Dagens overblik: Kommuner står til at mangle 50.000 ansatte i 2030, og dele af kulturlivet åbner

Sundhedsstyrelsen fremlægger psykiatriplan. PET advarer om kinesisk spionage. Enhedslisten risikerer at stå uden for døren i forhandlinger om CO2-afgift. Og Kommuner står til at mangle 50.000 ansatte i 2030. Få overblikket over dagens nyheder. 

Foto: Søren Bidstrup/Ritzau Scanpix
Karl Emil Frost

God morgen og velkommen til Altingets nedslag i de vigtigste nyheder i dansk politik denne torsdag, hvor vi lægger ud med at opridse hovedpointerne fra gårdsdagens coronapressemøde.

Her fortalte sundhedsminister Magnus Heunicke (S), at et flertal i Folketingets Epidemiudvalg har besluttet at ophæve en række restriktioner for kulturlivet.

Med krav om mundbind og coronapas åbner følgende fra søndag:

  • Højskoler, aftenskoler og Folkeuniversitetet
  • Udendørs idrætsarrangementer for siddende tilskuere
  • Zoologiske haver, akvarier, forlystelsesparker og omrejsende tivoli
  • Museer, kunsthaller og aktivitetscentre

Med en begrænsning på antallet af deltagere kan følgende også åbne fra søndag. Her er der samme krav om coronapas og værnemidler:

  • Biografer
  • Spillesteder og teatre med siddende gæster
  • Indendørs foredrag og konferencer
  • Indendørs idrætsarrangementer

Det gælder fortsat, at nattelivet skal holde lukket, alle serveringssteder skal lukke klokken 23, ligesom der stadig er generelt forbud mod salg af alkohol efter klokken 22.

Der er også stadig krav om mundbind eller visir i den kollektive transport samt krav om pladsbillet i DSB's toge, skriver Transportministeriet i en pressemeddelelse her til morgen. 

Sundhedsstyrelsen fremlægger psykiatriplan

Vi går videre til historien om, at Sundhedsstyrelsen og Socialstyrelsen har udarbejdet en 200 sider lang rapport med 37 anbefalinger til, hvordan Folketingets partier kan forbedre psykiatrien.

Anbefalingerne er bestilt af Sundhedsministeriet og udgør det faglige grundlag for de politiske forhandlinger om den 10-årsplan for psykiatrien. 

Sundhedsstyrelsen lægger op til, at der skal etableres et helt nyt og ensartet tilbud i alle 98 kommuner, som de fremover kan henvende sig til og få hjælp fra langt hurtigere, end det er tilfældet i dag. 

Læs Altingets interview med vicedirektør i Sundhedsstyrelsen Helene Probst her. 

Altinget giver dig også overblikket over alle anbefalingerne her. 

PET: Kina spionerer aktivt mod Danmark

I Politiken advarer Politiets Efterretningstjeneste (PET) om, at danske universiteter ikke er tilstrækkeligt opmærksomme på alvorlig spionagetrussel, hvor særligt Kina forsøger at skaffe sig viden.

Den danske viden vil Kina benytte til at styrke både sit militær og sin samfundsøkonomi, lyder det. 

Anders Henriksen, der er afdelingschef for kontraspionage i PET, vil over for avisen ikke konkretisere de kinesiske metoder til at forsøge at trække viden ud af danske uddannelsesinstitutioner. 

Men Kina har "mange redskaber til rådighed. Det er ikke dem alle sammen, der er ulovlige. Men de går langt. Og det kan vi se, at de også gør i Danmark," siger han til Politiken. 

Kinas ambassade i Danmark afviser kritikken og fastslår, at Kinas samarbejde med andre lande inden for videnskab og teknologi er til gavn for begge parter.

Enhedslisten risikerer at stå uden for døren i forhandlinger om CO2-afgift 

Forud for forhandlingerne om en CO2-afgift rejses der nu spørgsmål ved, om Enhedslisten skal med til forhandlingsbordet. 

Det er nemlig partierne bag aftalen om Grøn Skattereform, der skal afgøre, om Enhedslisten kan være med i en aftale om en ny CO2-afgift, vurderer ekspert i Altinget. 

Og Venstre mener ikke, at Enhedslisten skal inviteres med. 

”Enhedslisten ønskede ikke at tage ansvar, da aftalen blev indgået, men kritiserede den for ikke at være grøn nok og ikke ville vente på eksperternes analyser. Enten er man med eller ikke. De har valgt ikke at være med," siger partiets klimaordfører, Marie Bjerre. 

SF, som er en del af den tidligere aftale, ser dog gerne, at Enhedslisten sidder med om bordet. Og Enhedslistens gruppeformand, Peder Hvelplund, kalder det "uklogt", hvis regeringen holder partiet ude af forhandlingerne. 

”Det er op til regeringen, hvilket konfliktniveau, man vil have med sit parlamentariske grundlag. Men det vil være uklogt af regeringen ikke at sikre, at partierne i det parlamentariske grundlag deltager,” siger han. 

Kommuner står til at mangle 50.000 ansatte i 2030

En ny analyse fra KL viser, at danske kommuner risikerer at mangle 50.000 ansatte om otte år. I hvert fald, hvis den offentlige service skal forblive uændret og den private vækst fortsætter, skriver Berlingske. 

Det får KL-formand og borgmester i Aarhus Jacob Bundsgaard (S), til at understrege behovet for, at man fra politisk side sætter markant ind for at øge arbejdskraften, da der i forvejen er mangel på eksempelvis social- og sundhedsassistenter, lærere og pædagoger. 

"Medmindre man vil acceptere en væsentlig reduktion i kvaliteten af vores velfærd, er man nødt til at finde de hænder, der skal til," siger han til Berlingske. 

Sag om fængslet spionchef ligger på Justitsministerens bord

Det er alene justitsminister Nick Hækkerup (S), der kan beslutte, om der skal rejses tiltale mod FE-chef Lars Findsen, som netop nu sidder varetægtsfængslet grundet mistanke for at lække klassificerede oplysninger fra efterretningstjenesterne. 

Det fortæller to juraeksperter i Politiken. 

"Der er ingen tvivl om, at sigtelsen af Lars Findsen som minimum er sket med justitsministerens accept. Formelt kan kun justitsministeren rejse tiltalen mod Findsen, og derfor er han også inde over sigtelsen," siger juraprofessor emeritus Jørn Vestergaard til Politiken. 

Danmark donerer 400.000 coronavacciner til Libanon

Danmark har doneret 429.600 Moderna-vacciner, som nu er modtaget i Libanon, skriver Ritzau ifølge DR. 

Ifølge sundhedsminister Magnus Heunicke (S) har Danmark ikke brug for vaccinerne i vaccineprogrammet. 

"Danmark står i den heldige situation, at vi har flere Moderna-vacciner på lager, end vi skal bruge, og derfor er det eneste rigtige at sende dem ud, hvor de kan gøre gavn," siger sundhedsministeren til Ritzau. 

Det sker i dag:

  • Klokken 10:00: Møde i folketingssalen
  • Klokken 10:15: Åbent samråd om journaliseringspligt.
  • Klokken 11:00: Udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye (S) skal til høring i Bruxelles om udvisninger til Syrien.
Læs også
Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Magnus Heunicke

Miljøminister, MF (S)
journalist (DJH 2002)

Marie Bjerre

Digitaliseringsminister og minister for ligestilling, MF (V)
cand.jur (Københavns Uni. 2011), LL.M. fra UC Berkeley 2016

Peder Hvelplund

MF (EL), gruppeformand
fritidspædagog (Hjørring Seminarium. 1993)

0:000:00