Storm, bølger og boksning på LA-landsmøde: Alle metaforer for modstand var i brug

REPORTAGE: Ungdomsformandens initiativ til oprør mod Liberal Alliances regeringsdeltagelse fik aldrig rigtig fat på partiets landsmøde. I partiet, hvor der er langt mellem kjoler og gråt hår, er man stolt af modstand: "Vi er det mest forhadte parti".

Anders Samuelsen, Simon Emil Ammitzbøll-Bille og alle de andre talere på Liberal Alliances landsmøde brugte lejligheden til fælles samtaleterapi om året, der er gået. Medlemstallet er faldet fra omkring 6.000 til 4.500 på et år, oplyste Leif Mikkelsen i sin beretning.
Anders Samuelsen, Simon Emil Ammitzbøll-Bille og alle de andre talere på Liberal Alliances landsmøde brugte lejligheden til fælles samtaleterapi om året, der er gået. Medlemstallet er faldet fra omkring 6.000 til 4.500 på et år, oplyste Leif Mikkelsen i sin beretning.Foto: Bax Lindhardt/Ritzau Scanpix
Kristine Korsgaard

”En boksekamp har 12 runder. Vi fik slag i niende runde, men vi har ikke tabt boksekampen,” sagde Anders Samuelsen.

”Bølgerne har stået højt”, ”solen skinner ikke altid”, og ”vi har været i stormvejr”, sagde andre.

Billederne på modgang blev flittigt brugt ved Liberal Alliances landsmøde lørdag. For mens talerne fra formand Anders Samuelsen, næstformand Simon Emil Ammitzbøll-Bille, landsformand Leif Mikkelsen og partiets kredsformænd naturligt nok havde det fællestræk, at de handlede om, hvad det vil sige at være liberal, var der også noget andet, der gik igen.

Alle på talerstolen – også de menige medlemmer – benyttede lejligheden til lidt fælles samtaleterapi om det år, der er gået siden seneste landsmøde. Særligt var der fokus på det kaotiske finanslovsforløb omkring nytår, hvor LA til sidst måtte droppe sit ultimative krav om topskattelettelser.

Sidste år blev vi lovet, at alle nederlagene var taget, men sådan blev det ikke.

Kredsformand fra talerstolen

”Det har ikke altid været lige kønt,” sagde Simon Emil Ammitzbøll-Bille.

”Nogle gange bliver jeg fortvivlet,” sagde medlem af borgerrepræsentationen i København Alex Vanopslagh.

Jeg var så ung, da jeg meldte mig ind.

Victoria Demant, 17 år
Medlem af Liberal Alliance

Og ”sidste år blev vi lovet, at alle nederlagene var taget, men sådan blev det ikke,” sagde en kredsformand, som lovede, at han nu ville "tage ja-hatten på".

Ikke parti, men bevægelse
Partiet – eller ”bevægelsen”, som de fleste benævnte Liberal Alliance i deres taler – virkede da også fast besluttet på at tale sig selv op til en succes.

Både Samuelsen, Ammitzbøll, Mikkelsen, Bock og Egelund fik nævnt, at de er ”stolte” af deres parti. Og efter en lang opremsning af LA’s resultater i regering, opfordrede Anders Samuelsen medlemmerne til at ”rette ryggen”, for ”det skal være slut med at dukke nakken”.

Formanden gik langt over sin taletid i forsøget på at overbevise salen om det rigtige i at være trådt ind i regeringen og talte i mere end en time.

Mette Bock mente endda, at ”det er blevet vildere og vildere år for år”, hvad partiet har opnået. Alligevel virkede ikke hele salen overbevist af ledelsens forsikringer.

Strømlinet konferencestemning
Der er orden i geledderne i Liberal Alliance. Mere end i så mange andre partier i hvert fald.

Selv om partiets landsmøde blev holdt på Tivoli Hotel i København, var der ikke meget karrusel og ballongynger over arrangementet.

Der var mere konference- end forsamlingshusstemning over de 550 deltagere, som sad på snorlige rækker med kildevand og blokke ved langbordene med hvide duge. Alle placeret med front mod scenen – ikke over for hinanden ved bordene, som for eksempel socialdemokrater og Venstre-folk plejer at gøre det.

Traditionelt er der ikke megen debat om partiets linje eller kritik af LA-ledelsen fra scenen. Punktet 'Indkomne forslag' var også hurtigt overstået – der var nul.

Mere kritik end normalt
Men der blev alligevel rokket lidt mere ved båden, end der plejer. Flere kredsformænd efterlyste en skarpere værdipolitisk profil, og der blev stillet spørgsmålstegn ved det rigtige i at gå i regering.

”Vi skal blive bedre til at fortælle, hvad vi står for. Det har I, der tit bliver ringet op af pressen, et særligt stort ansvar for,” sagde for eksempel en kvindelig taler og kiggede hen på partiets ledere ved bordet på scenen. Og et mandligt medlem gav Leif Mikkelsen en stor pose hold-kæft-bolsjer, han kunne dele ud til ledelsen.

