Debat

Elberth: Hvem er bedst til digitale tryk?

KLUMME: 50.000 personer skal kunne bestemme, at Folketinget skal diskutere et emne i Folketingssalen, mener Alternativet. Den vinder dyrene, Dansk Folkeparti eller Liberal Alliance og ikke borgerne, skriver Benjamin Rud Elberth.

I Danmark er reelle borgerdrevne beslutningsforslag en illusion, hvis det overhovedet etableres digitalt. Elbæks borgerdemokrati bliver en maskine, hvor lobbyister eller de dygtigste digitale håndværkere får mulighed for som endnu et lobbyværktøj at få deres sager igennem til folketingssalen, skriver Benjamin Rud Elberth. 
I Danmark er reelle borgerdrevne beslutningsforslag en illusion, hvis det overhovedet etableres digitalt. Elbæks borgerdemokrati bliver en maskine, hvor lobbyister eller de dygtigste digitale håndværkere får mulighed for som endnu et lobbyværktøj at få deres sager igennem til folketingssalen, skriver Benjamin Rud Elberth. Foto: Toke Kristiansen/Altinget
Benjamin Rud Elberth
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Der er brug for en mindre revolution i Folketinget, efter at det i endnu en måling bliver tydeligt, at Folketinget ikke bliver opfattet som folkets ting længere. Der er politikerlede og tillidskrise i befolkningen, og det er ved at udvikle sig til et reelt problem. Læs selv otte tidligere folketingsmedlemmers enslydende udlægning af, hvor lidt det hele handler om politikudvikling.

Alternativet har grebet den dagsorden tidligt ved at italesætte behovet for en ny politisk kultur og lover at (gen)fremsætte to helt konkrete forslag for at gøre noget fundamentalt anderledes: borgerdrevne beslutningsforslag samt etableringen af en demokratisk udviklingsafdeling på Christiansborg.

For stor tillid til menneskeheden
Omkring borgerdrevne beslutningsforslag har Alternativet i udmøntningen imidlertid alt for stor tillid til menneskeheden, når 50.000 skal kunne tvinge Folketinget til at diskutere et emne.

Medmindre Elbæk vil sikre, at de 50.000 mennesker møder fysisk op under samme vilkår som ved en folkeafstemning (og det er dyrt), vil det være gefundenes Fressen for de organisationer, der er størst eller har flest kampagnemidler, og de grupper, der er bedst til at skabe digitale tryk og kan flytte folk i klynger.

For der er en grund til, at enten Liberal Alliance, Dansk Folkeparti eller dyreelskere altid vinder netafstemninger. Beslutningsforslaget fra Alternativet vil groft sagt betyde, at Folketinget kommer til at tale registreringsafgift, skattelettelser, afskaf licens, hundelov, grænsebom, stiftelse af dyrepoliti og potentielt nogle sager fra de største medlemsorganisationer, der har power til at få deres Facebook-fans til at vandre over på en net-afstemning.

Når TV 2 og DR kører ”borgerafstemninger”, om hvilket emne kandidaterne skal diskutere i tv, bliver det bestemt af de partier, der er bedst til at organisere sig. 

Benjamin Rud Elberth

Facebook-siden ”Stop Dyremishandling” (Anima) med over 620.000 fans har lige nu power til at shitstorme virksomheder som Spies og Bilka så effektivt, at deres kommunikation bliver lagt ned, indtil de trækker delfinrejser, kaninørevarmere og ture til Seaworld tilbage.

Det sker også i det politiske.

Dyreværnet vinder
Tag nu det københavnske byrådsmedlem Lilian Parker Kaule, der efter en tvist med Liberal Alliances Lars Berg Dueholm har meldt sig ud af Liberal Alliance og angiveligt har lidt en skæbne, der ligner nogle af de otte forsmåede folketingsmedlemmers. Hun har oplevet at sætte sig op mod partiet og bliver betragtet som illoyal.

Kaule bestemte sig i sidste uge for at donere sin tvungne løn under orlov til et godt formål, hvor brugerne kunne stemme på mx.dk – det kræver et par Facebook-posts fra ”Dyreværnet” med næsten 200.000 fans for at generere overvægt af de 4000 afgivne stemmer. Trommehvirvel. Dyrene løber med 25.000 kroner og publicity.

Hvordan kan det være problematisk, at en dyrevelfærdsorganisation bruger sin høje mobiliseringsgrad til at sætte tryk på en afstemning og vinde en præmie? Det kan det blandt andet, fordi Gadejuristen (selvom Anders Samuelsen opfordrede til at stemme på dem og faktisk var med til at gøre dem konkurrencedygtige i afstemningen) måske er et bedre formål, der hjælper flere mennesker og har mere brug for pengene, men bare langt fra har samme høje organiseringsgrad som dyrevenner, der vil hoppe ud af et vindue på tredje sal, hvis de ser en befri-bar bur-ræv på den nærmeste mark.

Hvis DR valgte at gøre X-factor til ren afstemning hos borgerne, ville Medina med den største fanskare kunne bestemme vinderen hver gang – og Wozniacki ville i øvrigt have power til at bestemme i en net-afstemning, at Danmarks nationalsport skal være tennis. Det er ikke borgerdemokrati. Det er digital rækkevidde.


Vi ser det igen og igen fra de etablerede organisationer og partier – de kan game en tilsyneladende reel afstemning. Da under 0,5 procent af danskerne – lige præcis 27.893 stemmer – afgjorde Danmarks Nationalret, var Dansk Folkeparti ude med opfordringerne til at stemme på specifikke madretter. Da Dan Jørgensen (S) var ude med budskabet om at forbyde dyresex, var han selv aktiv i at sikre opbakningen på Nordjyske.dk.

Borgerdrevne beslutningsforslag en illusion
Når Liberal Alliance ser en afstemning om deres egne kerneområder, sikrer Anders Samuelsen og drengene det tryk, der skal til, for at stemmetallet peger i LA’s favør. Senest i sagen om kritik af social dumping på Avisen.dk, hvor Samuelsen bagefter kan hovere på Twitter over, at han har fået medhold på en rød avis i, at social dumping ikke eksisterer.

Når TV 2 og DR kører ”borgerafstemninger” om, hvilket emne kandidaterne skal diskutere i tv, bliver det bestemt af de partier, der er bedst til at organisere sig (det blev det både i 2011 og 2015 i øvrigt).

I Danmark er reelle borgerdrevne beslutningsforslag en illusion, hvis det overhovedet etableres digitalt. Elbæks borgerdemokrati bliver en maskine, hvor lobbyister eller de dygtigste digitale håndværkere får mulighed for som endnu et lobbyværktøj at få deres sager igennem til folketingssalen.

Der er der ikke meget borgerdemokrati over. Men der er brug for forslaget. Det skal bare tænkes forbandet godt igennem, og så skal det være offline.

---
Benjamin Rud Elberth er digital chef i Geelmuyden Kiese og fast politisk digital ekspert på TV 2. Han er tidligere digital chef for Socialdemokraterne og har rådgivet en lang række ministre, partier og politikere. Hver tirsdag skriver han klummen "Borgen digitalt" på Altinget. Klummen er alene udtryk for skribentens egne holdninger.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00