Kommentar af 
Astrid Johanne Høg

De borgerlige skal lære af venstrefløjens abortkampagne. Ellers bliver de ved med at tabe

Folket er stadig som helhed langt til højre for de mest progressive politikere, men der er ingen grund til at tro, at det også vil være sådan i fremtiden, når de borgerlige ikke engang selv forsvarer de værdier, der er borgerlighedens fundament, skriver Astrid Johanne Høg.

Et Venstre, der omfavner den yderste venstrefløjs argumenter, er blot endnu en grund til, at de øvrige borgerlige partier snart må finde ud af at lave den borgerlige drejebog, der kan vinde værdidebatter, skriver Astrid Johanne Høg.
Et Venstre, der omfavner den yderste venstrefløjs argumenter, er blot endnu en grund til, at de øvrige borgerlige partier snart må finde ud af at lave den borgerlige drejebog, der kan vinde værdidebatter, skriver Astrid Johanne Høg.Foto: Søren Bidstrup/Ritzau Scanpix
Astrid Johanne Høg
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Vi lever i en tid, hvor det er moralsk at gøre det, man selv føler, er det rigtige. Det er vor tids kollektive frigørelsesprojekt, det som sociologen Hartmut Rosa kalder realiseringen af individuel autonomi. Det er også den moral, der kommer til udtryk i abortdebatten med argumentet over alle: "Det er kvindens eget valg!"

Hensynet til kvindens selvbestemmelse nævnes også blandt de vigtigste årsager til at hæve grænsen for fri abort i Etisk Råds betænking. Først langt nede i betragtningen optræder et hensyn til det voksende barn. Også psykologen Svend Brinkmann, der har plads i Etisk Råd, forklarer sit skiftede standpunkt med dette særligt tungtvejende hensyn.

Der er ingen tvivl om, at hensynet til kvindens frihed er et legitimt argument. Men bør det virkelig være det eneste moralske argument, der kan fremføres i debatten, uden at man som debattør skal udsættes for feministers gaslighting om, at man dermed har et sygeligt ønske om at kontrollere kvinders kroppe?

Selvfølgelig ikke. Der er borgerlige moralske argumenter, der taler imod. Men i abortdebatten er de borgerlige blevet tygget igennem og spyttet ud igen af venstrefløjen. Lad os bruge abortdebatten til at blive klogere på, hvorfor borgerligheden taber i de store værdidebatter.

Modfortællingen udebliver

Det vigtigste borgerlige argument for at bibeholde grænsen på 12 uger er dette: Den afspejler, at et foster på et tidspunkt er for tæt på at være et menneske til at blive slået ihjel uden videre.

Statens vigtigste funktion at beskytte de svage imod overgreb fra andre. For borgerlige må valg også gerne have konsekvenser  og at have sex er immervæk et valg, der kan have graviditet som en konsekvens.

Vi kan nu tilskrive forhøjelsen af abortgrænsen til endnu en af venstrefløjens utvetydige moralske sejre.

Astrid Johanne Høg

De borgerlige havde faktisk netop i abortdebatten en god sag. I september sidste år viste en måling, at 74 procent af danske kvinder gik ind for at bevare den nuværende grænse på 12 uger.

Det er en holdning, der afspejler en nedarvet kristen anskuelse: at hvert et liv har uendelig værdi. Det er et kompromis mellem kvindens frihed og et foster, der på et tidspunkt er mere et menneske end en klump celler.

De borgerlige kunne være kommet med en samlet modfortælling, der talte ind i befolkningens naturlige instinkt. Men den samlede borgerlige modfortælling udeblev.

Der er eksempler på borgerlige politikere, der forsøger at tage kampen op. For eksempel har vi hørt fra Mette Thiesen (DF). Men de få pip har været ukoordinerede. Fra Liberal Alliance har der været tavshed, fordi de sandsynligvis først er ved at finde deres ben at stå på.

Derfor kan vi nu tilskrive forhøjelsen af abortgrænsen til endnu en af venstrefløjens utvetydige moralske sejre.

