Data-analyse: Partiledernes privatliv interesserer danskerne mest

ANALYSE: Data fra danskernes søgninger på internettet viser, at vi er langt mere interesseret i partiledernes privatliv end i deres politiske visioner. Også i danskernes søgemønster huserer Lars Løkke Rasmussens negative sager, skriver Mikkel Krogsholm. 

Foto: Rasmus Flindt Pedersen/Altinget
Mikkel Freltoft Krogsholm

Da Helle Thornings Schmidt udskrev valget for lidt over en uge siden, bad hun danskerne tage stilling til, hvem der skal være statsminister i Danmark.

Med det spørgsmål lagde hun op til, at vælgerne skulle tage stilling til, hvilken person de ønskede på Marienborg. I stemmeboksen skulle man altså ikke længere kun fokusere på politikken, men også på personen.

Derfor har jeg set nærmere på, hvad danskerne søger efter på internettet, når de indtaster partiledernes navne – altså hvilke ting interesserer danskerne sig for i forbindelse med partiledernes person. Data har jeg fået fra Storybase.com, der specialiserer sig i at indsamle denne type data, netop med det formål at se på, hvilke ord der optræder sammen.

Først en klassisk top ti over, hvem danskerne er mest nysgerrig efter at vide mere om. Her er det statsministeren, der er den mest søgte af partilederne. Lars Løkke Rasmussen må affinde sig med en tredjeplads efter Johanne Schmidt-Nielsen, der sniger sig ind på andenpladsen.
Se rangering her:

Hvilke partiledere søger danskerne mest på:

  1. Helle Thorning-Schmidt (S)
  2. Johanne Schmidt-Nielsen (EL)
  3. Lars Løkke Rasmussen (V)
  4. Pia Olsen Dyhr (SF)
  5. Morten Østergaard (R)
  6. Kristian Thulesen Dahl (DF)
  7. Anders Samuelsen (LA)
  8. Uffe Elbæk (ALT)
  9. Søren Pape Poulsen (K)
  10. Stig Grenov (KD) 

Det er bemærkelsesværdigt, at danskerne ikke søger på partilederne i forbindelse med politiske udspil eller visioner. Danskerne fokuserer altså på personerne og deres privatliv, når de søger på partilederne. 

Mikkel Krogsholm

"Helle Thorning nøgen"
Når danskerne søger på partilederne er det deres navne, der optræder mest. Det kan tolkes sådan, at Hr. og Fru Danmark ønsker at vide mere om personen og dennes politik. Men når man ser på de ord, som danskerne søger på i kombination med partiledernes navne, så viser der sig et helt andet billede. Her søger danskerne meget mere på partiledernes privatliv, civilstand og skandaler end på deres politiske visioner.

Derudover er der et mønster, der adskiller de kvindelige fra de mandlige partiledere. I søgninger på Helle Thorning-Schmidt, Johanne Schmidt-Nielsen og Pia Olsen Dyhr optræder ordet ”nøgen” i toppen af søgninger. Derimod optræder ordet slet ikke i forbindelse med de mandlige partiledere.

Thorning vs Løkke
Det ser ikke ud til at være en ulempe for Helle Thorning-Schmidt at bede vælgerne tage stilling til personen, der skal sidde i statsministeriet. Udover at hun scorer højt i meningsmålinger på personlig troværdighed, bliver hun som person mere søgt på end Lars Løkke Rasmussen. Og så er de søgninger, der er på Helle Thorning-Schmidt, mere positive end dem på Lars Løkke Rasmussen.

Helle Thorning-Schmidt bliver søgt meget på i forbindelse med hendes nytårstale. Der er en vis fordel ved at være den siddende statsminister, da man per automatik bliver sat i forbindelse offentlige begivenheder, som folk søger på. Og statsministeren brugte også sin nytårstale til at lancere en del af valgkampen under sloganet ”Det Danmark Du Kender”. Derudover søges der på hendes familie. Hverken ”løftebrud” eller ”skattesag”, der har været nøgleord i Helle Thornings-Schmidts skandalesager siden sidste valg, er i top 10, når danskerne søger på Helle Thorning-Schmidt.

Anderledes ser det ud for Lars Løkke Rasmussen, der stadig lider under sine skandaler. Udover søgninger om hans ”højde” og ”facebook”-profil, så optræder søgninger på ”fadøl”, ”bilagssag” og ”tøj” i toppen over, hvad danskerne søger på, når de søger på Venstres formand. Alle tre er nøgleord i skandaler om Lars Løkke Rasmussens person, der har huseret de seneste år.

 

Rang

Lars Løkke Rasmussen

Helle Thorning

1

lars løkke

helle thorning

2

lars løkke rasmussen

helle thorning schmidt

3

lars løkke facebook

helle thorning nøgen

4

lars løkke højde

helle thorning falder

5

lars løkke rasmussen højde

helle thorning nytårstale 2014

6

lars løkke rasmussen facebook

helle thorning nytårstale 2015

7

lars løkke rasmussen uddannelse

helle thorning schmidt johanna kinnock

8

lars løkke fadøl

helle thorning smith

9

lars løkke bilagssag

helle thorning schmidt nytårstale 2015

10

lars løkke tøj

helle thorning schmidt nytårstale 2014

Amerikanske tilstande
Det er bemærkelsesværdigt, at danskerne ikke søger på partilederne i forbindelse med politiske udspil eller visioner. Danskerne fokuserer altså på personerne og deres privatliv, når de søger på partilederne. I USA er der meget fokus på kandidaternes person og privatliv, og måske er det en tendens vi kommer til at se mere af i Danmark også - især i en valgkamp, der ved udskrivelsen blev iscenesat som et personvalg.

---
Mikkel Freltoft Krogsholm er direktør i 56North, som hjælper virksomheder med at analysere data. Han er tidligere medlem af Liberal Alliances hovedbestyrelse. På Altinget skriver han analyser om dansk politik med udgangspunkt i alt fra støvede registerdata til sociale medier. Analysen er alene udtryk for skribentens egne holdninger.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00