Det sker i EU: Final countdown for Europa-Parlamentet

De 705 EU-parlamentarikere skal nå igennem et bjerg af lovgivning, når de mødes for sidste gang, inden der er dømt valgkamp frem til juni. De europæiske udenrigsministre har Mellemøsten og Rusland på plakaten, mens den franske præsident kaster sig ud i en stor Europa-tale, også kaldet Sorbonne 2.0.

Foto: Jean-Francois Badias/AP/Ritzau Scanpix
Rikke Albrechtsen

Mandag 22. april

Den russiske skyggeflåde i Østersøen er blandt emnerne, når EU’s udenrigsministre flokkes til Luxembourg mandag til deres månedlige komsammen. Her vil den svenske udenrigsminister rejse problemstillingen med trafikken af bedagede tankskibe, som fragter russisk olie gennem også danske farvande.

Den ukrainske udenrigsminister og forsvarsminister forventes begge at være med på et videolink på mødet for at drøfte krigens tilstand med deres EU-kolleger. Alt det kan dog ende med at blive overskygget af den højspændte situation i Mellemøsten, som også er på programmet.

I Strasbourg begynder den sidste lovgivningssamling for dette mandats europæiske folkevalgte i Europa-Parlamentet. Det bliver en maratonafslutning af rang for EU-parlamentarikerne, der skal stemme om hele 89 forskellige sager over de næste fire dage. Derefter klapper lovgivningsvinduet i, og det åbner ikke før på den anden side af EU-parlamentsvalget til juni. 

{{toplink}}
Læs også

EU-parlamentarikerne har blandt andet forbud mod produkter fremstillet ved tvangsarbejde på deres ekstremt travle program. De skal også stemmer om nye regler for miljøvenligt design, mikroplast, et nyt såkaldt europæisk handicapkort, højhastighedsnetværk og for, at varer ikke bevidst bygges, så de ikke kan repareres.

De 27 EU-kommissærer er også rykket til Strasbourg. De skal blandt andet enes om nye anbefalinger til myndigheders beskyttelse af børn mod vold og overgreb, så de europæiske landes nationale systemer kan blive mere robuste.

I Bruxelles er de europæiske sundhedsministre indkaldt til uformelt todagesmøde. De skal blandt andet tale om den store omskrivning af EU’s lægemiddellovgivning, som er i støbeskeen, om medarbejdere i sundhedssektoren og om EU’s kræftplan.

I Strasbourg venter endnu en hektisk dag. EU-parlamentarikerne skal blandt andet stemme om EU’s nye økonomiske spilleregler, den såkaldte stabilitets- og vækstpagt, der dikterer, hvor meget gæld de respektive lande må have.

De skal også godkende et nyt regelsæt om vold mod kvinder, som er endt uden en egentlig samtykkelov til stor fortrydelse for særligt venstrefløjen. På plakaten er også et kontroversielt bæredygtighedsdirektiv, som i jargonen går under navnet CSDDD. Det skal indføre kædeansvar for virksomheder for de miljø- og arbejdsforhold, deres produkter bliver fremstillet under.

Dertil kommer nye regler for platformsarbejdere, for luftkvalitet, for emballage og for parlamentarikerne selv – i hvert fald dem af dem, der bliver genvalgt. De skal underlægges nye krav om, at de skal uddannes i konflikthåndtering og god opførsel på arbejdspladsen for at undgå den slags mobbe- og chikanesager, som flere siddende EU-parlamentariker har haft i løbet af de seneste fem år, heriblandt Konservatives Pernille Weiss og det tidligere medlem for Radikale, Karen Melchior.

0:000:00