Halima vil beholde sin mobil i timerne, og Stanley vil slå hårdere ned på kriminelle: Altinget mødte fem elever før årets skolevalg

I tre uger har de danske folkeskoler forberedt sig til skolevalget. På valgdagen spurgte Altinget fem elever om, hvad deres mærkesager er, og om de mener, de burde have stemmeret til det næste folketingsvalg.

Skattefrit arbejde for unge under 18 år, gratis frokost i folkeskolen og afskaffelse af topskatten var de vigtigste mærkesager for elevernes i de danske folkeskoler op til skolevalget 2024. 
Skattefrit arbejde for unge under 18 år, gratis frokost i folkeskolen og afskaffelse af topskatten var de vigtigste mærkesager for elevernes i de danske folkeskoler op til skolevalget 2024. Foto: Arthur J . Cammelbeeck
Frida Flinch

Skattefrit arbejde for unge under 18 år, gratis frokost i folkeskolen og afskaffelse af topskatten.

Det var de tre vigtigste mærkesager for eleverne i de danske folkeskoler, da der torsdag 1. februar stod skolevalg på skemaet.

I tre uger op til den store dag var eleverne blevet undervist i at danne sig en politisk holdning, så de kan være klar til at sætte et kryds på en stemmeseddel, når de fylder 18 år.

Altinget var med, da Nørrebro Park Skole skød valgdagen i gang med en politisk debat med repræsentanter fra otte ungdomspartier.

Der blev debatteret alt fra prisen på kød og mejeriprodukter og hårdere straffe til kriminelle til spørgsmålet om, hvorvidt unge under 18 år skal betale skat.

Og efter debatten gjorde fem elever os klogere på netop deres politiske mærkesager, og om de mener, de burde have stemmeret til det næste folketingsvalg. 

 

Stanley Hauge, 14 år, 8.C på Nørrebro Park Skole 

Hvad er dine mærkesager?  

"Afgifter på offentlig transport. Og så vil jeg gerne have hårdere straf for kriminalitet og afskaffe karakterkrav på ungdomsuddannelser.

Det er vigtigt, at straffen matcher kriminaliteten, der er blevet begået. Jeg synes, at man skal vide, at hvis man gør noget kriminelt, bliver man straffet. Så tror jeg også, at flere vil lade være.

Jeg synes også, at brugerbetaling på offentlig transport skal afskaffes. Jeg bruger meget transport, og jeg synes, at det er for dårligt, at vi selv skal betale. Det er godt for klimaet, hvis folk begynder at bruge busser, metro eller S-togene mere.

Jeg vil også gerne afskaffe karakterkravene på ungdomsuddannelser. Jeg synes, at det er latterligt, at hvis man får -3 i idræt, så kan man ikke få en uddannelse, der slet ikke handler om det."

Har du lyst til at fortælle, hvor du vil sætte dit kryds?

"Jeg er lidt i tvivl. Jeg tror, at det bliver SF eller Rød-Grøn Ungdom."

Synes du, at man på din alder burde kunne stemme til næste folketingsvalg? 

"Måske om to år. Jeg er 14 år, så måske når jeg er 16 år. Men ikke 15 år, det synes jeg er lidt tidligt."

 

Liv Elleby Agerriis, 14 år, 8.C på Nørrebro Park Skole 

Hvad er dine mærkesager?

"Jeg går meget op i, at man kan være, som man er. Jeg har selv mødt mange fordomme, når jeg for eksempel går på gaden. Det er vigtigt, at der skal være plads til at være, som man er."

Vil du afsløre, hvor du vil sætte dit kryds i dag?

"Nej."

Er du blevet klogere efter debatten?

"Ja. Jeg ved godt, hvad jeg vil stemme på."

Hvornår synes du, at man skal have lov til at stemme?

"Jeg synes, at den ligger meget fint nu. Vi har måske brug for lidt mere tid til at blive klogere på politik. Det her er det første skolevalg, vi har haft. Vi er måske ikke kommet så meget ind i det, i forhold til hvis man er 18. Vi er først næsten lige blevet store, så det er lidt for tidligt for os at stemme."

 

Sylvester Lemvig, 14 år, 8.C på Nørrebro Park Skole 

Hvad er dine mærkesager?

"Det er ligesom Stanleys, præcis ligesom hans.

Man skal afskaffe brugerbetaling på offentlig transport. Det vil være bedre for miljøet. I stedet for at tage bil vil man bruge offentlig transport. Nu har de lige hævet prisen endnu en gang, og det gør, at man har endnu mindre lyst til at tage offentlig transport. Flere vælger at tage bilen, og det er dårligere for klimaet.

Jeg synes, at man skal fjerne karakterkrav på ungdomsuddannelser. Hvis man for eksempel ikke er god til idræt og får 02, så trækker det ens gennemsnit helt vildt meget ned. Det kan gøre, at man ikke kan komme ind på det gymnasium, som man gerne vil ind på, fordi man ikke er atletisk."

Vil du afsløre, hvor du har tænkt dig at sætte dit kryds til skolevalget? 

"Enten SF eller Enhedslisten. Jeg står stadig lidt imellem de to."  

Hvornår synes du, at man burde få lov til at stemme til folketingsvalget? 

"Nok om to år, når jeg bliver 16."  

 

Halima Lakhdar, 14 år, 8.C på Nørrebro Park Skole  

Hvad er dine mærkesager?

"Jeg synes, at offentlig transport skal være billigere. Det er mange penge, som man giver til at komme rundt.

Kortere skoledage, fordi det kan godt være hårdt med så lange skoledage. Ellers skal vi bare have flere pauser.

Jeg gad også godt, at vi ikke skulle aflevere vores mobiltelefoner i skolen. Det er lidt irriterende at skulle aflevere vores mobiler. Der er nogen, som godt kan have dem, uden de tager dem frem i timen. De kunne også gøre sådan, så vi fik dem i pauserne, og så kunne vi aflevere dem igen."

Har du lyst til at afsløre, hvor du vil sætte dit kryds?

"Jeg ved det ikke helt. Alt var ret spændende."

Synes du, at man på din alder burde kunne stemme til næste folketingsvalg? 

"Det kunne være sjovt at prøve at stemme rigtigt. Men jeg synes, at 18 år er okay. Fordi nogle unge mennesker ikke helt ved, hvad de skal stemme. Når man er 18 år, så er man lidt mere voksen."  

 

Asta Skafte Thomsen, 14 år, 8.C på Nørrebro Park Skole 

Hvad er dine mærkesager?

"Jeg tror ikke helt, at jeg har tænkt på mærkesager i dag. Jeg har bare lyttet til, hvad jeg synes lød bedst fra hvert parti."  

Hvad har du bidt mærke i fra debatten?

"Det var meget sjovt at se, at de på nogle områder faktisk var enig om noget, selvom de også har forskellige holdninger.

For eksempel var en del enige om hårdere straffe og skattefrit arbejde for børn under 18 år."

Vil du afsløre, hvor du har tænkt sig at sætte dit kryds?

"Jeg er stadig lidt i tvivl. De var alle ekstremt gode, så det er svært."

Hvornår synes du, at man burde få lov til at stemme til folketingsvalget? 

"Måske skulle 17-årige også kunne stemme. Jeg synes, at det er okay, at 18-årige har lov, men der er også flere af de yngre, der mener nogle gode ting."  

 

 
Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00