Lars Aagaard forklarer: Derfor er 10-15 energiparker blevet til 32

For et år siden var det S-regeringens håb at finde plads til få store energiparker på land, for at genere færrest muligt ude i det åbne land. Nu er antallet mere end fordoblet, og kompensationen til naboer skal skrues op. Klimaministeren forklarer hvorfor.

Foto: Claus Fisker/Ritzau Scanpix
Morten Øyen

Under teltdugen og med Holsted Solar Park i baggrunden præsenterede klimaminister Lars Aagaard (M), flankeret af miljøminister Magnus Heunicke (S) og minister for landdistrikter Louise Schack Elholm (V), mandag regeringens bud på 32 steder i Danmark, der kan huse energiparker.

”Jeg kommer her i dag som en slags Lars Larsen,” lød det fra Lars Aagaard under pressemødet med henvisning til den folkekære afdøde Jysk-grundlægger, der altid havde et ”godt tilbud til dig”.

Sådan er det jo nogle gange, når de politiske aftaler møder virkeligheden.

Lars Aagaard (M)
Klima-, energi- og forsyningsminister

Regeringens tilbud går ud på at gøre det lettere for kommuner og virksomheder at få godkendelser til energiparker, sende flere penge i lommen på naboerne til dem, og sikre lokalsamfundene kompenseres ved for eksempel, at der plantes mere skov eller laves byparker.

Til gengæld kan danskerne ikke længere nøjes med 10 til 15 energiparker, som det lød i aftalen om at firedoble produktionen af strøm fra sol og vind, da den blev indgået for godt et år siden.

I SVM-regeringens udspil er antallet vokset til 32 mindre energiparker. 

Oprindeligt var det ellers S-regeringens håb at finde nogle områder, hvor anlæggene ikke ville genere naturen, og hvor man samtidig undgik mange af de naboklager, der ofte anklages for at spænde ben for at få solceller og vindmøller op.

”Så vi får større parker med vindmøller og solceller, men også færre af dem, så vi generer færre ude i det åbne land,” som daværende bolig- og indenrigsminister Christian Rabjerg Madsen (S) forklarede DR.

Lars Aagaard, hvorfor er I endt på 32 energiparker og ikke mange færre som oprindeligt tænkt?

”Det er simpelthen fordi, at der ikke er kommet nogle forslag ind til færre og så store energiparker, så det ville kunne ramme tilstrækkelig meget grøn strøm. Sådan er det jo nogle gange, når de politiske aftaler møder virkeligheden,” siger Lars Aagaard over telefonen fra ministerbilen.

Altinget logoEnergi og Forsyning
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget energi og forsyning kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her








0:000:00