Mest opsigt vakte et indlæg fra formanden for Liberal Alliances Ungdom, Carl Andersen, som opfordrede til, at partiet træder ud af regeringen. Ungdomsformandens stemme blev lidt svagere, da han nåede til den sætning i talen, der lød, ”det var en fejl at gå i regering”, og han tabte sin vandflaske på gulvet i samme moment.

Og selv om unge medlemmer ved fire langborde spontant rejste sig og klappede ad den protest-melding, afviste Anders Samuelsen bagefter, at der var nævneværdig opbakning til den i partiet.

Det blev heller aldrig til mere solid oprørsstemning. Alt i alt lod medlemmerne til at købe Samuelsens "undskyld" for fortidens fejl og opremsningen af resultater.

Få gråhårede og få kvinder
Ungdommen fyldte i det hele taget en del. Man skulle kigge grundigt for at spotte gråhårede hos partiet med færrest ældre tilhængere, og der hang en habitjakke på omtrent to ud af tre deltagere i den mandsdominerede forsamling.

"Jeg var så ung, da jeg meldte mig ind," siger for eksempel 17-årige Victoria Demant fra Fredensborg, som har været medlem i et par år. Hun syntes, partiet kom med noget nyt, og hun sætter pris på, at topfolkene deltager i LA Ungdoms arrangementer, så man for eksempel kan spise pizza med Joachim B. Olsen og få Christina Egelund med til påskefrokost.

Lars Seier: Undgå kritik på sociale medier
Selv om der var lidt mere kritik af ledelsen end normalt, havde Samuelsen og Ammitzbøll-Bille ikke haft grund til at ligge søvnløse op til landsmødet. Der var masser af ros til ledelsen og stående klapsalver fra publikum, selv om de kom lidt tøvende. 

"I behøver ikke rejse jer op hele tiden – jeg har været i Nordkorea," sagde Anders Samuelsen under sin tale.

Liberal Alliance går for at være et stramt topstyret parti, hvor man gør, hvad man kan, for at undgå at ende som Ny Alliance. Én af grundene til Ny Alliances forlis var, at der manglede en samlet linje, og det skete flere gange, at fremtrædende kandidater kom med markante solomeldinger i pressen, hvorefter partiet blev hånet for dem. Det var dengang begrebet ”rigmandstosser” opstod som parallel til de såkaldte ”landsbytosser” i Dansk Folkeparti.

Der lægges ikke op til politiske beslutninger på Liberal Alliances landsmøder, der holdes effektivt på en enkelt dag i modsætning til mange andre partiers landsmøder.

Og forretningsmand og trofast LA-støtte Lars Seier Christensen var på talerstolen lørdag for at opfordre medlemmerne til at holde kritik på de indre linjer og for eksempel ”tænke meget grundigt over”, hvad man skriver på de sociale medier.

”Der er masser, der modarbejder os – det er der ikke nogen grund til at gøre selv,” sagde han.

Som direktør for Saxo Bank stoppede Seier Christensen i 2015 bankens pengestrøm til partiet, og Anders Samuelsen kvitterede for hans indlæg ved at give ham en stor skål, han kan samle penge ind til partiet i.

Liberal Alliance mod resten
Selv om der blev klappet af forskellige meldinger, afhængig af hvor man kiggede hen i salen, virkede forsamlingen og talerne helt enige om én ting: Liberal Alliance er alene imod resten af det politiske Danmark, som krampagtigt holder fast i skatter, afgifter og bureaukrati.

David imod Goliat. Mennesket mod systemet. Den lille dreng, der som den eneste tør råbe, at kejseren ikke har noget på – at velfærdsstaten ikke er det perfekte system.

”Danskerne er Gollum, og velfærdsstaten er deres ring,” som folketingskandidat Danny Malkowski sagde med henvisning til fortællingen "Ringenes Herre" om ringen, der fortryller alle til at tilbede den, selv om den er ond.

I Liberal Alliance er man stolt af modstand, måtte man forstå.

”Vi er det mest forhadte parti,” konstaterede Alex Vanopslagh i sin tale med opløftet stemme.

 

Se, hvad fem LA-medlemmer mener om partiets deltagelse i regering herunder.

 

 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Alex Vanopslagh

Partileder, MF (LA)
cand.scient.pol. (København Uni. 2016)

Anders Samuelsen

Adm. direktør, UV Medico, fhv. udenrigsminister, politisk leder og MF (LA)
cand.scient.pol. (Aarhus Uni. 1993)

Christina Egelund

Uddannelses- og forskningsminister (M), fhv. MF og gruppeformand (LA) 2015-19
studier i moderne litteratur (Sorbonne, Paris 2000-03)

0:000:00