Holstein: Løkke omfavnede opsvinget

NYHEDSANALYSE: Statsministeren kom med en langt mere optimistisk åbningstale end sidste år. Talen havde en skarp kant i værdipolitikken og kan fungere som et godt afsæt for at intensivere samarbejdet med Dansk Folkeparti.

Foto: /ritzau/Stine Bidstrup
Erik Holstein

Da statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) entrerede Folketingets talerstol for præcis et år siden, malede han Danmark i dystre farver. Det var et land, der sakkede efter nabolandene med en deprimerende lav vækst, måtte man forstå. Men i dagens åbningstale var grundtonen en helt anden.

”Væksten har bidt sig fast. Ledigheden er lav. Beskæftigelsen er høj,” understregede statsministeren og udbyggede fortællingen med at pege på opfyldelsen af flere af hans økonomiske pejlemærker:

”Siden folketingsvalget i 2015 er der skabt mere end 100.000 nye private job,” og ”vi har nu det laveste antal på offentlig forsørgelse i 10 år”.

Statsministeren erkendte, at den globale vækst har en betydning for den gode udvikling, men underspillede heller ikke ligefrem regeringens andel i fremgangen.

Ingen upopulære reformer
Forklaringen på statsministerens ændrede tone bunder både i reelt ændrede forudsætninger og politisk strategi.

I 2016 forsøgte Løkke at bruge åbningstalen til at skabe en krisestemning, så der blev basis for flere smertefulde velfærdsreformer, ikke mindst en yderligere forøgelse af pensionsalderen.

Men den plan blev mere og mere umulig – og reelt dødsdømt i det øjeblik, Danmark Statistik lavede en drastisk opskrivning af den danske økonomi og vækst. En opskrivning, der fik Dansk Folkeparti til at vende tomlen nedad for flere reformer.

Læs også: Thulesen: Nye væksttal fjerner behovet for smertefulde reformer

I år omfavnede Løkke derimod opsvinget, gjorde det til en succes for regeringen – og et argument for at der også er plads til skattelettelser. Den optimistiske stil er en langt mere farbar vej for en regering, der gerne vil genvælges under en højkonjunktur.

Løkkes giftpile
En åbningstale indeholder sjældent direkte angreb på de politiske modstandere, fordi de ikke har mulighed for en replik i folketingssalen samme dag. Men Løkke sendte ikke desto mindre et par diskrete giftpile af sted mod oppositionen.

Således ”roste” han Thorning-regeringen for at gennemføre topskattelettelser, at sætte selskabsskatten ned og gennemføre besparelser på førtidspension og kontanthjælp. Og Løkke undlod ikke at gøre opmærksom på, at der direkte blev skåret ned på kommunerne under Helle Thorning (S). Et mindre vognlæs salt i de socialdemokratiske sår fra sidste regeringsperiode.

Flere kriminelle skal ud
Værdipolitikken fyldte hele sidste halvdel af Løkkes tale. Det er bemærkelsesværdigt, for rets- og udlændingepolitik er bestemt ikke de områder, der står Løkkes hjerte nærmest. Men han er meget bevidst om, at det er de områder, der rummer nøglen til valgsejr.

Statsministeren knyttede an til den brandvarme debat om udvisning af kriminelle. Løkke understregede i sin tale, at Danmark vil arbejde for at ”gøre op med urimeligheder”, når vi i næste måned overtager formandskabet for Europarådet, som menneskerettighedskonventionen hører under.

”Jeg vil ikke acceptere, at vi ikke kan udvise dybt kriminelle udlændinge fra Danmark af hensyn til familieliv og privatliv. Det strider mod min retfærdighedsfølelse,” fastslog Løkke og fortsatte:

”Jeg kan ikke forklare, at kriminelle fra nogle EU-lande skal blive i Danmark, fordi fængslerne i deres hjemlande ikke lever op til de menneskerettigheder, landene selv har underskrevet.”

Parallelsamfund
Statsministeren fremhævede regeringens stramninger af udlændingepolitikken, men understregede at man langt fra er kommet i mål:

”Rundt om i landet er der opstået en modkultur. Rundt om i landet er der slået huller i danmarkskortet. Her lever man uden kontakt til resten af samfundet. Mange ønsker ikke den kontakt.”

”Det er ikke lykkedes os at sætte effektivt ind mod parallelsamfund. Det er et alvorligt svigt. Det ansvar må vi tage på os,” sagde statsministeren.

Løkke forsikrede, at regeringen vil intensivere kampen mod parallelsamfund og fortsætte med at stramme udlændingepolitikken.

Invitation til Thulesen
Med en kontant værdipolitik og en velfærdspolitik uden hårde reformer i horisonten er der ikke meget i statsministerens tale, Dansk Folkeparti kan være uenig i. Det er en tale, der er designet til at samle blå blok.

Mens Løkke sidste år ved denne tid havde et anstrengt forhold til DF og risikerede at blive væltet af sit eget parlamentariske grundlag i Liberal Alliance, ser også den parlamentariske situation langt lysere ud i år.

Det betyder ikke, at regeringen pludselig har ”the upper hand”. Samarbejdet mellem S og DF er ikke brudt, og regeringen får ikke bare tilnærmelsesvist opfyldt sine ønsker til en ny skattereform.

Men Lars Løkke Rasmussen er inde i spillet igen, og dette års åbningstale peger frem mod langt mere realiserbare projekter end sidste år.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Lars Løkke Rasmussen

Udenrigsminister, MF (M), politisk leder, Moderaterne, fhv. statsminister
cand.jur. (Københavns Uni. 1992)

0:000:00