Enhedslisten vandt lodtrækning

LODTRÆKNING: Enhedslisten overtager SF's plads i Præsidiet og i Folketingets kontroludvalg. Det afgjorde en lodtrækning ved Folketingets åbning.

 

Anders Jerking

”Enhedslisten”.

Det var navnet, som Bertel Haarder (V) trak op af krukken, da Folketinget åbnede tirsdag. Dermed får Enhedslisten plads i både Præsidiet og Folketingets kontroludvalg.

Præsidiet består af Folketingets formand samt fire medlemmer fra de største partier ud over det parti, som formanden repræsenterer.

Lodtrækningen var nødvendig, fordi SF i det seneste år har sagt farvel til flere folketingsmedlemmer, så SF og Enhedslisten nu er præcis lige store.

Det blev Enhedslisten, som vandt lodtrækningen. Dermed kommer Præsidiet i det kommende folketingsår til at bestå af formand Mogens Lykketoft (S), Bertel Haarder (V), Pia Kjærsgaard (DF), Lone Loklindt (R) og Per Clausen (EL).

Med lodtrækningsresultatet mister SF's Steen Gade sin plads i Præsidiet.

Lodtrækningen afgjorde også, at Enhedslisten får en plads i Folketingets kontroludvalg, som blandt andet fører kontrol med efterretningstjenesterne. Flere borgerlige partier har udtrykt bekymring over, om Enhedslisten kan håndtere de fortrolige oplysninger, som medlemmer af kontroludvalget får. Den bekymring har Enhedslisten afvist. 

Det hører til sjældenhederne, at der trækkes lod om Præsidie-pladserne, men det skete blandt andet, da Folketinget åbnede efter valget i marts 1998.

Den gang måtte en orientalsk krukke med to navne-sedler tages i brug for at afgøre, om Socialdemokraternes Birte Weiss eller Venstres Ivar Hansen skulle være Folketingets formand. Den lodtrækning vandt Ivar Hansen, der sad som formand indtil sin død i 2003.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Per Clausen

Spidskandidat til Europa-Parlamentet (EL), byrådsmedlem i Aalborg, medlem af KLs bestyrelse, bestyrelsesmedlem i AkademikerPension
cand.phil. i samfundsfag (Aalborg Uni. 1988)

0:000:00