Genoptrænings-garanti: Ældresagen kræver kontrol med private udbydere

KVALITET: Regeringens plan om, at patienter skal kunne vælge privat genoptræning efter syv dages ventetid, kræver grundig kontrol af de private udbydere, advarer Ældresagen og Danske Patienter.

Foto: ritzau/Finn Frandsen
Ole Nikolaj Møbjerg Toft

Regeringen høster generelt ros for sit privatiserings-udspil, der blandt andet skal sikre, at patienter kan vælge en privat udbyder af genoptræning, hvis ventetiden overstiger syv dage.

LÆS: Regeringen vil indføre genoptræningsgaranti

Men der er også advarsler til regeringen, når forslaget skal føres ud i livet. Advarslerne er primært rettet mod, at det bliver en vigtig, men svær opgave at holde øje med kvaliteten hos de private udbydere spredt ud på 98 kommuner.

Hos Ældresagen har man i årevis presset på for at få barberet ventetiden til genoptræning ned. Olav Felbo, der er Ældresagens talsmand på området, efterspørger en offentlig instans.

”Der er nødt til at være en form for kontrol og blåstempling af de private leverandører. Patienterne skal have en sikkerhed for, at udbyderen har kompetencen til at levere den rigtige genoptræning til den konkrete patient. Og der skal være en løbende kontrol af kvaliteten,” siger Olav Felby, der også ønsker en konkurssikring af de private udbydere, som man har set på andre udliciteringsområder.

I Ældresagen har man ikke lagt sig fast på om godkendelses- og kontrolopgaven skal ligge hos kommunerne selv eller hos en statslig myndighed.

Vigtigt at løse ventetidsproblem
Hos Danske Patienter roser man også den kommende genoptræningsgaranti. For langt de fleste patienter er det i sig selv en stor kvalitet, at man kommer tidligt i gang med at genoptræne, forklarer Danske Patienters Vicedirektør, Annette Wandel.

Men en hurtig start er kun et af flere kvalitetsparametre, understreger hun samtidig. Hun peger på, at Rigsrevisionen i 2016 kom med en hård kritik af gentræningen af hjerneskadede.  

”Allerede i dag er der problemer med en svingende kvalitet i de genoptræningstilbud, der leveres rundt i landet. En genoptræningsgaranti kan afhjælpe ventetidsproblemet, men sikrer ikke af sig selv, at den faglige kvalitet bliver bedre,” siger Annette Wandel. Hun er især er bekymret for de patienter, der har komplekse genoptræningsbehov, hvor der i flere år har været problemer med kvaliteten.

Altinget logoSundhed
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget sundhed kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00