Debat

Elberth: Derovre i USA kontrollerer de medierne med sociale medier

KLUMME: Pressens fornemste opgave er at stille magthaverne til ansvar. Men politikerne har måske fundet et greb, der sikrer, at de ikke bliver kørt midt over af pressen, når pressen selv snyder lidt på vægten for at overleve. Det er ikke så enkelt endda, og nogen Trumpisme er det ikke.

Danske politikere er gode til at begå sig på sociale medier, mener Benjamin Elberth. På billedet Zenia Stampe.
Danske politikere er gode til at begå sig på sociale medier, mener Benjamin Elberth. På billedet Zenia Stampe.Foto: Linda Kastrup/Scanpix
Benjamin Rud Elberth
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Vi peger fingre hele vejen over Atlanten, når vi skyder på Donald Trump og hans metoder til at kontrollere medierne. Men stop engang! Er det et mønster, vi kender fra Danmark?

Allerførst – Prøv at bruge lidt tid på at se denne video. Robert B. Reich, Politisk kommentator, professor fra Berkeley og med en fortid som Secretary of Labor for Bill Clinton fra 1993-97 leverer den indtil nu mest præcise karakteristik af, hvad det er, Trump gør for at kontrollere medierne – ved at sammenligne hans teknikker især på sociale medier med den måde, tyranner har ageret historisk.

Videoen har i øvrigt over 5 mio. visninger og er delt over 120.000 gange. Det er sådan noget, der kan ske ovre i det der Amerika.




Der er fire teknikker i det, tyranner og Trump gør ifølge Reich:


1). 'Berate the media'. Vend befolkningen mod journalisterne ved at kalde dem løgnagtige – og det der er værre.

2). 'Limit media access'. Trump undgår f.eks. pressekonferencer.

... danske politikere er blandt verdens bedste og ville kunne tage Trump en tur i skole og lære ham, hvordan man skal bruge sine sociale medier til at kommunikere uden om pressen.

Benjamin Elberth

3). 'Threaten the media'. Blandt andet ved at true med sagsanlæg.

4). 'Bypass the media'. Ved at kommunikere direkte med befolkningen igennem egne kanaler.

Lad os lige drage et par paralleller. Danske politikere er heldigvis ikke på Trump-niveau hverken i deres omgang med sandheden eller i den fulde kombination: Der findes ikke en politiker i Danmark, der bedriver alle fire af ovenstående teknikker, så vi tilnærmelsesvis har en Trump-figur. Men de kan så sandelig hver især på kryds og tværs.

Ad 1. Berate the media. Når det kommer til de ”løgnagtige” medier, tager Danskernes Parti prisen på Facebook lige nu:

 

 

 

Men der er en række partisoldater, der også godt kan finde ud af disciplinen. Og der er masser af eksempler at tage af, når de gerne vil tage forsider i opløbet. Det er en del af teknikken f.eks. hos særlig rådgiver Mark Thorsen m.fl.:

 

På dette punkt er der imidlertid en helt særlig aura omkring dansk presse, hvor danske journalister bare sidder med trumferne lige nu. Partisoldater, der går i clinch med journalister på Twitter, møder ekstrem modstand fra en overvægt af journalister på Twitter. Politikere, der kalder satire for useriøst eller ikke morsomt, får med grovfilen.

Tænk blot på den gruppe politikere under afstemningen om Retsforbeholdet, der for skade kom til at klage over Kirsten Birgits troldehær i deres kommentarfelter. De blev ikke bare hængt ud som sarte mimoser, men også humorforladte, blandt andet i presselogen.

Ad 2. Limit media access. Når det kommer til at begrænse mediernes adgang – ved f.eks. at undgå pressekonferencer eller ved at blokere mediernes adgang til materiale, behøver vi blot at nævne offentlighedsloven. Der er gået totalt og komplet i udu i forholdet mellem danske magthavere og journalister på det punkt, når overstregningstuschen har kronede dage i dagens Danmark.

Hvad der engang var tydelige sorte streger i spalterne og i panden på de politikere, der løj eller fejede noget ind under gulvtæpperne, er blevet til en farce af overstregninger i dokumenterne, hvis journalisterne kommer igennem aktindsigten.

