EU-Kommissionen trækker omstridt forslag om nye roaming-regler

U-VENDING: Efter kritik har EU-Kommissionen trukket sit forslag om regler for fri roaming i Europa tilbage. I Danmark og Bruxelles har politikere og forbrugerorganisationer kritiseret forslaget for at være uambitiøst. 

Foto: Bax Lindhardt/Scanpix
Emma Qvirin HolstMichael Hjøllund

BRUXELLES: EU-Kommissionen laver nu en U-vending på spørgsmålet om europæernes mulighed for at bruge deres telefoner frit på tværs af EU-landenes grænser.

Mandag fremlagde Kommissionen et udkast til nye regler for fri roaming. Men det blev kritiseret for kun at give fuldstændig fri roaming til de europæiske forbrugere i 90 dage om året. En grænse, der blev lagt ind for at forhindre misbrug af reglerne, lød argumentet.

Udkastet trækkes nu tilbage på anmodning fra EU-Kommissionens formand, Jean-Claude Juncker. Det oplyser Kommissionen, der nu vil "arbejde på en ny version".

"I lyset af de tilbagemeldinger vi har fået, har formanden instrueret EU-Kommissionen i at trække forslaget," siger en talsmand fra EU-Kommisionen på et pressemøde fredag og tilføjer:

"Det er et godt forslag, men det er simpelthen ikke godt nok. Derfor har han (Jean-Claude Juncher, red.) bedt os om at prøve igen og gøre os mere umage."

Talsmanden afviste gentagende gange at uddybe, hvad der præcist er galt med det forslag, som man nu har trukket tilbage.

Dansk kritik
Forslaget er blevet mødt med kritik fra forbrugerorganisationer og politikere i både Danmark og Bruxelles. Blandt andre energi-, forsynings- og klimaminister Lars Christian Lilleholt (V) har kritiseret forslaget for at være uambitiøst.

"Jeg synes ikke, det er ambitiøst nok. Regeringen har en ambition om, at der skal være fri roaming i Europa mellem de europæiske lande året rundt, uanset om man tager på ferie eller er ude som handelsrejsende eller andet," sagde ministeren onsdag ifølge Børsen.

Det danske medlem af Europa-Parlamentet, Jens Rohde (R) har været med til at forhandle om det man i Bruxelles har kaldt ”enden på roaming-takster i EU”.

Han er også kritisk over for EU-Kommissionens forslag, som han ikke mener lever op til intentionen med den aftale, der blev stemt igennem Europa-Parlamentet i oktober sidste år.

"I dag er vi så knyttet til vores iPhones og vores digitale ydelser, at en del af den frie bevægelighed for mennesker og arbejdskraft også er digital. Derfor vil jeg forsøge at maksimere den frie roaming," sagde Jens Rohde mandag til Altinget.

Han foreslog mandag, at grænsen for fri roaming eksempelvis kunne hæves til 150 dage om året frem for de foreslåede 90.

Trods den umiddelbare kritik valgte EU-Kommissionen i første omgang onsdag aften at sende en pressemeddelelse ud, hvor man forsvarede forslaget. 99 procent af europæerne vil slet ikke ramme 90-dages-grænsen for fri roaming, lød argumentet blandt andet. 

I dag valgte EU-Kommissionen så alligevel at sende forslaget tilbage til tegnebrættet.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00