Venstrefløjens abortkampagne

Det er værd at huske på, at vi kun diskuterer abort nu, fordi venstrefløjen har planlagt det. 50-året for den fri abort passer perfekt ind i deres drejebog.

Den går ud på at finde politiske projekter, der kan medvirke til at frigøre mennesket fra alle former for undertrykkelse for at realisere et frit, autentisk liv. Herefter sælges det rette spin til medier, der gladeligt adopterer præmisserne.

Læs også

Med til idéen om at rykke ved grænsen i anledning af 50-året hører argumentet om, at den danske abortgrænse er særligt restriktiv og dermed forældet. Dette blev gentaget så mange gange, at medierne nu uden at tøve gentager det. Se for eksempel Politikens leder eller denne artikel fra Berlingske.

Meget få stoppede op og tjekkede, om denne påstand nu var rigtig. En undtagelse er chefredaktør på Kontrast Mikkel Andersson, der har gennemgået abortgrænsen for hele Europa, som allerede tilbage i maj gjorde opmærksom på, at den danske abortgrænse er fuldstændig standard i Europa. Faktisk har 19 ud af 27 EU-lande en abortgrænse på 12 uger eller lavere.

Der er ingen tvivl om, at myten om den restriktive danske abortgrænse, solgt af venstrefløjen og NGO’erne til medierne, var medvirkende til, at SVM-regeringen bad Etisk Råd om igen at tage stilling til en højere abortgrænse – noget de tidligere havde talt imod.

Lær af venstrefløjen

Samtidig er Uffe Ellemanns (V) så berømte ord: "If you can’t beat them, join them", meget relevant i abortspørgsmålet såvel som andre af tidens store værdidebatter.

Det store borgerlige parti, Venstre, rykker nemlig mod venstre i værdispørgsmål. Ikke hurtigt, men mærkbart. Det skyldes sandsynligvis, at mange veluddannede centrum-højre vælgere faktisk er enige med venstrefløjen på disse punkter.

De borgerlige partier må snart finde ud af at lave den borgerlige drejebog, der kan vinde værdidebatter.

Astrid Johanne Høg

Ligestillingsministeren Marie Bjerre (V) har allerede på mediet X markeret sin velvillige indstilling til at genoverveje abortgrænsen i anledning af 50-året for den fri abort, og alt taler for, at regeringen vil følge etisk råds anbefaling i dette spørgsmål.  

Noget vildere går det for sig i Venstres Ungdom. Deres ligestillingsordfører gav os for nylig denne charmerende sammenligning mellem et foster og pålæg, hvilket retorisk efteraber den allermest rabiate venstrefløj.

Men et Venstre, der omfavner den yderste venstrefløjs argumenter, er blot endnu en grund til, at de øvrige borgerlige partier snart må finde ud af at lave den borgerlige drejebog, der kan vinde værdidebatter: Komplet med samarbejdspartnere uden for politik, case-historier til medier og et beredskab af argumenter, der kan imødegå den progressive venstrefløj. Alternativet er simpelthen at blive ved med at tabe.

Næste punkt på dagsordenen er aktiv dødshjælp  hvordan kan et folketingsmedlem fra eksempelvis Det Konservative Folkeparti, der i spørgsmålet om abort sætter kvindens autonomi over alt andet, afvise et individs ret til at slå sig selv ihjel? Danskerne fortjener en bedre borgerlighed.

Folket er stadig som helhed langt til højre for de mest progressive politikere, men der er ingen grund til at tro, at det også vil være sådan i fremtiden, når de borgerlige ikke engang selv forsvarer de værdier, der er borgerlighedens fundament.

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Astrid Johanne Høg

Radiovært, 24syv
cand.mag. i dansk med tilvalg i statskundskab (Københavns Uni. 2021)

Marie Bjerre

Digitaliseringsminister og minister for ligestilling, MF (V)
cand.jur (Københavns Uni. 2011), LL.M. fra UC Berkeley 2016

Mette Thiesen

MF (DF)
lærer (N. Zahles seminarium 2008)

0:000:00