EL: Stadig brug for opgør med politiker-pension

VEDERLAG: Enhedslistens Pernille Skipper frygter, at hendes kolleger vil undlade at ændre i politikernes pensionsforhold, fordi de nu har droppet at give sig selv lønstigninger.

Kasper Kaasgaard

Efter onsdagens ballade om Vederlagskommissionens kommende rapport, står det klart, at politikerne næppe får et lønhop i denne omgang.

På stribe løb partierne fra aftalen om at stemme for kommissionens anbefalinger efter det kom frem, at det formentlig ville betyde en lønstigning til dem selv på 15 procent.

Forløbet glæder Enhedslisten, som ikke var med i aftalen. Men for Pernille Skipper er det ikke gjort med det.

”Den store opgave har været at normalisere pensionsforholdene. Og den ligger der stadig, selvom der ikke kommer lønstigninger,” siger Pernille Skipper.

Jeg tror, der er nogle partier, der går og pusler med tanken om, at hvis de siger nej til lønstigninger, behøver de ikke at sige ja til et opgør med pensionsordningerne.

Pernille Skipper
Medlem af Folketinget

Frygter at opgøret udebliver
Men hun frygter, at hendes kolleger nu vil undlade at lave om i de pensionsordninger og eftervederlag, som hun kalder urimelige, og som gang på gang trækker avisoverskrifter.

”Jeg tror, der er nogle partier, der går og pusler med tanken om, at hvis de siger nej til lønstigninger, behøver de ikke at sige ja til et opgør med pensionsordningerne, som øjensynligt også ligger i Vederlagskommissionens forslag,” siger Pernille Skipper.

Står det til hende, får hendes kolleger på Christiansborg dog ikke held med et sådant foretagende.

”Det er sindssygt vigtigt for os, at de partier, som i flere år har gemt sig bag ved Vederlagskommissionen og sagt, at de ikke vil røre ved de urimelige pensionsforhold, ikke slipper af sted med ikke at ændre på pensionsforholdene.”

Høj løn skal ikke lokke
Politikernes lønforhold er en af Enhedslistens kæpheste, og derfor vakte det glæde i partiet, da først SF og siden resten af aftalepartierne afviste at sætte lønningerne op.

”Det er i forvejen en rigeligt høj løn, man får som folketingsmedlem, og det er en nærmest astronomisk løn, man får som minister. Der er ikke behov for, at man får flere penge,” siger Pernille Skipper.

Hun mener, at lønstigninger til politikerne kan betyde, at de fjerner sig fra befolkningen og får svært ved at træffe beslutninger på vegne af almindelige mennesker.

”Vi har ikke behov for, at politikere bliver mere elitære. Tværtimod har vi behov for, at de kommer tættere på almindelige mennesker,” siger Skipper.

Hun køber ikke argumentet om, at løn skal tiltrække dygtige politikere.

”Vi vil ikke have mennesker i politik, fordi de kan tjene mange penge. Vi vil gerne have mennesker, der tror på, at de fra hver deres politiske ståsted kan gøre verden til et bedre sted at være. Dem skal vi ikke tiltrække via højere lønninger,” siger Pernille Skipper.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00