Og så ser vi flere eksempler på, at danske politikere er endog meget dygtige til at bestemme formaterne på, hvornår de vil tale med pressen, og hvordan de vil tale med pressen. Det er ikke mange politikere, der i dagens Danmark er så letsindige at holde ”doorstep”-pressemøder med samme korte forberedelsestid som journalisterne, eller lader sig presse op ad væggen på et lille kreativt pressemøde på Statens Museum for Kunst.

Ad 3. Threaten the media. I 2011 var det især Socialdemokraternes Henrik Sass, der fremturede med, at der skulle ændres på mediestøtten for borgerlige aviser (link). I 2015 var det Søren Pind (link), der talte for at straffe mediefejl hårdere. Det er sådan nogle udtalelser, der får både pressen og Justitia helt i det blodrøde felt. Også her har pressen traditionelt været for stærk i Danmark og stået så meget vagt om pressens vilkår, at det i store træk er blevet ved lidt politisk raslen med sablerne.

Ad 4. Bypass the media. Hvorfor i alverden er det, at Trump bliver skreget ud som noget fuldkommen unikt her? Sandheden er, at danske politikere er blandt verdens bedste, og ville kunne tage Trump en tur i skole og lære ham, hvordan man skal bruge sine sociale medier til at kommunikere uden om pressen. Det er fuldkommen kendte teknikker hos danske politikere, at hvis de har en dårlig sag, så skriver de den på Facebook for at lukke den ned, og så er de utilgængelige for yderligere kommentarer.

Eller at de kommunikerer i deres egne medier igen og igen, fordi de får en fordel af det. Læs her – Vi vil komme til at se meget mere af det her. For journalisterne har ikke fundet et modtræk til, at politikernes Facebook-følgertal vokser i cirka samme frekvens, som avisernes oplagstal daler.

Og hvor er vi så ikke kommet til endnu i Danmark ift. Trumps tyranniske mediegreb? Jo, Trump har ansat Steve Bannon som chefstrateg. Den mand er hovedaktøren bag den moderne udgave af Breitbart News, der spillede en væsentlig rolle i forkvaklingen af mediebilledet i USA under den amerikanske valgkamp. Læs lige Breitbart News’ generalieblad af falske nyheder og propaganda her.

I Danmark nøjes vi trods alt med de af partiernes egne partistyrede, halv-journalistisk udformede medier, som Socialdemokraternes Piopio, Alternativets Altivisten, den Lars Seier-fundede 180grader.dk og platforme, der er lidt løsere i partitilhørsforholdet som Den Korte Avis. Ingen af de nævnte medier kommer heldigvis op på siden af Breitbart News. Og de gange, hvor PioPio for alvor påstår, at de har bedrevet et stykke journalistik på linje med en kritisk presse, får de nogle gedigne slag af pressen i første omgang på sociale medier. Det kan godt være, at partierne selv har ”aviser”, men journalistisk stuerene bliver de aldrig.

Og pas så på engang, at du som læser ikke bare spiser råt af Robert Reichs udlægning af pressen som uskyldigheden selv, trampet under fode af de store tyranniske magthavere.

Pressens fornemste opgave er at stille magthaverne til ansvar og sikre, at politikerne ikke snyder på vægten, når de skal skabe opbakning til deres lovforslag. Men politikerne har måske bare for en tid fundet et greb, der sikrer, at de ikke bliver kørt midt over af pressen, når pressen i deres jagt på at sælge flere aviser og skabe flere klik, strammer overskrifterne og selv snyder lidt på vægten for at overleve. Det er ikke så enkelt endda, og nogen Trumpisme er det altså ikke.

.....

Benjamin Rud Elberth rådgiver om digitale og sociale medier. Han er direktør i firmaet Digitaltaktik.dk og tidligere digital chef for Socialdemokraterne. Han har rådgivet en lang række ministre, partier og politikere og rådgiver politikere på kommunalt plan. Hver torsdag skriver han klummen "Borgen digitalt" på Altinget. Klummen er alene udtryk for skribentens egne holdninger.

 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00