Her er de digitale aftryk i aftalen om kommunernes økonomi 

Bedre datagrundlag på det sociale område, krav om e-handel og en ny national bestyrelse for digitalisering og data på sundhedsområdet. Få de digitale nedslag i aftalen om kommunernes økonomi for 2024. 

Finansminister Nicolai Wammen (S) præsenterede økonomiaftalen med kommunerne sammen med KL-formand Martin Damm, næstformand i KL Jacob Bundsgaard, sundheds- og indenrigsminister Sophie Løhde (V) og ældreminister Mette Kierkgaard (M).<br>
Finansminister Nicolai Wammen (S) præsenterede økonomiaftalen med kommunerne sammen med KL-formand Martin Damm, næstformand i KL Jacob Bundsgaard, sundheds- og indenrigsminister Sophie Løhde (V) og ældreminister Mette Kierkgaard (M).
Foto: Martin Sylvest/Ritzau Scanpix
Sine Riis Lund

Data og digitalisering er en central del af den nye aftale for kommunernes økonomi, som netop er blevet indgået med regeringen.

Blandt andet vil der blive afsat knap 110 millioner kroner til sundheds-it-infrastruktur, og en ny national bestyrelse for digitalisering og data skal bidrage til at få mest muligt ud af de penge.

Få overblik over de digitale punkter i aftalen her: 

Regeringen, KL og Danske Regioner er enige om i år at afsætte midler til indsatser, der skal udbrede løsninger om dosispakket medicin, datadrevet ruteplanlægning, digital hudkræftdiagnostik, og regelbaseret indberetning af kliniske kvalitetsdata i kommuner og regioner, herunder praksissektoren. Dertil vil parterne drøfte områder i den offentlige sektor, hvor der kan være et potentiale for at automatisere opgaver i den offentlige sektor, ligesom der igangsættes indsatser, som kan nedbringe administration og frigøre tid i 2024. 

Danmark skal frem mod oktober 2024 træffe beslutning om implementering af EU’s direktiv om foranstaltninger til sikring af et højt fælles cybersikkerhedsniveau i hele Unionen, NIS2-direktivet. Regeringen og KL er enige om at drøfte implementering af NIS2-direktivet, herunder i hvilket omfang kommunerne vil være omfattet af direktivets krav. 

Regeringen, KL og Danske Regioner er enige om, at flere borgere tilbydes lettere og mere fleksibel digital kontakt til det samlede sundhedsvæsen i forbindelse med konsultationer, behandling, opfølgning, pleje og genoptræning i eget hjem. Det skal bidrage til omstillingen til det nære sundhedsvæsen og samtidig skabe tryghed og hjælpe med at forebygge genindlæggelser. Aftaleparterne vil senere på året indgå aftale om udmøntning af 500 millioner kroner i 2023-2028 i anlægsmidler til teknologi og udstyr, der kan understøtte bedre hjemmebehandling, som blev afsat i forbindelse med aftalen om en sundhedsreform.

{{toplink}}
Læs også

Regeringen, KL og Danske Regioner er enige om at sikre et højt sikkerhedsniveau og en fortsat stabil drift, vedligehold og videreudvikling af den fællesoffentlige digitale infrastruktur. Det indebærer øgede omkostninger for samlet set 65,1 millioner kroner hertil i 2024, heraf 26 millioner kroner til kommunerne og 13 millioner kroner til regionerne.

Regeringen, Danske Regioner og KL afsætter 109,6 millioner kroner i 2024 til sundheds-it-infrastruktur. Samtidig vil parterne etablere en ny national bestyrelse for digitalisering og data på sundhedsområdet med beslutningskompetence på området. Den skal sikre en stærk styring og realisering af gevinsterne ved digitalisering og brug af data i sundhedsvæsenet. 
Den nye bestyrelse vil erstatte henholdsvis den nationale bestyrelse for sundheds-it og den nationale bestyrelse for data på sundheds- og ældreområdet. Den nye bestyrelse forventes at virke fra 1. januar 2024. 
Parterne er enige om et ekstraordinært løft af driftsbevillingen til afledte drift- og vedligeholdelsesudgifter til sundhed.dk på 2,1 millioner kroner i 2024.

0:000:00