Hvem skal vinde Folkemødets dialogpris?

PRIS: Igen i år skal Folkemødets dialogpris uddeles, og den går til en politiker, som i særlig grad har evnet at lytte og indgå i dialog. Sidste års vinder, Ida Auken, giver her sine bedste råd til en god dialog.

Alle Folkemødets gæster kan være med til at bestemme, hvilken politiker som skal have årets dialogpris.
Alle Folkemødets gæster kan være med til at bestemme, hvilken politiker som skal have årets dialogpris.Foto: Thomas Lekfeldt/Scanpix
Cecilie Gormsen

Torsdag begynder Folkemødet i Allinge på Bornholm, og det bliver fire dage i debattens, samfundets og ikke mindst dialogens tegn.

Og netop den gode dialog bliver særligt hyldet på Folkemødet, hvor Dialogprisen endnu en gang skal uddeles.

Sidste år vandt Radikales miljøordfører, Ida Auken, prisen, og det er en pris, der virkelig har betydet noget for hende.

”Det er den fornemmeste ære overhovedet at få dialogprisen. Er der noget, som vores demokrati lever af, så er det, at vi kan tale sammen. Og hvis der er noget, som folk har savnet fra politikerne i lang tid, så er det, at der bliver lyttet til dem og talt med dem – og ikke bliver talt på dem,” siger Ida Auken.

Prisen uddeles af Folkemødesekretariatet, Dansk Ungdoms Fællesråd (DUF), Dansk Folkeoplysnings Samråd og MeningsMinisteriet, og den går til den politiker, som i særlig grad har evnet at lytte og indgå i dialog. Alle politikere kan indstilles, og der kan stemmes fra torsdag til og med lørdag på www.dialogprisen.dk samt ved fysiske stemmebokse fire forskellige steder.

Holder tale til åbning
Som sidste års vinder af Folkemødets Dialogpris skal Ida Auken være med til at åbne årets Folkemøde torsdag eftermiddag. Her skal hun holde en tale, som blandt andet kommer til at handle om behovet for at lytte.

”Og så vil jeg tale om behovet for at involvere flere i politik, fordi det er vigtigt, at folk forstår, hvorfor politik er svært. Og at politikerne ikke er totale idioter, men at det er svært at tage beslutninger, og at der næsten altid er en bagside af de fleste beslutninger,” siger Ida Auken og fortsætter:

”Det har en pris, og det er vigtigt, at vi er ærlige om den. Ellers bliver vi ved med at producere skuffelse og følelsen af, at politikere er nogle, som ikke interesserer sig for almindelige mennesker,” siger hun.

Skal Ida Auken selv komme med tre gode råd til en ordentlig dialog, så nævner hun følgende:

  1. Lyt! Lyt med et forsøg på virkelig at forstå den andens udgangspunkt og tanker.
  2. Oversæt dine synspunkter til noget, som kan give en forståelse. Prøv at finde noget forståelse i modparten.
  3. Hav en klarhed om, hvad du selv mener.

Årets dialogpris bliver uddelt til Folkemødets afslutning søndag eftermiddag.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00