Løkke indfører midlertidig grænsekontrol til Tyskland

KONTROL: Fra mandag klokken 12 indfører regeringen grænsekontrol ved den dansk-tyske grænse. Kontrollen varer i første omgang 10 dage.

Foto: Thomas Lekfeldt/Scanpix
Kasper Kaasgaard

Som modsvar på Sveriges grænsekontrol indfører regeringen nu midlertidig kontrol ved grænsen til Tyskland.

Også Norge og Finland har indført forskellige former for kontrol, og det får nu statsminister Lars Løkke Rasmussen til at reagere.

”Det er et stort skridt, der naturligvis skal ses på baggrund af den alvorlige migrations- og flygtningekrise, som Europa står midt i. Den nok største og mest komplicerede krise, vi endnu har set i dette århundrede,” siger Lars Løkke Rasmussen og fortsætter:

”Jeg er mig meget bevidst om, at der ikke findes enkle løsninger. Men der findes realistiske og ansvarlige gensvar på tidens udfordringer. Vi kan og skal passe på Danmark.”

Stikprøvekontrol
Kontrollen varer i første omgang 10 dage, og kan derefter forlænges yderligere 20 dage. Herefter kan kontrollen forlænges yderligere.

Der er ikke tale om id-kontrol, som svenskerne har indført. Kontrollen består i stedet i, at politiet vil lave stikprøver af personer, der kommer til landet med færge eller i bil, bus og tog over grænsen til Sønderjylland.

”Grænsekontrol vil betyde, at politiet bliver mere synligt. Det skal bidrage til, at myndighederne har det bedst mulige overblik over tilstrømningen af udlændinge sydfra og give mulighed for, at de udlændinge, som ikke ønsker at søge asyl, kan stoppes på grænsen og nægtes indrejse i Danmark,” siger Lars Løkke Rasmussen.

Han oplyste også, at kontrollen løbende vil blive afstemt i forhold til, hvad der er nødvendigt for at sikre den offentlige ro og orden.

Statsministeren gentog på dagens pressemøde sin formodning om, at grænsekontrol meget vel kan betyde, at flere mennesker vælger at søge asyl i Danmark. Den risiko er han dog villig til at tage for at komme illegal indvandring til livs.

”Hvis man lægger gårsdagens tal til grund, så er der 250-350 mennesker, der rejser ind i Danmark, for hver gang, der er 50, der søger asyl,” siger Lars Løkke.

Transportøransvaret ikke i brug
Den svenske regering besluttede i starten af december at indføre kontrollen gældende fra 4. januar. I første omgang løber kontrollen i maksimalt seks måneder.

Som reaktion på den svenske kontrol vedtog Folketinget en lov, der gør det muligt at lave lignende foranstaltninger i Danmark. Politikerne vedtog det såkaldte transportøransvar, som giver trafikselskaber ansvaret for, hvem de transporterer ind i landet.

Transportøransvaret bliver ikke taget i brug i denne omgang, til dels fordi, regeringen ikke har en aftale med de tyske togselskaber. Ifølge statsministeren ville iværksættelse af transportøransvar betyde, at den kollektive trafik på tværs af grænsen ville blive indstillet. Han udelukker dog ikke, at det kan komme på tale på et senere tidspunkt.

Når et Schengen-land indfører midlertidig grænsekontrol, skal det godkendes af EU-Kommissionen. Danmark har derfor orienteret Kommissionen om beslutningen, ligesom Norge, Sverige, Østrig, Tyskland og Frankrig har gjort det før os.

“Kommissionen vil se på notificeringen og vurdere tiltagene ud fra et nødvendigheds- og proportionalitetsperspektiv og vil naturligvis informere de danske myndigheder om udfaldet. Men denne bedømmelse har endnu ikke fundet sted, da underretningen blev afleveret her til morgen,” siger talsperson for EU-Kommissionen, Tove Ernst.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00