Fiskerikommission lader vente på sig: ”Det er slendrian fra regeringens side”

Folketinget venter stadig på det fiskerikommissorium, som regeringen havde lovet at præsentere inden april. Trist, mener Venstre, der har rykket for svar. Ministerium varsler afklaring inden for to uger.

Fiskeriministeriet var mandag 2. maj rykket til Hanstholm Havn for én dag. 
Fiskeriministeriet var mandag 2. maj rykket til Hanstholm Havn for én dag. Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix
Andreas Arp

Regeringen møder nu kritik for ikke at leve op til et element i den aftale om Brexit-reserven, som blev indgået for fiskeriet i december.

I aftalen lovede regeringen at præsentere aftalepartierne for et kommissorium til en ny fiskerikommission ”inden udgangen af første kvartal 2022”, men indtil nu har partierne måtte vente forgæves.

Når vi aftaler, at det skal komme inden udgangen af første kvartal, kan jeg ikke forstå, hvor det er blevet af.

Torsten Schack Pedersen (V)
Fiskeriordfører

Venstre var ét af de partier, der stillede krav om en fiskerikommission i forhandlingerne, og her har man nu rykket fiskeriminister Rasmus Prehn (S) for afklaring.   

”Når vi aftaler, at det skal komme inden udgangen af første kvartal, kan jeg ikke forstå, hvor det er blevet af. Det er slendrian fra regeringens side,” siger fiskeriordfører Torsten Schack Pedersen (V).

Dansk fiskeri er for tiden presset hårdt af alt fra Brexit til kvotereduktioner, havplan og klimaafgifter. Nedsættelsen af kommissionen har af samme årsag til formål at ”komme med anbefalinger til, hvordan fiskeriet kan udvikles til et stærkt og bæredygtigt og økonomisk robust erhverv” fremover.

Fiskeriministeren har ligeledes selv fremhævet kommissionen i debatten om fiskeriets fremtid. Det er derfor også ”trist”, at regeringen endnu ikke er kommet med et kommissorium, mener Venstre.  

”Jeg har også hørt ministeren tale om det flere gange til generalforsamlinger i fiskeriforeningerne. Så nu må det eddermame snart være på tide, at der bliver sat handling bag ordene,” siger Torsten Schack Pedersen.

Det står der i aftalen

Nedsættelse af en fiskerikommission

Aftaleparterne er enige om at nedsætte et ekspertudvalg for fiskeri til udarbejdelse af forslag til løsning af fiskeriets strukturelle, økonomiske og miljømæssige udfordringer efter Brexit. Udvalget skal komme med anbefalinger til, hvordan fiskeriet kan udvikles til et stærkt og bæredygtigt og økonomisk robust erhverv, der kan bidrage til Danmarks og EU’s økonomi, beskæftigelse i Danmarks fiskeriafhængige områder, klimamål, havstrategi og økosystembaserede havplan. Aftalekredsen forelægges et udkast til kommissorium inden udgangen af første kvartal 2022.

Kilde: Aftale om udmøntning af Brexit-reserven til fiskerisektoren

0:000:00