Løkke om fravalg af sin egen søn som EU-spids: Vores chance for at få mindst to mandater havde ikke været nær så god

Det er både bedst for partiet og for Lars Løkke, at Moderaternes spidskandidat ikke er sønnike. Nummer ét på listen, Stine Bosse, er liberal, men hun vil sikre en stærk midterstemme i EU, som “givetvis” vil stemme anderledes end Venstre på nogle områder.

Fredag præsenterede Lars Løkke Rasmussen sine to topkandidater til Europa-Parlamentet. Det bliver den tidligere erhvervsleder Stine Bosse (t.v.) som skal stå øverst på stemmesedlen til fordel for Løkkes egen søn, Bergur Løkke Rasmussen (t.h.).
Fredag præsenterede Lars Løkke Rasmussen sine to topkandidater til Europa-Parlamentet. Det bliver den tidligere erhvervsleder Stine Bosse (t.v.) som skal stå øverst på stemmesedlen til fordel for Løkkes egen søn, Bergur Løkke Rasmussen (t.h.).Foto: Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix
Julie Schønning

Moderaternes eneste nuværende mand i Bruxelles, Bergur Løkke Rasmussen, er ikke partiets spidskandidat ved næste års EU-valg.

"Det er fordi, at det er Stine Bosse," sagde Lars Løkke Rasmussen på et pressemøde fredag, hvor han præsenterede den tidligere erhvervskvinde som ny spids.

Årsagen til at det ikke bliver hans egen søn, der går forrest, er ganske enkelt den, at Bergur har det forkerte efternavn.

"Vi kan lige så godt være ærlige – det bliver nemmere for mig at kaste mig ind i det her, når det er Stine, der står øverst på listen, end hvis det var min egen søn," lød det fra Lars Løkke Rasmussen. 

Det bliver nemmere for mig at kaste mig ind i det her, når det er Stine, der står øverst på listen

Lars Løkke Rasmussen (M)
Udenrigsminister og partiformand

Udover at det er til fordel for ham selv, er det også til fordel for partiet, må man forstå på Løkke.

Hvis Bergur Løkke Rasmussen havde været spidskandidat, "havde vores chance for at få mindst to mandater ikke været nær så god", sagde Lars Løkke Rasmussen.

Og Bergur Løkke Rasmussen, der sidste år forlod Venstres partigruppe under højlydt kritik til fordel for sin fars parti, har det "rigtig godt med", at han ikke skal være spidskandidat.

"Alfa og omega er, at Moderaterne bliver repræsenteret så stærkt som overhovedet muligt i Europa-Parlamentet," sagde Bergur Løkke Rasmussen til den fremmødte presse, der forgæves forsøgte at vriste skuffelsen ud af Løkke-junior.

Kaldte Løkke en vendekåbe

Stine Bosse, som har været direktør i Tryg og bestridt en række bestyrelsesposter, har i den grad gjort sig bemærket i den offentlige debat og på X, tidligere kendt som Twitter, som en insisterende værdikæmper.

Tidligere har hun med egne ord været "ude med riven" efter Lars Løkke Rasmussen, da han afviste af stemme for en rigsretssag mod Inger Støjberg (DD).

Her kaldte hun sin nye partileder for en "vendekåbe" og sagde, at hendes personlige respekt for ham var forsvundet.

Men nu har hun "i den grad" genvundet respekten for Lars Løkke Rasmussen, forsikrede hun pressen, mens Bergur Løkke Rasmussen forsøgte at sluge sit grin i et glas vand.

"Både han og jeg har flyttet os," sagde Stine Bosse.

På pressemødet fandt den tidligere formand for Europabevægelsen desuden anledning til at fortælle, hvorfor hun nu stiller op til Parlamentet for Moderaterne.

"Jeg har beskæftiget mig med politik hele mit liv og altid været et politisk tænkende menneske. Partiet er det vigtigste initiativ i dansk politik i tredive år, og derfor er det ikke et tilfældigt sted, jeg nu stiller mig til rådighed," sagde hun.

Læs også

En liberal midterprofil

I Europa-Parlamentet sidder Moderaterne i den liberale partigruppe, Renew Europe, sammen med blandt andre Venstres og Radikales parlamentarikere. Nu sidder Moderaterne, der som bekendt udspringer af Venstre, endda også i regering med Venstre herhjemme.

Stine Bosse, hvorfor skal man stemme på Moderaterne og ikke på Venstre ved næste europaparlamentsvalg?

"Jeg er liberal, og jeg tror på innovation, på at skabe sunde arbejdspladser, på stærke forsyningskæder i Europa og på, at de frihedsrettigheder, som liberale tænkere kæmper for, er vigtige. Men – og det er her, moderaterne har et twist, som jeg holder af – det gøres jo bedst i et samfund, hvor man har respekt for, at velstand skal bruges på velfærd. Det er den rolle, vi skal spille."

Kan du nævne nogle konkrete politikområder, hvor I vil placere jer anderledes end Venstre?

"Det er svært at forestille sig på stående fod, men der vil givetvis være områder, hvor vi er mere optaget af at få balancerede ting igennem."

Hvorfor er der brug for et nyt liberalt, dansk parti i Europa-Parlamentet?

"Øhh liberalt," lød det spørgende fra Lars Løkke.

I sidder i Renew Europe.

"Renew Europe spænder også bredt," brød Bergur Løkke Rasmussen ind, mens de andre nikkede bekræftende.

"Der er brug for en stærk midterstemme i europæiske politik, og i parlamentarisk henseende er det i Renew Europe, men der er også brug for en stærk midterstemme internt i gruppen, som sørger for, at den politik, der bliver ført, er i en pragmatisk, idealistisk retning, der både er ambitiøs men også kan leves ud i virkeligheden, derfor er moderaterne specifikt som medlem af Renew vigtigt," lød det videre.

Moderaterne vil fremlægge hele partiets kandidatliste til Europa-Parlamentet ved et møde i slutningen af september.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Stine Bosse

Spidskandidat til Europa-Parlamentet (M), formand, PlanBørnefonden, bestyrelsesmedlem i Allianz, Assistancebolaget og DNB
cand.jur. (Københavns Uni. 1987)

Bergur Larsson Løkke Rasmussen

MEP og regionsrådsmedlem (M), Region Hovedstaden, kaptajn, Forsvaret
cand.merc. i finance and strategic management (CBS), kaptajn-R, Den Kongelige Livgarde

Lars Løkke Rasmussen

Udenrigsminister, MF (M), politisk leder, Moderaterne, fhv. statsminister
cand.jur. (Københavns Uni. 1992)

0:000:00