Danskerne: Billigere billetter får os med tog og bus

MÅLING: Flest danskere peger på, at der skal billigere billetter til, hvis de skal benytte den kollektive trafik. En anerkendelse af regeringens politik, mener S og SF. Venstre tror ikke på nogen nævneværdig effekt.
Hjalte T. H. Kragesteen

Hvis danskerne skal benytte den kollektive trafik i højere grad end i dag, så skal billetpriserne sænkes.

Sådan lyder det fra de fleste danskere i en ny meningsmåling, som A&B Analyse har foretaget for Altinget | Transport. Her er danskerne blevet spurgt om, hvad der skal til for, at de vil benytte den kollektive trafik mere.

Her peger ca. 61 procent på billigere billetpriser, som er noget mere end de ca. 47 procent, der peger på behovet for flere afgange. Komforten er det færrest går op i, mens en lidt større andel peger på behovet for hurtigere hastigheder i den kollektive trafik (se figur nedenfor).

Målingen viser desuden, at der stort set er status quo i danskernes holdning til, hvad der får dem med toget. En tilsvarende måling på Altinget | Transport fra februar 2010 gav således også tydelig overvægt til behovet for billigere billetpriser. Dengang pegede ca. 63 procent på billigere billetter og ca. 50 procent på flere afgange.

Man skal altid tage de her undersøgelser med et gran salt. Det er ikke prisen i den kollektive trafik, der betyder noget for bilisterne, og det er det, vi skal holde os for øje.

Kristian Pihl Lorentzen
Trafikordfører (V)

<script type="text/javascript" src="//ajax.googleapis.com/ajax/static/modules/gviz/1.0/chart.js"> {"dataSourceUrl":"//docs.google.com/spreadsheet/tq?key=0AhsiE1AeMLozdFJLVkEteHJJZWpzOGQxYThsb3N6b3c&transpose=0&headers=1&range=A1%3AC5&gid=0&pub=1","options":{"series":{"0":{"color":"#0000ff"}},"animation":{"duration":500},"vAxis":{"format":""},"width":450,"logScale":false,"hAxis":{"maxAlternations":1,"format":""},"vAxes":[{"title":null,"minValue":null,"viewWindowMode":"pretty","viewWindow":{"min":null,"max":null},"maxValue":null},{"viewWindowMode":"pretty","viewWindow":{}}],"booleanRole":"certainty","title":"Det har vi spurgt om: Hvad kunne f\u00e5 dig til at bruge den kollektive transport mere, end du g\u00f8r i dag (flere svar mulige)?","height":371,"domainAxis":{"direction":1},"legend":"right","useFirstColumnAsDomain":true,"isStacked":false},"state":{},"view":["{\"columns\":[0,1,2]}","{\"columns\":[0,1,2]}","{\"columns\":[0,1,2]}"],"chartType":"ColumnChart","chartName":"Diagram1"} </script>
Kilde: A&B anaylse 2012. Antal respondenter = 1214 personer i perioden torsdag den 23/2 til tirsdag den 28/2.

S-SF: Regeringen på linje med danskerne
Målingen bliver mødt med glæde fra både S og SF, der mener, at danskernes fokus på billigere billetter stemmer godt overens med regeringens politik. Begge partier peger således på, at regeringen netop er blevet enig med Dansk Folkeparti og Enhedslisten om at afsætte en halv milliard om året til at sænke billetpriserne.

Et behov, der altså tydeligvis er til stede i befolkningen, mener trafikordfører Anne Baastrup (SF):

"Det er ikke tilfældigt, at vi holder fast i at sikre billigere kollektiv trafik. Det her er en støtte til SF's krav om, at vi skal have sikret billigere kollektiv trafik," siger hun.

Venstre er skeptisk
Venstre har længe været skeptisk over for en sænkning af prisen på den kollektive trafik, og den nye meningsmåling ændrer intet ved partiets holdning, lyder det fra trafikordfører Kristian Pihl Lorentzen. Han peger på, at en undersøgelse fra Teknologirådet viste meget ringe effekt ved en sænkning af priserne.

"Man skal altid tage de her undersøgelser med et gran salt. Det er ikke prisen i den kollektive trafik, der betyder noget for bilisterne, og det er det, vi skal holde os for øje," siger Kristian Pihl Lorentzen.

Han mener slet og ret, at regeringens ønske om at sænke priserne er det samme som at smide penge ud af vinduet.

Socialdemokraternes trafikordfører, Rasmus Prehn, er uforstående over for, at Venstre ikke vil lytte til målingen og kun henviser til andre undersøgelser.

"Jeg har det sådan, at når folk svarer på sådan en undersøgelse, så er det, fordi de mener det. Det her fortæller mig, at der i befolkningen er massiv opbakning til både bedre og billigere kollektiv trafik. Det er, hvad regeringen leverer, og det er jeg tilfreds med," siger Rasmus Prehn.

 

 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Kristian Pihl Lorentzen

Fhv. MF (V), fhv. næstformand for Færdselssikkerhedskommissionen, major
videregående officersuddannelse (Forsvarsakademiet og Hærens Officersskole 1990)

Rasmus Prehn

MF (S), fhv. minister for fødevarer, landbrug og fiskeri og for udvikling
cand.scient.soc. (Aalborg Uni. 2002)

Anne Baastrup

Fhv. MF (SF)
cand.jur. (Københavns Uni. 1976)

0:000:00