Hun har taget styringen og sagt: "Det kan godt ske, at vi mente det, men nu er det denne her vej, vi går." Det kræver noget.

Fakta
Søren Pape Poulsen er født 31. december 1971 i Bjerringbro. 

Han blev medlem af Konservativ Ungdom i 1987. 

Søren Pape Poulsen har tidligere arbejdet som speditør og lærer ved siden af det politiske arbejde i Viborg og Bjerringbro kommune. Han har været byrådsmedlem i Bjerringbro fra 2002-2014. Fra 2010-2014 har Søren Pape Poulsen været borgmester i Viborg Kommune. 

Han blev udlært i 1992 hos Grundfos i Bjerringbro i shippingafdeling, og har efterfølgende studeret på Ribe Statsseminarium fra 1993-1994. 

I 2014 blev Søren Pape Poulsen formand for Det Konservative Folkeparti, efter Lars Barfoed valgte at trække sig. 


Kilde: Konservative.dk og Denstoredanske.dk

Er du stadig i politik om fem år?
Om fem år? Ja.  

Hvad gør du for at koble af?
Mit liv har taget en stor kolbøtte, så i en lang periode har jeg ikke gjort ret meget, der minder om at koble af. Men jeg kan godt lide at finde ro ved at gå i kirke. Når jeg træder ind i kirken, bliver jeg mindet om, at der er noget, der er så meget større end politik og de daglige trakasserier. 

Det er ikke for sjov, når man lukker skoler. Det giver ballade, og det gjorde det også for mig,

Søren Pape Poulsen
Konservativ formand

Ellers er jeg vild med USA og amerikansk fodbold. Jeg har blandt andet besøgt NFL Hall of Fame, og sidste gang så jeg Tampa Bay Buccaneers spille mod Miami Dolphins.

Hvad er den bedste bog, du har læst i år?
Jeg er lige ved at tro, ”Flaskepost fra P”, af Jussi Adler Olsen, er den sidste skønlitterære bog, jeg har læst. Jeg læser simpelthen alt for lidt skønlitteratur, fordi mit arbejde gør, at jeg har brug for noget andet end at læse, når jeg slapper af. 

Har du et motto?
Jeg har en tese. Hvis alle mennesker møder hinanden med den tilgang, at vi skal være ordentlige, går det ikke så skidt. Det betyder, at du er respektfuld over for andre, taler ordentligt til folk, du er ærlig og loyal. Sådan har jeg altid selv prøvet at leve. 

Hvad er den bedste politiske aftale, du har været med til at lave?
Det var før, jeg blev borgmester i Viborg, hvor vi lavede en aftale om skolestrukturen i kommunen. Vi skulle spare nogle penge, og jeg havde den holdning, at vi skulle bevare kvaliteten i skolerne og så hellere lukke nogle i stedet for. Det er ikke for sjov, når man lukker skoler. Det giver ballade, og det gjorde det også for mig, men det var et eksempel på, at man kan holde til meget, hvis man selv føler, at det er det rigtige.  

Har du en favorit tv-serie?
Der er én tv-serie over dem alle. I min generation er det selvfølgelig Matador. Jeg så den første gang, da jeg var seks eller syv år, og det var dengang, man kun havde Danmarks Radio, så alt lå øde. Den giver et godt billede af datidens samfund.  

Hvad er det bedste eller mærkeligste, der er sket for dig i 2014?
Det er selvfølgelig mit skifte her til Christiansborg, som næsten rummer alle følelser, man kan have. Det har være mærkeligt, spændende og hårdt. Det har været helt vildt. Alt hvad du gør, siger, tror og mener, uanset om det er politisk eller privat, så har folk ret til at få indsigt i det. Det er ret voldsomt. Og jeg tror ikke, det er noget, der animerer flere til at gå ind i politik, hvis jeg skal være helt ærlig.

Det pres skal man vænne sig til. Jeg er rimelig hårdfør, men kun indtil det rammer dem omkring mig.

Hvad ser du mest frem til næste år?
Folketingsvalget og om det lykkes at få knækket mit partis mangeårige nedadgående kurve. Der tænker jeg ikke på bare at banke fremad, men på at knække kurven, så vi går lidt frem, bare lidt.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Søren Pape Poulsen

Fhv. partiformand (K) & MF, fhv. justitsminister og borgmester, Viborg
kontorassistent-lære ved Grundfos, lærerstudier (Ribe Statsseminarium 1993-94), speditør (Grundfos 1992)

0:000:00